Ökat intresse för Spanska fastighetsmarkanden på Londonmässa

Då den finansiella krisen i storbrittanien slagit hårt på marknaden i Spanien visar nu , tyskar, skandinaver och ryssar återigen ett stort nyvaknat intresse för framförallt Costa del Sol, och då  främst Marbella: hugade spekulanter lockas av prisrekuktioner på upptill 30 procent i vissa fall) sedna högko9njunkturen 2007. Detta framgick nu tydligt på den senaste fastighesmässan i London ” En plats i solen”. Byggare och fastighesmäklare är nu optimistiska för framtiden även om det kan ta viss tid innan det slår igenom ordentligt
Under 2010 såg man redan en liten ökning av fastighetsförsäljningar tack till köpare från utlandet, i år 2011 har enligt utländska undersökningar fastighetsköpen på Costa del sol ökat med hela 43 procent redan i år

Statistiken bekräftar denna trend har även noteras av industrin. Enligt den senaste fastighetsförsäljningar rapport från spanska bostadsministeriet gjordes det  6.457 transaktioner i Malagaprovinsen ( Costa del Sol) under sista kvartalen 2010 av dessa var 905 (14 procent) köpare bosatta utanför Spanien. Detta var en ökning på 31 procent jämfört med föregående kvartal ( 2009).

Ignacio Osle, som är försäljningschef på Taylor Wimpey España, en av de största utländska byggföretagen som verkat 60 år i Spanien, deras specialitet  är andraboende för utländska köpare. Ignascio Osle är övertygad om att den kommer en ”långsam men varaktig återhämtning. Vidare menar han att 2011 har börjat bra. I denna första kvartalet förfrågningar av utlänningar 43 procent på solkusten.

Genomsnittspriserna som köptes av utländska köpare i Marbella förra året 290.000 €. Och de flesta som såldes var befintliga bostäder dvs inte nybyggnationer.