Spanska lån i hamn med råge

Spanien överraskades positivt idag när de nya stadslånen med lång löptid genererade mycket bättre än man räknat med. Intresset för spanska statspapper med lång löptid blev rekordstort. Spanska riksgälden hade tänkt låna 3-4 miljarder euro, men fick in många fler anbud, totalt 24 miljarder euro fanns med i auktionen över hälften kom överraskande nog från utlandet. Spanien kunde därför låna dubbelt så mycket som man räknat med.Lånet hamnade på 7 miljarder euro till en ränta på 5,4 %

Därmed kunde eurolandet blåsa upp lånets storlek till  – i princip en fördubbling jämfört med vad man hade räknat med.

 

Enligt SVD idag har Nordea-ekonomen Jan von Gerich kommenterat att ”Det här är stort” och att Spanien inte längre måste finansiera sig med korta lån http://www.svd.se/naringsliv/ovantat-stort-spanskt-lan_7849348.svd