Mallorca har markbrist

 

 

 

 

 

 

José Antonio López, regionchef för Tinsa fastighetsvärderingsföretag, har Palmabor att det kan finnas ”allvarliga problem” på Balearerna på grund av brist på mark att bygga pågrundat av den höga efterfrågan som existerar.

Han hävdade att regeringen behöver komma nerpå jordenoch underlätta tillgången till mark. Ungdomar kräver ett första hem, men möjligheterna att bygga i bpstadsområden är för närvarande ”nästan obefintliga”. Leveransen av bostäder minskar och på grund av den stora efterfrågan kan en ”farlig” situation uppstå. Hyresboende, trodde han, är inte en lösning eftersom dessa helt enkelt drar nytta av omständigheterna.

López talade ett möte som samordnades av Proinba Fastighetsutvecklingsförening. Den har gjort regelbundna observationer om bristen på mark och bristen på nya och prisvärda fastigheter.

Regeringen (och andra offentliga institutioner) borde sluta vara ”som stockar” angående utvecklingen. López observerade att det finns områden i Balearerna där intervention för att tillåta nybyggnad nu nästan är för sent. Han föreslog att det måste finnas en vilja på lagstiftningsnivå för att göra mark tillgänglig men att ”inget händer”.

Tinsadata visar att den genomsnittliga månatliga inteckningen av lån på Balearerna är 792 euro; Det spanska genomsnittet är 543 euro. I hypotekslånets första år går 22 procent av hushållsinkomsten åt till betalning av lån, medan det nationella medeltalet är 16,8 procent.

Av tolv kustkommuner analyserade av Tinsa visade sig Soller ha haft den högsta prisökningen under det gångna året – en ökning med 21%. Av andra kommuner vid kusten var höjningarna i Santa Margalida, Palma och Llucmajor respektive 17,7%, 14,7% och 13,8%.