Spanska mäklare tror på prisuppgång i Marbella

Spanska mäklare tipsar Engelsmän att huspriserna i Marbella kan stiga under 2013. Man varnar varnar brittiska köpare inte missa de nu halva priserna. Prisnedgången är ca 40% men med det starkare pundet blir det ung halva priset enligt den internationella facktidningen OPP för mäklare.

Vissa byggherrar överväger prishöjningar framöver och har börjat sälja på ritning igen som på gamla tider. ett exempel är Los Arqueros lägenheterna som sålts slut och den sista fasen nu säljs snabbare än på många år. Det är enligt Marc Pritchard, försäljningschef för ett av de större byggföretagen i Spanien en stark signal att det är dags att bygga igen. Då främst i Marbella men även Costa Blanca och på Mallorca har liknande signaler. Dock är det mer krävande köpare idag där läget är viktigare än tidigare, det ska ligga i A-läge eller vid stranden. Byggen på bergsbyar är inte lika attraktivt  ännu.

 

De är de spanska krisdrabbade bankerna har dragit ner priserna till dagens låga nivåer. Dom har fått order om att sälja ut alla sina sk ”bankreposessions” dvs utmätta fastigheter. Dessa ligger dock ofta i ogynnsamma lägen och har egenskaper som bokstavligen ingen vill köpam, som trafikstöda lägen osv. De som är utmätta av privatpersoner är ofta demolerade av ilskna privatpersoner som blivit vräkta. Nu när bankerna inte längre får vräka privatpersoner utan måste ge längre tids uppskov med betalningar kommer det samtidigt bli färre bostäder som går till utmätning

Moms på nybyggnation har sedan mitten av 2011 till sista december 2012 en tillfällig  rabatt. Momsen är  halverad till 4% . Nuvarande premiärminister Mariano Rajoy utvidgades reduktionen till slutet av 2012. Med försäljningssiffror för nya byggen har resluterat i en ökning av nybyggnationsförsäljningar på 3% per år. Många tror att han inte vill hämma denna återhämtning genom att återinföra högre moms igen.

Regeringen är medveten om att de måste bli av med bostadsbeståndet innan byggbranschen kan öka igen. Troligen kommer det nya åtgärder från regeringshåll för att stimulera fler köp av nybyggnationer som också skulle påverka arbetslösheten som Spanien har att tampas med.

Dock kommer vi få vänta till slutet av 2012  eller kanske 1 Januari 2013 med besked om förlängning av den låga momsen. Detta för att inte förstöra de nu pågående affärer som genomförs. Köper man en bostad som är färdigbyggd och man skriver och betalar före sista december finns det ju mycket pengar att hämta, Rajoy lär inte ta udden av dessa ”panikköp” genom att förlänga redan nu. En ytterligare faktor är ju den rabatterade kommande REAvinsten på som också halveras om man köper före 2013 slipper man halva REA vinsten vid nästa försäljning.

Vissa huspriserna Marbella är fortfarande förhandlingsbara, särskilt på den billigare delen av marknaden ( low end). Men den lokala marknaden börjar vädra morgonluft och börjar återvinna förtroendet av marknaden då blir det inte längre lika enkelt att pruta.

de dom dominerar marknaden idag är Belgare, holländare, ryssar och skandinaver, de är heta på Marbella och många som känner till Marbella  inser att priserna nu är som lägst och representerar otroligt värde för pengarna – även på en global skala.

Den  trerumslägenhet som idag säljs för 250.000 € har tidigare  haft en prislapp på 500.000 €. Många fastigheter är på halva priset, och det verkar som britterna inte förstått detta helt.

Britterna brukade dominera marknaden, de utgjorde 60 till 70% av utländska inköp, men köpte bara för 19% under 2011. Ryssarna köpte för 28% från 2010 till 2011 och kinesiska köpare stod för 7%. Inte undra Spanien planerar att erbjuda uppehållstillstånd för icke EU-investerare i utbyte mot köp av ett hem.  Under 2012 verkar dock förhandssiffror visa på att Britterna köper mer igen. När Britterna vaknat upp ur sin törnrosasömn och åter kommer tillbaka till 60-70% vilket är troligt framöver kommer även priserna hamna på nya nivåer.