Iberia säger upp 4500 vill köpa Vueling

Iberias ägare vill köpa Vueling

SAS är inte det enda flygbolaget med  problem. Spanska flygbolaget Iberia varslar 4 500 anställda om uppsägning, över 20 procent av personalen. Enligt den spanska tidningen El Pais är detta det största varslet hittills.

Anledningen är att Iberias  ägare IAG Airlines Group redovisade ett vinstras på 25 procent för tredje kvartalet, de vill därför miska kapaciteten med 15 procent och koncentrera sig på de linjer som är mest lönsamma. Enligt Iberias vd Rafael Sánchez-Lozano går bolaget med 1,7 miljoner euro i förlust varje dag. Även anställningsvillkoren för anställda blir försämrade. Om facken inte går med på det väntar mer omfattande uppsägningar, varnar bolaget.

Flygbolaget Iberia varslar 4 500 anställda om uppsägning, samtidigt som de vill ta över lågprisbolaget Vueling.

Samtidigt har  IAG lagt ett bud på alla aktier i lågprisflygbolaget Vueling, där gruppen redan äger 45 procent. Bara ett dygn senare varslades 4 500 anställda om uppsägning