Euron billigast på 11 år mot kronan ger troligt köpläge i Marbella

Kronan är nu rekordstark mot euron, den är nu starkast på elva år mot euron. Analytiker tror detta beror på att Riksbanken inte höjde reporäntan.

Spaniens fastighetsmarknad
2007 stod fastighetspriserna i Spanien på ett ”All Time High” läge. Idag har priserna på fastigheter  sjunkit över hela Spanien i genomsnitt med 25% med undantag för vissa marknader som tex Mallorca, där priserna endast sjunkit  ca 10-15% . Detta har resulterat i en låg omsättning av fastigheter på Mallorca, eftersom säljare och köpare är för långt ifrån varandra.

40% prisfall i Malagas kommun
Costa del Sol har haft en prissänkning på 40% från 2007 fram till i år vilket resulterat i att marknaden kommit igång och försäljningar på befintliga bostäder ökat markant från mitten 2011 fram till idag.

Branschen räknar med att priserna på Mallorca kan komma att sänkas ytterligare men också att i områden där priserna fallit kraftigt som på Costa del Sol och delar av Costa Blanca utbudet kan komma att urtunnas. De områden som kan få en brist på fastigheter är framförallt i etablerade A-lägen som tex Marbella och Puerto Banus men även i A-lägen i Alicante.

Köpare med annan hemmavaluta än euron, som svenskar, norrmän, engelsmän och numer även amerikanare är de som förutspås investera idag. De är också de som förutom spanjorerna står för majoriteten av utlandsägda fastigheter i Spanien.