4 partier ligger lika inför höstens val

1Det är riksval i höst i Spanien. Det är just nu nästintill omöjligt att förutse vem som vinner valet då de fyra partierna ligger ganska lika enligt den senaste opinionsundersökningen, gjord av tidningen El País

De som ligger i topp med endast 3 % skillnad är följande partier

Podemos leder med 22,1 procent ( har tappat en aning sedan mars) det är ett parti som vill bekämpa korruptionen i Spanien
Socialistpartiet PSOE det spanska socialistiska arbetarpartiet hade  21,9 procent ( en mindre ökning emot Mars)
Partido Popular (PP) som nu regerar är ett borgerligt parti de fick 20,8 procent i senaste undersökningen vilket ska vara en lite uppgång.
Ciudadanos, ( vänster – mitt) hade 19,4 procent och har just nu medvind och har gått upp snabbast den senaste tiden det är ett medborgarparti som har liknande värderingar som Podemos och även dom vill bekämpa Spaniens korruption.

Både Podemus och Cuidanos nyetablerade partier och mycket lika varandra, de har växlat i popularitet och just nu ligger Podemus i topp. Cuidamos anser sig vara ett mittparti som lutar åt vänster medan Podemus säger sig vara varken det en a eller det andra. Podemos (Vi kan) bildades för lite mer än  ett år sedan av en grupp yngre akademiker, de har rötter i yttervänstern och gatuproteströrelsen ”De indignerade”.
Podemus ledare Pablo Iglesias säger att partiet varken är vänster eller höger, men den allmänna uppfattningen är att partier är vänsterinriktat
De vill behålla euron men slippa reglerna, skriva ned Spaniens skulder och ta bort svångremspolitiken. De vill också införa 35-timmarsvecka och sänka pensionsåldern till 60 år.

Övriga partier ligger långt ner, under 6 % är tex vänsterpartiet  Izquierda Unida och UPyD med bara två procent.

Det borgerliga regeringspartiet PP och socialisterna i PSOE, turats om vid makten i tre decennier.

Senaste tiden har spansk ekonomi börjat komma på fötter igen, men folket är missnöjda med svångremspolitiken som av många är kännbar.

 

Comments are closed.