Konstmuseum med rysk konst bla Chagall i Malaga

Nytt Museum i Malaga i Tobakshuset
Nytt Museum i Malaga i Tobakshuset

Malaga har många konstmuseer, bl.a. det berömda Picassomuseet och Carmen Thyssen museet, det är inte så konstigt då Spanien alltid haft ett stort intresse för måleri, också många naivistiska konstnärer kommer från Spanien men även skulpturer finns här. Dali har tex flera skulpturer vid Marbellas ”Marmortorg”.

Detta är den första delen av den ryska statens konstmuseum utanför sitt hemland. Och denna lott föll på Spanien varvid ett museum invigs i Málaga.   Borgmästare Francisco de la Torre ledde en grupp som besökte S: t Petersburg tidigare för att underteckna utkastet till avtal för att inrymma en permanent samling av cirka 100 utställningar i staden. Man kommer presentera ett flertal  guld ikoner och konstverk. Som mästerverk av den modernistiska konstnären Marc Chagall och den inflytelserika konstteoretikern Kandinsky.   Ytterligare 50 till 60 verk lånas ut för två tillfälliga utställningar varje år.

Den ryska kollektionen kommer installeras i  Málagas gamla tobaksfabrik, La Tabacalara, på våningen ovanför den det mycket framgångsrika museet för veteranbilar.  Ryska våningen får en totala utställningsyta blir cirka 5.500 kvadratmeter, med nästan 800 löpmeter för att hänga tavlor.

Även Frankrike har öppnat ett av världens mest besökta museer,  ­Centre Pompidou i Malaga!

Den första filialen utanför Frankrike.