Spanska KPI steg

Spanska Konsumentprisindex (KPI) steg med fem tiondelar i november jämfört med föregående månad och den årliga låg på 2,3% även om det är väntas minska med en tiondel rapporterade National Statistics Institute (INE .)
Det blev den fjärde ökningen i rad, ledd av vinterkläder och skor samt bränsle, medan den årliga inflationen var oförändrad i november. Under de första elva månaderna av året har priserna ökat totalt med 2,4%.
Enligt uppgifter som offentliggjorts av INE Inflationsmätning (som utesluter Priserna på energi och oförädlade livsmedel) uppgick november till 1,2%, en tiondel högre än i oktober. För sin del stod konsumentprisindex (HIKP) i årstakt i november på 2,2%, en poäng under oktober takt. De statistiska byrån meddelade att upprätthållandet av inflationen har påverkats mat och dryck, med en årlig variation på 0,5%, en tiondel högre än vad som registrerats i oktober, på grund av värdeutvecklingen av andra mejeriprodukter och färska grönsaker. Kläder och skor också påverkat priserna, eftersom de steg tre tiondelar till 0,6%.
För hotell, kaféer och restauranger 1,5%, medan transport två tiondelar reducerade årstakt, upp 6,7% till följd av lägre bränsle stiga i november i år än samma månad 2009. Fritid och kultur också minskat sin årliga variation med två tiondelar, till -1% till följd av lägre priser på paketresor.