Kina tecknar flera stororder med Spanien värda 1,44 miljarder USD

Premiärminister Wen_Jiabao  FOTO 	  sage@newsmth.org
Premiärminister Wen_Jiabao FOTO sage@newsmth.org

Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero meddelade i Onsdags att spanska och kinesiska företag tecknat åtta orders värda € 1000000000 (1,44 miljarder US dollar).

Avtal slöts om samarbete inom branscher som finans, vindkraft, helikopter och ventil tillverkning, enligt ett uttalande från den spanska ambassaden i Kina.

Den spanska banken Santander och Kinas ZTE Corporation undertecknade ett avtal om finansiering av export av telekommunikationsutrustning. ZTE Corporation är en ledande global leverantör av telekommunikationsutrustning och nätverkslösningar, och är verksamt i mer än 140 länder.

Spaniens Gamesa tecknade ett avtal med Kina Resources Power och Kina Datang Corporation Renewable Power Co Ltd, i vilket den spanska tillverkaren kommer att ge två kinesiska företag, respektive 150 vindkraftverk med en installerad kapacitet på 300 megawatt.

Zapatero, som i Tisdags startade ett fyra dagar långt besök i Kina, sade hans resa skulle fokusera på ekonomiska frågor och att utveckla relationerna med Kina.

Förra året ökade den kinesiska exporten till Spanien 35 procent och antalet ökade 60 procent i januari, sade Zapatero.

Under de senaste månaderna har Moody sänkt den tidigare suveräna kreditvärdigheten för Spaniens två gånger, som skäl är uppgivet att kostnaderna för omstrukturering av det spanska finansiella systemet var högre än väntat och att finansieringen av den skulle öka i landets underskott.
Kina innehar för närvarande 12 procent av Spaniens offentliga skulder, en ökning på 4 procent, sade Zapatero.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sade på tisdagen att Kina kommer fortsätta att finansiera Spaniens statsskuld.

”Kinas löfte har ökat Spaniens förtroende och bidrar till dess ekonomiska stabilitet, återhämtning och reformer”, sade Zapatero och uttryckte sin tacksamhet till den kinesiska regeringen.

Dessutom kan Spanien och Kina inleda samarbete för infrastrukturprojekt, eftersom Spanien har många prestigefyllda företag i den sektorn, sade Zapatero.

Statsministern sade 49 procent av spanska flygplatser måste privatiseras och utländska investeringar och förvaltning behövs.

På fredag ​​kommer Zapatero deltar också den årliga konferensen för Bo’ao Forum för Asien i Kinas södra ön provinsen Hainan.

Vidare sade Zapatero att  ”Forumet Bo’ao är Asiens Davos- forum. Att delta i ett forum som detta är viktigt för Spanien, även att det finns en representant från euro-området är också viktigt”

”Asien kommer att leda världsekonomin under de närmaste 10 åren. Ett land bör veta, att utan en stark närvaro i Asien, kommer den att förlora möjligheter till utveckling,” sade Zapatero.

Källa: Xinhua