Svenskt företag bygger bro utanför Antonio Banderas hus på Solkusten

Ett svenskt företag Martinsons bygger en bro på Marbellas lyxiga strandpromenad. I vinter genomförs konstruktionen och monteringen av två nya träbroar på 30 meter styck och 500 meter gångdäck.  Ett av dessa passerar filmstjärnan Antonio Banderas fastighet.

Marbella på Costa del Sol i Andalusien är med sina exklusiva sommargäster, stränder, golfbanor och jetsetkultur ingen vanlig liten småstad. Inte för inte kallas den ”Spaniens Monte Carlo”.

Här, längs den soliga stranden, fortsätter Martinsons att jobba med den lyxiga strandpromenad på vilken turister och boende motionerar och strosar dagarna i ända.

Samarbetet med Marbella kommun inleddes för tre år sedan. Det första uppdraget blev en 70 meter lång bro över Rio Verde som dittills klippt av promenaden halvvägs. De efterföljande två broarna var gångbryggor. Den ena var 200 meter lång och gick förbi en fastighet vid stranden som tidigare ägdes av Sean Connery. Han hade lagt ut stora stenbumlingar på stranden för att inte folk skulle kunna passera längs stranden. Bryggan byggdes ovanpå dessa stenar.

Ytterligare tre broar beställdes. En av dessa kommer att passera Antonio Banderas stora fastighet i Siete Revueltas. Filmstjärnan har krävt att bron inte får vara för hög, eftersom det skulle underlätta paparazzifotografernas arbete. Beräknad byggstart sker i mars, så under försommaren bör den vara färdig.

Men redan nu kan man promenera längs Nueva Andalucia på ett 200 meter långt gångdäck av västerbottniskt virke, som i dagarna färdigmonterades av Martinsons personal på plats. De har fått ett visst miljöombyte jämfört med den stränga kyla som rått på hemmaplan en tid.

– Det har inte varit ett bekymmer att få personal att åka till Marbella, säger Ove Widmark, personal- och montageledare, som snart skickar ner ett nytt arbetslag för att montera ett 300 meter långt gångdäck i Nueva Andalucia.

Mängden virke som behövs för dessa tre projekt omfattar sju fullastade trailerbilar från Martinsons till Marbella.

Stefan Sundqvist, försäljningschef broar, berättar att relationen med beställaren och arkitekten är mycket god.

– De är nöjda med leveranserna från oss och tycker att vi är duktiga på att genomföra projekten enligt tidplan. Vi får många poäng på just leveransförmåga, konstaterar han.

Stefan har fått indikationer på att fler jobb är i antågande och inte bara för Marbella kommun.

– Det blir ju ringar på vattnet. Det vi gör visas upp i media och beställarna pratar med varandra. I Marbella känner de till hela vår palett med byggsystem, simhallar, köpcenter och parkeringshus. Så det är mycket möjligt att det blir sådana uppdrag framöver.