Svensk bostadsrätt på Costa del Sol?

Av Annika Silver

Nu när marknaden är på gång att hämta sig igen på Solkusten dyker det upp nya försäljningsorganisationer som vill tjäna pengar lätt på hugade spekulanter.

De Spanska mäklerier ( vissa svensktalande)  som funnits kvar under de svåra åren är bra ofta familjeägda företag som är bosatta här sedan 20-30 år.  Medan de som ville tjäna lätta pengar försvann för att söka andra jaktmarker med lättare inkomster. Värst var de engelska stormäklerierna som ökade från 10 personer till 300 på ett år där oseriösa mäklerier lämnade efter sig en skövlad förbrukad marknad. Det är mycket pga dessa ”skojare” som Spanien blev sönderbyggt och söndersålt. Nu håller marknaden äntligen på att hämta sig och det är mestadels seriösa köpare som vill köpa för att bo som köper nu. Dom är på väg tillbaka nu under samma eller liknande namn som förra gången.

Nu har några svenska firmor , företag och andra hittat nya grepp att tjäna pengar på.

Ett flertal svenska företag ( inte alltid mäklare) börjar marknadsföra nya prospekt om ”svenska bostadsrättsföreningar” i Spanien

Tanken kan låta god, låter tryggt för en svensk,  men….. i Spanien har man tryggare boendeformer än våra osäkra bostadsrättsföreningar som kan gå  konkurs, dessutom är dessa lägenheter omöjliga att sälja till annan än en svensk.

Varför är det svårsålt?

Naturligtvis för att denna bostadsform bara finns i Sverige och att det därför bara är en svensk som vill köpa! Det kommer bli svårt att sälja om man ångrar sig, det är ju bara till svenskar man kan sälja, en spanjor eller engelsman ( största köpgruppen) vill ha trygghet.

1 Ägandet för en spansk ägarlägenhet  är lika starkt som att äga en villa, man får en lagfart (en sk escritura)

2 Den spanska föreningens avgifter går bara till skötsel av pool osv och är inte en juridisk person som inte får låna pengar, därvid blir det inte samma hot om konkurs

3 En Spansk ”ägarlägenhet” får man hyra ut till vem man vill när man vill utan att fråga bostadsrättsföreningen

4  Går en Spansk förening i konkurs får man en smutsig pool och en ovårdad trädgård.

5  Går en svensk bostadsrättsförening i konkurs åker man ut!!!

Det är många svenska bostadsrättsföreningar i Sverige som gått i konkurs tidigare och det kommer säkerligen hända igen den dag räntorna går upp och föreningens lån till renoveringar och de boendes privata lån blir för dyra.

En svensk bostadsrättsförening startades redan 2005 i Fuengirola mitt i högkonjunkturen, men det tog ändå hela 6 år för att sälja alla bostadsrätter om jag inte har fel, det är dessutom en liten förening med få bostäder, varför jag personligen anser att det är mycket svårsålt.
Hur lanseras de nya föreningarna?
Några  företag kallar sig för investeringsföretag och andra för mäklare, men det går ut på att man vill att svenskar ska investera och sedan tjäna pengar på detta, det betyder då att det ska säljas….. För att man ska tjäna dessa pengar. Om man vill bo själv är en sak. Även om jag själv aldrig skulle köpa något så osäkert. Men som investering måste det ju säljas, till en annan svensk, hurdå? på annons på blocket? Eller genom ”inveseringsfirman som kanske är i Turkiet eller Thailand då istället?   Dock har ju de som projekterar/säljer dessa projekt redan tjänat sina pengar och behöver inte bekymra sig om detta.

Att köpa en boendeform som inte går att få en lagfart på är  en risk. Kan man tjäna stora pengar på en risk kan det vara värt, men det det blir då som att köpa en aktie men att tro att man köper tryggare för att det heter svensk bostadsrätt det är tyvärr bara ett önsketänkande. En aktie kan man alltid sälja, men det är inte så säkert att man hittar köpare till ”svenska” boendeformer här i Spanien…

Vi råder de som vill köpa en bostad på Solkusten att köpa en lägenhet på ”spanskt” sätt där man får sin lagfart av Notarien och har en advokat som ser till att man inte köper ett gammalt svartbygge, då har man ett riskfritt ägande!

Om ni funderar på köp av dessa, ta kontakt med en spansk advokat som talar svenska för råd!
Vi  kan lämna några pålitliga namn på bra advokater utan egenintresse i detta.

Jag har konsulterat 2 mäklare och en advokat inför detta inslag. De har naturligtvis samma åsikt som jag

 

FÖR ATT KÖPA EN SÄKER SPANSK BOSTAD KRÄVS
1
EN LAGFART SOM MAN FÅR HOS NOTARIEN SAMMA DAG SOM MAN BETALAR,

2
EN SPANSK ADVOKAT SKA KONTROLLERA KONTRAKTEN!

3
KÖP HELST GENOM EN SPANSK MÄKLARFIRMA MED MINST SOM HAR HAFT MÄKLERI  I SPANIEN 20 år.
Det finns några svenska agenter som är representanter i Sverige för dessa mäklerier

4

ALLA BETALNINGAR SKER TILL ADVOKATER ELLER DIREKT HOS NOTARIEN

INTE TILL MÄKLERIERNA!

 

DET ÄR TRYGGT ATT KÖPA I SPANIEN !!!

Om man följer ovanstående råd, till och med ännu tryggare än i Sverige där föreningen som tidigare nämnt kan gå i konkurs!

ANNIKA SILVER