Spansk Påsk inte som vår

 

wikimedia

Semana Santa den Spanska Påsken ,

 

 

 

eller stilla veckan som är det spanska namnet för påsken går tillbaka till 16-talet då kyrkan beslutade att lägga fram berättelsen om Kristi lidande på ett sätt som folket kunde förstå. Det beslutades att det bästa sättet att göra detta skulle vara en serie processioner genom gatorna, som föreställer scener ur berättelsen om  Jesus Kristus födelse och fall.

Semana Santa är som mest firat i södra Spanien i Andalusien. Sevilla men även i Malaga är de orter där man firar som mest.

Som turist är det en upplevelse att  följa processionerna som är praktfulla härliga och festliga.

Man firar på lite olika sätt Andalusiens versision av Semana Santa är inte samma som i regionerna Castilla-Leon –  Zamora och Valladolid, andra varianter finns i Salamanca , Avila och Segovia och Toledo.

Även om stil och stämning av Semana Santa i Spanien varierar från stad till stad, de grundläggande komponenterna är desamma. Varje dag finns det ett antal processioner, en från varje brödraskap i staden, som består av flottar som transporteras från deras kyrka till domkyrkan och tillbaka igen. De flesta brödraskap bära två flottar, ett med Kristus och en med sin sorg mor, Maria Virgin.

Varje procession är olika och alla har sina egna speciella anhängare, antingen på grund av placeringen av kyrkan eller exakt vilken typ av processionen (förekomst av eller typ av musik, den tid på dagen osv.)

Själva vagnarna med helgonen på är  tunga, speciellt i Andalusien, som är den mest extravaganta regionen för Semana Santa. Starka män bär dom under många timmar, så det innebär en form av lidande. Smärtan ska då vara en tanke till Kristus lidande. Bärarna de sk ”costaleros” anser att det är en stor ära att  bära fram vagnarna på sina axlar  trots och egentligen på grund av smärtan som är  inblandad.

I Andalusien startar Semana på söndagen före påsk och varar till påskdagen. De flesta processioner sker på kvällen – tidigast vara i cirka 18:00 men de flesta vid ungefär 21:00.Fredag ​​är den stora dagen. Händelserna i torsdags kväll / fredag ​​morgon är det viktigaste.  Påskdagen, den sista dagen i Semana Santa, är också viktig.
Då avlägsnar man kåporna som suttit på bärarna en hel vecka för att beteckna sorg vid Jesu död Kristus, de tas bort för att fira uppståndelsen.
(Det bör noteras att huvor har något att göra med Ku Klux Klan, som de så ofta jämförs. Det sägs att tidigt KKK medlemmar såg Semana Santa firandet och kopierade deras kostym, så imponerade blev de av effekten just denna utformning har på åskådare.)

Om det regnar ställs Semana Santa in. Detta då det är ett utomhus event och de gamla antika vackra vagnarna är känsliga och får inte utsättas för fukt eller ens duggregn.

Flamenco – Saeta
I Andalusien och särskilt Sevilla förekommer
utbrott av flamenco sång, sjungen från en av balkongerna i de trånga gatorna i staden. Förr i tiden var de  spontana, men idag är de alltid planerade. Processionen stannar upp för att lyssna på sången tills det är över.

 

foto;Alfonso Bernal
foto;Alfonso Bernal

 

 

 

Foto, Paconi
Foto, Paconi

 

 

 

foto-José-Carlos-Díez
foto-José-Carlos-Díez