Spansk känd byggare dömd till 3,5 års fängelse för bedrägeri

Fängelse för spansk byggare
Fängelse för spansk byggare

Den spanska byggaren José Ávila Rojas som är en av de mest kända och aktiva byggbolagenpå Solkusten har fått ett tre och ett halvt års fängelse för fortsatta bedrägerier. Han har sålt tre bostäder i en kampanj i Marbella trots att han visste att bostäderna inte hade de rätta licenserna.

Han har nu ålagts att betala tillbaka depositioner på bostäder som inte byggdes klart, tilll ett  belopp på cirka 67.000 € per fall.

Den regionala domstolen i Málaga visar att Ávila Rojas byggt Carril del Relojero projektet med 64 bostäder, garage och affärer utan att att ha riktiga bygglov
I april 2003 då Marbella styrdes av GIL partiet medgavs och skänktes felaktiga licencer som senare överklagades av Junta de Andalucía där man upphävde de fleaktiga byggloven.
Trots detta ignorerade  Ávila Rojas detta domstolsbeslut och fortsatte bygga på dessa bostäder utan bygglov för att avsluta bygget den i juni 2005. Eftersom projektet saknade giltigt bygglov beviljade inte rådhuset den slutliga inflyttningslicensen.

Tre köpare gjorde köpte via företaget/mäkleriet Naviro Inmobiliaria, som ägs av Ávila Rojas, i augusti 2004, varken bolaget eller mäkleriet berättade ingenting om de administrativa problem som projektet hade. Det var först när Malayaskandalen bröt ut som man upptäckte avsaknaden av licens och krävde tillbaka sina pengar med ränta.
Företaget Naviro vägrade betala tillbaka då dom ansåg att licensen hade beviljats ​​av ”administrativ tystnad”, varefter köparna startade de rättsliga åtgärder som nu har avslutats.

Byggaren José Ávila som kommer från Granda ursprungligen dömdes med anledning av detta till fängelse samt återbetalning av depositionerna.

Ávila Rojas är också inblandad i Marbellas stora svartbyggnads skandal den sk Malayaskandalen, och är en av de åtalade i Malayarättegången.