Spanien förbereder en militär plan för att evakuera sina medborgare i Libyen

Tripoli, Libanon Foto; Heretiq

Spanska UD försöker nu hitta de spanjorer som vill lämna landet. Spaniens utrikesminister meddelade på tisdagen att hennes avdelning arbetade ”oförtröttligt” för att hitta spanjorerna fastnat i Libyen. En militär plan finns i beredskap för att evakuera runt 60 Spanjorer som vill lämna Libyen.

Minister Trinidad Jiménez meddelade att 40 eller 50 tidigare själva har lyckats ta sig ut, medan ytterligare 80 av de 300 man tror befinner sig i området har sagt att de vill stanna. De flesta befinner sig i Tripoli
Hon sade Spanska ambassaden i Tripoli är i ständig kontakt med spanska medborgare, och att en representant från ambassaden finns alltid på plats på flygplatsen för att hjälpa till att hitta platser på kommersiella flygningar.

Statsminister José Luis Rodríguez Zapatero, kallades på tisdag kväll till ett möte för att diskutera oroligheterna i Mellanöstern och dess återverkningar för Spanien. Hans tre vice premiärministrar plus deras kollegor från försvars-och utrikesfrågor, samt statssekreteraren för säkerhet, och chefen för CNI National Intelligence Agency fanns närvarade på mötet.