Korruption och bygglovssskandalen Malaya nystas upp

Det förra kommunalrådet Roca sitter ännu häktad

Den stora bygglovs skandalen i Marbella kallad Malaya rättegången avslutas den 30 juli efter nästan två år. Den största rättegången någonsin i Spanien är klart för avgörande. Åklagaren hävdar att 86 av de ursprungliga 95 svarande skall fällas för brott. Kraven uppgår till sammanlagt 497 års fängelse och böter på upp till 3,8 miljarder euro.
Försvarsadvokater kräver att deras kunder ska frikännas. Prövningen omfattar korruptionsskandalen som ända från tiden då GIL-partiet regerade i Marbella, i koalition med PSOE och Partido Andalucista. Av alla anklagade är det bara en kvar i häkte, den misstänkta hjärnan bakom skandalen, den före detta chefen för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca.

I den sk Malayaskandalen har de inblandadade misstänkts delta i olagliga markförsäljningar och olagliga bygglov i Marbella, Både villor i Marbella och  lägenhetskomplex har byggts med tvivelaktiga eller inga bygglov. Det förra kommunalrådet för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca anses vara ledare och hjärnan bakom korruptionen, han ska ha tillskansat sig en mycket stor förmögenhet för egen del. Även den tidigare borgmästaren i Marbella har varit involverad. Rättstvister pågår i Malaga för sin förskingring av Marbellas kommunala pengar.
Domen meddelas senare

Slutet av rättegången i Malaga är dock inte det sista kapitlet i härvan. Några av de åtalade i Marbella Malaya rättegång,bland andra den före detta borgmästaren, Julián Muñoz, sitter ännu häktad för en parallell rättegång som inleddes i början av sommaren om misstänkt penningtvätt.