Branden på Solkusten privatperson eldade sopor

Det var en privatperson som eldade trädgårdsavfall på sin tomt enligt tidningen La Opinion de Malaga.  Den stora branden som härjade förra veckan orsakades av olovlig bränning. Spanjorerna brukar bränna sopor på sina tomter men det är inte tillåtet sommartid. Man trodde först att branden var anlagd men efter en polisutredning framkom att privatpersonen som har en tomt i Barranco Blancodetta orsakade eldsvådan.

Branden som var den största på många år i bergen ovanför Solkusten ödelade stora delar av området utanför bergsbyn Ojen. Det brukar brinna i bergen varje sommar men normalt är det mindre bränder. Denna gång spred sig branden snabbare än vanligt på grund av hård vind. Det tog ett dygn att branden under kontroll och ytterligare ett par dygn för att få hela branden  släckt. En person omkom i bergen en äldre man, även många vilda djur fick sätta livet till i bergen.
Brandkåren släcker varje sommar några bergsbränder bland annat med hjälp av helikoptrar som har stora vatten säckar med sig. Under 2012 har man haft fler bränder än vanligt efter den torraste vintern på 70 år har bergen varit ett riskområde för bränder.
Man kommer plantera nya träd i de drabbade områdena om tidigast ett år. I de delar där man har konstbevattning som golfbanor och bebodda områden kallade urbanisationer är dock risken låg för bränder även i bergsbyarna.  Nere längs kusten är man dock inte drabbad av brandfaran.

Semesterfirare i kustområdet märkte även av branden den dag den härjade, då flög aska omkring under flera timmar. Askflagor har lagt sig på marken över en stor del av solkusten med hjälp av den hårda vinden.