Utlandsbarometern: Spanska solkusten och franska Rivieran de populäraste områdena för svenskarna

Utlandsbarometern: Spanska solkusten och franska Rivieran de populäraste områdena för svenskarna
11

Artikel från Bovision AB

Sol, värme och ett behagligt liv utomhus lockar då höst och vinter kommer med mörker och kyla i Sverige. De populäraste områdena för oss svenskar är fortfarande spanska solkusten och franska Rivieran.

De senaste månaderna har priserna gått upp på spanska solkusten i de populära och attraktiva områdena. På franska Rivieran så har priserna legat mer stabilt.

Annika Silver, spansk fastighetsmäklare på Silver Estates, har arbetat i närmare femton år med utlandsbostäder på spanska solkusten och som agent på franska Rivieran. Bovision bad Annika Silver om en kort analys om pris- och utbudsläget just nu på de viktigaste orterna.

Marbella/Costa del Sol

–  Attraktiva områden (A-lägen), det vill säga soliga områden nära badstrand och med bra infrastruktur, har gått upp i pris cirka15-20 procent sedan vändningen januari år 2013 då marknaden bottnade, säger Annika Silver.

–  Engelsmännen är fortsatt de främsta utländska köparna på solkusten. Områden utanför så kallade A-lägen har gått upp med cirka 10 procent under samma tidsperiod.

–  Men det finns fortfarande väldigt många osålda lägenheter i så kallade problemområden som drar ner genomsnittspriserna.

Det branschen betecknar som ”problemområden” är områden som såldes ”på ritning” till i första hand engelsmän och spanjorer under år 2008. De bostadsområdena skulle vara klara år 2009/10.

Områdena ligger ofta ”off” och saknar som regel butiker och infrastruktur eller så ligger de på tomter som är trafikstörda och där man kanske ser motorvägen. Bostäderna köptes ofta på mässor i exempelvis England utan att köparen hade inspekterat området. Ofta köptes kanske 3-4 lägenheter som investering till ganska låga priser.

Mallorca

– Områden nära Palma har gått upp med 20 procent sedan botten nåddes januari år 2013. I vissa lägen har attraktiva lägenheter med havsutsikt i exempelvis Illetes gått upp runt 30 procent. Östra Mallorca har ungefär prisuppgångar, cirka 15 procent, säger Annika Silver.

Spanien som helhet

– I områden där köparna är endast spanjorer har priserna gått ned och fortsätter troligen nedåt en aning till eller kan möjligen stanna på dagens nivå. Det beror på att ekonomin i Spanien är fortsatt besvärlig även om den numer är stabiliserad. Det är ofta en fördröjning innan man ser detta på fastighetspriserna.

Franska Rivieran  

–  I attraktiva lägen på Rivieran säljs en lägenhet i dag på cirka 3 månader. Priset på sålda lägenheter i områden runt Nice, Cannes och så vidare har sjunkit en aning under ett år, närmare bestämt med cirka 2,5 procent om man ser på lägenheter sålda i hela området. Fast i Nice har dock priserna gått upp lite grann, säger Annika Silver.
– Det säljs mest små lägenheter på cirka 50-60 kvadratmeter på franska Rivieran. Genomsnittspriset senaste året har legat runt 240 000 euro. Försäljningen av denna typ av lägenheter ökat i antal genomförda affärer med omkring 20 procent under samma period. Det är ganska anmärkningsvärt.

– Mäklarna själva upplever en nedgång och tycker att marknaden är lite trögare än vanligt de senaste månaderna.

– En förklaring är att genomförda försäljningar under sommaren är affärer som gjordes under våren och att inflyttningen sker först nu.

–  Ser man till de senaste två månaderna så har försäljningen gått ned en del, vilket vi själva också märkt jämfört vad vi är vana med. En trolig förklaring kan vara att vädret varit ovanligt dåligt denna höst, säger Annika Silver.

Vädret i sydfrankrike är ju känsligare än på exempelvis på spanska solkusten. Annika Silver tror att frankofilerna kommer helt säkert igen som köpare eftersom den franska bostadsmarknaden och då speciellt Rivieran är en av de mest stabila. Det är små upp- och små nedgångar hur än konjunkturerna förändras.

–  Jag tror personligen att det är tack vare att högavlönade människor med jobb som läkare och liknande, eller pensionerade direktörer för större företag och så vidare huvudsakligen är köpare på franska Rivieran gör prisbilden mer stabil. De har en fast inkomst eller pension och behöver inte sälja i konjunkturväxlingar. De är inte så känsliga för konjunkturen som köparna i Spanien som oftast är entreprenörer eller egna företagare, säger Annika Silver.

På Bovisions sajt ligger just nu drygt 10 000 utomlandsbostäder utlagda till försäljning. Det är något färre än förra månadens utlandsbarometer från Bovision.

–  En förklaring på att utbudet just nu är något mindre kan bero på det fina höstvädret. Kanske är det så att längtan efter en bostad i varmare nejder ännu inte slagit rot. Samtidigt omförhandlar vi ständigt våra avtal med fastighetsmäklarna på vår sajt. Några försvinner och andra tillkommer, säger Peter Rydås, vd på Bovision.