ShowImageXML.aspData från Spanska landregistet –  Colegio de Registradores – har bekräftat något de flesta mäklare redan vet. Att Brittiska köpare är absolut största köpgruppen för Spanska fastigheter gällande utländska köpare

12.7% av alla köp stod utlänningar för första halvåret 2015 , vilket ju är en stor siffra eftersom fastigheter inne i landet normalt köps av spanjorer

Av alla utländska köpare gjordes hela 19.8% av Britter vilket gör dom till den största gruppen av alla utländska köpare. Registret visar vidare att av alla fastigheter i Spanien är det hela  16.7% som har Britter som registrerade ägare vidare är fransmännen nummer två med 10.3%

De största köparena lär vara Britter i åldersgruppen 55 till 64 år som sannolikt kommer köpa framöver eftersom det är dom som mest efterfrågar Spanska bostäder. Som nummer två är det  45 till 54år

Detta rä inte speciellt förvånande då Spanska fastigheter är så mycket billigare än de i Storbritannien

Vidare visar data att  90% av  high-end bostäder dvs de som kostar över 10 milj kronor även de köps mest av Britter.

Bostadsförsäljningen upp
Bostadsförsäljningen upp

Enligt den senaste undersökningen från värderingsinstituet Tinsa ligger Malaga i topp gällande ökade värderingar på fastigheter i kommunen. Tinsa har värderat 200,000 bostäder både gamla och nya under 2014 och ser därför var skillnaderna i värde finns och hur marknaden rör sig.
Trots det faktum att priserna började stablilisera sig endast ett år tillbaka finns områden där priserna fortfarande ökar och vissa områden där priserna ännu faller.  Malaga  Melilla, Placencia, Palma in Mallorca, Barcelona och Burgos tillhör de platser där priserna går upp.

I sju andra provinser föll fortfarande fastighetspriserna det är mest områden som ligger långt från havet

hamnMARINA MARBELLA!  – MARBELLA AL THANI – – La Bajadilla

Ta en titt på videon som arkitekterna släppt inför nya hamnprojektet i Marbella stad.  Marbella stad är med och satsar som investpartner tillsammans med Nasir Bin Abdullah & Sons Consortium i detta projekt som kommer bli ett nytt historiskt märke för Marbella  se denna länk  http://vimeo.com/21603974

Port Al-Thani

Abdullah Ben Nasser Al-Thani har vunnit upphandlingen att omvandla Marbellas fiskehamn till ett ambitiöst marina, och andas nytt liv i den befintliga fiskehamnen..

Marbellas kommun har meddelat att  man godkänt att  Qatar Shejken och ägaren av Málaga Football Club, Abdullah Ben Nasser Al-Thani kommer få sanera och utvidga hamnen. Han kommer investera € 400.000.000 i den nya hamnen i La Bajadilla i Marbella, som omfattar en cirkulär vägg och exteriör fördämning och en 200 meter kaj för kryssningsfartyg. Han planerar vidare bygga ett fem-stjärnigt hotell på marinan, samt barer, restauranger, butiker och stormarknader som kommer förnya den östra delen av staden.

Projektet kallas den viktigaste stadsutvecklingen i Marbellas historia. Marbella La Bajadilla port är beläget på den nordöstra infarten till Marbella och kommer kunna klara mer än dubbelt av den nuvarande kapaciteten. Lyxbutiker ska byggas och en exklusiv brygga inne i marinan ska avsättas för 26 båtar. En 200 meter lång brygga i den yttre delen av hamnen kommer att anslutas direkt med den inre hamnen. Här kommer man docka de stora lyxfartygen som kan dockas och sätta passagerarna i land för att spendera tid – och pengar – i Marbella.

Anm RED Puerto Banus är just nu den mest ikoniska hamnen i södra Spanien och den statusen kommer naturligtvis bibehållas och antagligen fortsätta vara nummer ett, men La Bajadilla kommer troligen bli innestället nummer två vilket ju är mycket trevligt och bra för Marbella stad som haft många butiker som flyttat till Puerto Banus eller shoppingcentrumet La Cananda

GoingUpUppgifter från spanska College of Property visar att 8013 utlänningar köpte hem i Spanien mellan januari och mars2013, vilket motsvarar 8,63% av alla transaktioner som genomförts under perioden. ” College of Propertys”  ombud framhöll att detta överskrider 8,12% av 2012 och tillade att det ”ligger nära toppåret ” då det registrerades  8,97% under 2006 och ”mycket långt” från 4,24% år 2009.

Medborgare från Storbritannien, Ryssland och Frankrike var de som köpte de flesta hemmen i Spanien under det första kvartalet 2013, enligt statistiken.

Svenskarna ligger på 8:e plats , Norrmännen på 6 e plats.  Brittierna toppar fortfarande listan, de köpte 1.194 bostäder i det första kvartalet i år, vilket motsvarar 14,9% av alla utländska köp. Följande var ryssarna, med 721 bostäder köpt (9%), den franska, med 697 (8,7%), och belgarna, med 594 inköp (7,41%).  Tyskland (6,9% av det totala antalet), Norge (6%), Luxemburg (5,14%), Sverige (4,93%), Algeriet (4,19%), Italien (3,79%), Kina (3,34%), Rumänien (2,75%), Nederländerna (2,51%), Marocko (2,31%), Finland (1,54%), Ukraina (1,35%), Danmark (1,24%), Schweiz (1,11%) och Argentina (0,84%). De återstående nationaliteterna utgör 11,96%.

Dagstidningen El Mundo rapporterade att,  när bryter ner resultaten och ser på åtta års sikt har det uppkommit  några ”intressanta” slutsatser.

Tidigare köpte de flesta nationaliteter hus för att bo helår de flyttade sin hemvist till Spanien och arbetade även där. För närvarande, har nästan alla nationaliteter som toppar rankingen för fastighetsköpet köpt bostäder för semesterboende och är fortsatt skrivna i sina hemländer.

Fastighetskollegiets ombud förklarade att den ekonomiska krisen givit en konkurrensfördel till utländska bostadsköp, och noterade att, tack vare den ”intensiva” nedgången av bostadspriserna, för många nationaliteter, med relativt större köpkraft, är det inte en stor uppoffring att köpa då den eknomiska insatesen inte är så hög.

Organisationen konstaterade att en ”intensifiering” av detta scenario är ”att förutse” under de kommande kvartalen eftersom priserna är fortsatt låga.

Bostadsförsäljningen upp
Bostadsförsäljningen upp

Skandinavien har snabbt blivit en stor köpgrupp i Spanien de som löper är främst Norrmän svenska Danskar och Finländare. Finnarna köpte 90% mer 2012 än tidigare berättar finsk/spanska mäklerier.
Anledningen är att man vill ta vara på det stora prisfallet och att euron är svag gentemot de skandinaviska valutorna
Även andra utländska köpare har kommit tillbaka in i marknaden nu för att göra kap. Utlänningar totalt köpte  8,803 bostäder tredje kvartalet 2012 en höjning på 18% jämfört med tredje kvartalet 2011
Britterna är fortfarande den största köpgruppen i södra Spanien

Enligt den spanska tidningen el Confidencial, kommer den nyinstallerade så kallade  ”Bad Bank” Sareb riva fastigheter i Spanien för en kostnad av 500 miljoner euros. Rivningsarbetena kommer pågå under en kommande tioårsperiod. Det blir halvklara projekt eller projekt som inte längre har en finansiering som banken anser att det är billigare att riva  än att sälja.

Sareb kommer inte sälja några fastigheter alls i Castilla-La Mancha, Andalusien eller i Extremadura de närmaste 3 åren på grund av att det redan finns så mycket till salu i dessa områden. Istället kommer banken fokusera på områden som Barcelona, Madrid och Bilbao där det är mindre drabbat och finns en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan.

Vissa byggnationer som kan ligga i bra lägen där det inte finns överetablering av byggen oftast i små städer kan vissa byggen slutföras, detta för att inte låta områden som redan är överetablerade få ännu fler bostäder med sjunkande priser som följd.

 

Bland andra  Banco de España säljer sina ”dåliga bostäder” till Sareb för att undvika förluster , de har sålt bostäderna med en rabatt på 54%. SOm jämförelse säljer friska banker som är klassade i noll-gruppen sina ” bankreposessions” med en förlust på mellan 25% och 30% till privatpersoner och företag.

Bankens räddningsfond FROB (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) har utsett Belén Romana som styrelseordförande på Sareb, hon är mandaterad att köpa upp  €60 miljarder toxiska tillgångar från bankerna för att städa upp balansrapporterna och få fart på bankernas affärer i gen.VAD ÄR En ”BAD BANK?En dålig bank (på engelska : bad bank, spanska ; Banco Malo) är ett publikt eller halvoffentligt finansinstitut som hjälper till att rensa toxiska tillgångar (t.ex. övervärderade fastigheter) genom att städa bort de negativa saldona i balansräkningen genom att köpa osäkra tillgångar för ett lämpligt pris. Bad Bank kan sedan välja att avyttra de mest säljbara , riva de som inte är eller räknas bli lönsamma och man ligga kvar på de som man räknar med kan gå upp i pris framöver. Irland har tex använt ”bad bank” metoden för att lösa sina bankers finansiella problem

NOT RED

Redan nu har  bankreposessions ( bankåtertagna projekt) i tex Puerto Banus/ Marbella slutat säljas, där projekt som tidigare fanns att köpa nu övertagits av Sareb och och nu ligger nu på vänt för bättre tider om tre år eller kanske ännu längre tid.

BBVA som är spaniens största privatbank säljer 2 miljarder € av sina ”dåliga” lån ur sin Camilia portfölj till USA intressen. BBVA har förhandlat med fonder som  Lone Star, Cerberus, Orion kapital och Varde och  El Confidencial. Banken ligger nu i förhandling och förväntas skriva på en uppgörelse med  Lone Star och Varde.

Lone Star kan få köpa lånen med en rabatt på mellan 35 och 40 procent, medan Varde vill betala cirka tre cent för varje euro i en portfölj av misslyckade konsumentlån.

BBVA, lider liksom hela Spanska banksektorn av fastighetskollapsen. Regeringen vill bankerna att skriva av de dåliga lånen för att få fart på ekonomin gå igen.

Banken har redan lyckats få Det har redan fått ordning på två tredjedelar av de nödvändiga kraven den har på sig för att få en  ren balansräkning.

Santander är en annan spansk bank som redan genomfört en liknande typ av affär som kallas Operation Escudería, där man sålde 1,5 miljarder € av sina  hypotek och konsument lån till Cerberus och Lone Star tidigare i år.

 

Spanska mäklare tipsar Engelsmän att huspriserna i Marbella kan stiga under 2013. Man varnar varnar brittiska köpare inte missa de nu halva priserna. Prisnedgången är ca 40% men med det starkare pundet blir det ung halva priset enligt den internationella facktidningen OPP för mäklare.

Vissa byggherrar överväger prishöjningar framöver och har börjat sälja på ritning igen som på gamla tider. ett exempel är Los Arqueros lägenheterna som sålts slut och den sista fasen nu säljs snabbare än på många år. Det är enligt Marc Pritchard, försäljningschef för ett av de större byggföretagen i Spanien en stark signal att det är dags att bygga igen. Då främst i Marbella men även Costa Blanca och på Mallorca har liknande signaler. Dock är det mer krävande köpare idag där läget är viktigare än tidigare, det ska ligga i A-läge eller vid stranden. Byggen på bergsbyar är inte lika attraktivt  ännu.

 

De är de spanska krisdrabbade bankerna har dragit ner priserna till dagens låga nivåer. Dom har fått order om att sälja ut alla sina sk ”bankreposessions” dvs utmätta fastigheter. Dessa ligger dock ofta i ogynnsamma lägen och har egenskaper som bokstavligen ingen vill köpam, som trafikstöda lägen osv. De som är utmätta av privatpersoner är ofta demolerade av ilskna privatpersoner som blivit vräkta. Nu när bankerna inte längre får vräka privatpersoner utan måste ge längre tids uppskov med betalningar kommer det samtidigt bli färre bostäder som går till utmätning

Moms på nybyggnation har sedan mitten av 2011 till sista december 2012 en tillfällig  rabatt. Momsen är  halverad till 4% . Nuvarande premiärminister Mariano Rajoy utvidgades reduktionen till slutet av 2012. Med försäljningssiffror för nya byggen har resluterat i en ökning av nybyggnationsförsäljningar på 3% per år. Många tror att han inte vill hämma denna återhämtning genom att återinföra högre moms igen.

Regeringen är medveten om att de måste bli av med bostadsbeståndet innan byggbranschen kan öka igen. Troligen kommer det nya åtgärder från regeringshåll för att stimulera fler köp av nybyggnationer som också skulle påverka arbetslösheten som Spanien har att tampas med.

Dock kommer vi få vänta till slutet av 2012  eller kanske 1 Januari 2013 med besked om förlängning av den låga momsen. Detta för att inte förstöra de nu pågående affärer som genomförs. Köper man en bostad som är färdigbyggd och man skriver och betalar före sista december finns det ju mycket pengar att hämta, Rajoy lär inte ta udden av dessa ”panikköp” genom att förlänga redan nu. En ytterligare faktor är ju den rabatterade kommande REAvinsten på som också halveras om man köper före 2013 slipper man halva REA vinsten vid nästa försäljning.

Vissa huspriserna Marbella är fortfarande förhandlingsbara, särskilt på den billigare delen av marknaden ( low end). Men den lokala marknaden börjar vädra morgonluft och börjar återvinna förtroendet av marknaden då blir det inte längre lika enkelt att pruta.

de dom dominerar marknaden idag är Belgare, holländare, ryssar och skandinaver, de är heta på Marbella och många som känner till Marbella  inser att priserna nu är som lägst och representerar otroligt värde för pengarna – även på en global skala.

Den  trerumslägenhet som idag säljs för 250.000 € har tidigare  haft en prislapp på 500.000 €. Många fastigheter är på halva priset, och det verkar som britterna inte förstått detta helt.

Britterna brukade dominera marknaden, de utgjorde 60 till 70% av utländska inköp, men köpte bara för 19% under 2011. Ryssarna köpte för 28% från 2010 till 2011 och kinesiska köpare stod för 7%. Inte undra Spanien planerar att erbjuda uppehållstillstånd för icke EU-investerare i utbyte mot köp av ett hem.  Under 2012 verkar dock förhandssiffror visa på att Britterna köper mer igen. När Britterna vaknat upp ur sin törnrosasömn och åter kommer tillbaka till 60-70% vilket är troligt framöver kommer även priserna hamna på nya nivåer.

 

Bankia i blåsväder, räddas av EU

EU godkände idag de spanska bankplanerna där man ska rekonstruera fyra spanska banker.  De som ska rekonstureras är  Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc och Banco de Valencia.
Beslutet är en första del på räddningsaktionen för den spanska banksektorn som nu genomgår en stor kris.
I Juni i år fick Spanien löfte av EU att få hjälp ur krisen. Bara banken Bankia kommer uppvisa en förlust på 19 miljarder euro enligt Reuters. Detta är ung 163 miljarder svenska kronor

Bankia räknar med gå plus igen under 2013, när bankien också är rekonstruerad. En del i sparpaketet ligger att banken måste säga upp minst 6 000 av ca 20 000 anställda. Uppsägningarna ska vara slutförda till 2015.

Den spanska centralbanken rapporterar också att recessionen förväntas fortgå under sista kvartalet i år 2012

 

Demonstration utanför en av bankerna som vräkt bostadsinnehavare. Foto Wikimedia

Vräkningshotade familjer i Spanien kan pusta ut ett par år
Regeringen har beslutat att de familjer som uppfyller vissa krav kan få uppskov genom ett nytt dekret. Idag är det 500 vräkningar om dagen  och två självmord på grund av vräkningarna. De som får uppskov ska uppfylla följande krav

Familjens sammanlagda inkomst ska inte vara högre än 150 euro per månad. Det måste finnas barn under 3 år i familjen eller minst tre barn. För ensamstående förälder mist två barn.  Eller någon i familjen vårdas för handikapp

Regeringen beslöt redan för ett par veckor sedan att vräkta familjer ska få bo i alternativa bostäder med speciellt låg hyra. Dessa bostäder är ironiskt nog hyrda av bankerna , det är bostäder som tidigare blivit utmätta

 

 

Försäljningen av spanska fastigheter ökade för andra månaden i rad i september 2012, enligt nya siffror från värderingsinstitutet Kyero

Den nationella statistiken  rapporterade i veckan att 25.985 transaktioner slutfördes i september, upp 0,9 procent från 2011 – den andra månaden i rad av den årliga tillväxten efter en tre procent jämfört med föregående år ökade i augusti. Försäljningen av nybyggda bostäder utgjorde endast 49,1 procent av försäljningen.

Det var de befintliga hemmen som var långt mer populära, de ökade med 1,8 procent jämfört med september 2011.

De spanska fastighetspriserna har fortsatt att hålla låg prisnivå och siffrorna visar att bolåneräntorna har sjunkit med 40 procent sedan marknadens topp.

Resultatet av detta blev att köpare återvänder till landet då priserna anses ha bottnat, och köpare vill vara med att göra fynd.

Det högsta antalet försäljningar per 100.000 invånare noterades i La Rioja och Valencia. I själva verket var Valencia ett populärt mål för köpare, kombinerat med Andalusien, Katalonien och Madrid stod de fyra regioner för 62 procent av alla transaktioner som gjorts i september.

( not red Marbella ligger i

Efter 17 månaders låg försäljningsstatistik i Spanien har nu en ökning av antalet sålda bostäder konstaterats sedan samma period i augusti förra året

Officiell statistik rapporterar 27,708 transaktioner, 3% ökning emot samma period förra året

Försäljningsökningen kan ha ett samband med de nya skattefördelarna som innebär att fastigheter köpta före Januari 2013 slipper reavinst vid en senare försäljning. Man har ju också en reducerad köpskatt från 8% till 4% på nybyggda lägenheter som köps och betalas klart före 2013

Uppgifterna  kommer från instituetet  INE , det finns stora regionella skillnader tex i  Castilla-La Mancha, La Rioja and the Balearic Islands, har försäljningen ökat med nästan 30%.
Medan Navarraoch Baskien fick en säkning av försäljningen med  30%.

Vid alla köpa av lägenheter och hus var det  tidigare 8%
För 2013 höjs nu skatten en aning enl nedanstående skala

Transfer tax (ITP – Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales)
Purchase of re-sale properties are subject to transfer tax at 8% up to EUR400,000 and at 9% between EUR400,000 and EUR700,000 and above EUR700,000 at 10%
Purchase of re-sale garages are subject to transfer tax at 8% up to EUR30,000 and at 9% on any amount exceeding EUR30,000

 

Kronan är nu rekordstark mot euron, den är nu starkast på elva år mot euron. Analytiker tror detta beror på att Riksbanken inte höjde reporäntan.

Spaniens fastighetsmarknad
2007 stod fastighetspriserna i Spanien på ett ”All Time High” läge. Idag har priserna på fastigheter  sjunkit över hela Spanien i genomsnitt med 25% med undantag för vissa marknader som tex Mallorca, där priserna endast sjunkit  ca 10-15% . Detta har resulterat i en låg omsättning av fastigheter på Mallorca, eftersom säljare och köpare är för långt ifrån varandra.

40% prisfall i Malagas kommun
Costa del Sol har haft en prissänkning på 40% från 2007 fram till i år vilket resulterat i att marknaden kommit igång och försäljningar på befintliga bostäder ökat markant från mitten 2011 fram till idag.

Branschen räknar med att priserna på Mallorca kan komma att sänkas ytterligare men också att i områden där priserna fallit kraftigt som på Costa del Sol och delar av Costa Blanca utbudet kan komma att urtunnas. De områden som kan få en brist på fastigheter är framförallt i etablerade A-lägen som tex Marbella och Puerto Banus men även i A-lägen i Alicante.

Köpare med annan hemmavaluta än euron, som svenskar, norrmän, engelsmän och numer även amerikanare är de som förutspås investera idag. De är också de som förutom spanjorerna står för majoriteten av utlandsägda fastigheter i Spanien.

 

 

svartbygget Banana Beach
svartbygget Banana Beach

Den nya stadsplanen PGOU i Marbella är klar men lämnar beslut om att riva vissa illegalt byggda fastigheter i staden till domstolarna. Det kan därför bli rivning på vissa svartbyggen och andra kan få stå kvar. Detta kan ännu ta lång tid för oroliga fastighetsinnehavare som flyttat in och kanske blir utan både bostad och pengar.

Under ledninga av borgmästaren Jesus Gil Gil 1991 byggdes många svartbyggen med hjälp av mutpengar. Korruptionskandalen medförde att över 100 politiker och andrea fänglsades. Fler än 18.000 bostäder har byggts mot reglerna och är därmed svartbyggen.

PGOU godkändes i Fredags av COTUA Andalucías territoriella planeringskommission, och lade då grunden till en ny ordning. Enligt tidningen  El País beslöts om vad som händer med de cirka 500 bostäder som står utanför planen, byggd på mark avsedd för andra ändamål, de som byggts på kustnära mark är byggda på offentlig mark och förblir i händerna på domarna. Här ingår de 297 hem i Banana Beach, 50 i Golf Rio Real, 30 i Torrevigía och ytterligare 50 i bostadsområdena som hamnar belsutsmässigt utanför nya stadsplanens belsut.

Dessa byggnationers licenser har ogiltigförklarats av domstol, och nu domstolarna måste bestämma, eftersom de står utanför planen, om de kommer att rivas.
I teorin domstolarna kommer att överväga intressen alla inblandade. Det är oklart om gamla belsutade rivningsorder kommer kvarstå i kraft i och med den nya stadsplanen eller ej.
med godkännande av den nya planen, eller om klagomål mot tidigare olagliga fastigheter är nu helt enkelt arkiveras i det fall att fastigheten accepteras som lagliga i den nya PGOU.

Flera av de drabbade bostadsinnehavarna däribland de boende på Banana Beach, har meddelat sin avsikt att överklaga PGOU. Deras försvar kommer bygga på att åtala både  PP ( Partido Popular) och PSOEs fullmäktigeledamöter som röstade igenom planen i juli förra året, man kommer  anklaga dem för förvrängning av rättvisans gång.

Det återstår därför, trots godkännandet av den nya PGOUplanen, att domstolarna fattar beslut om vilka fastigheter som ksa rivas samt om bostadsinnehavarana kan få ersättning och isåfall av vem

 

NOT ; Dessa svartbyggen kan fortfarande säljas vidare av ägarna då detta inte är brottsligt.
Notarien kontrollerar  bara vem som äger bostaden och vem som köper samt om det finns skulder på den, inte om det är ett svartbygge eller ej.
  Köp därför alltid genom mäklare på orten som verkat i många år i Marbella och samarbetar med lokala spanska advokater. / Annika Silver

 

Försäljningen av hus har ökat de senaste nio månaderna.
USAs sekreterare på HUD ( bostäder och stadsutveckling)  Shaun Donovan  tror på en uppgång från och med kvartal fyra 2011 då utmätta hus nu kommer ut till försäljning under det tredje kvartalet.
– ”Det är mycket osannolikt att vi kommer att se en betydande ytterligare nedgång”, Donovan sade i går på CNN. ”Den verkliga frågan är när kommer vi börja se en hållbar ökar. Vissa tror att det kommer att vara så tidigt som i slutet av sommaren eller i höst. ” förklarade han vidare samt att bostadspriserna kommer att börja stiga i antal utmätningar avtar.

Antal köpta ”resales” steg 8,2 procent i Maj, medan April visade en nedgång på 11 procent.Man räknar med att det finns 1,7 miljoner amerikanska hem som är i process för utmätning.

 

NOT Red
Många ekonomer menar att fastighetspriserna även på verkar Europas fastighetspriser och ekonomi.

Här kommer senaste prisindex gällande  Spanska fastighetspriser, den baserar sig på begärda fastighets priser i genomsnitt.

Alltime high var under slutet 2007 början 2008, varför vi inte ser hela prisfallet på denna karta
Priserna hade redan börjat gå ned under 2009

Man kan tydligt se att i  de traditionella turistorterna som
Alicante, Malaga, Barcelona, Madrid , Lanzarote, Teneriffa, har priserna stigit under perioden Januari till Mars 2011, jämfört med föregående period. Det enda undantaget gällande turistorter är Mallorca där priserna föll

Bostadspriserna i hela världen hade fortsatt kämpigt enligt Knight Frank Global House Price Index, för första  kvartalet 2011.
Dom förväntar sig att nedgången i globala bostadsmarknad fortsätta,fram till fjärde kvartalet 2011 mycket pga den asiatiska marknaderna om de fortsätter svalna och de statliga interventionerna lyckas: Man tror vidare på en  långsam  global återhämtning under 2012.

 

-Världsmarknadspriset på fastigheter ökade  1,8% under 1 a kvartalet från Januari till mars, vi såg den lägsta årliga räntans tillväxt sedan fjärde kvartalet 2009

.-Huspriser i 25 av de 50 länder stod still eller var negativ  de första tre månaderna av 2011, jämfört med endast 18 länder ett år tidigare

-Den svagaste regionen var Nordamerika på – 0,4% första kvartalet 2011

-Asien låg fortfarande i topp på 8,4% tillväxt under de senaste 12 månaderna. Men detta är emellertid en nedgång  från 17,8% ett år tidigare. Ansträngningarna från den asiatiska regeringarna att kyla huset prisinflationen under det senaste året har varit till stor del framgångsrika, men de senaste siffrorna tyder på Hongkongs bostadsmarknaden har visat sig vara mindre känslig.

-Huspriserna i Europa såg en förbättring jämfört med 12 månader tidigare  då priserna i genomsnitt föll 4,1 procent

-De starkaste  länderna var: Hong Kong (24,2%), där regeringen kämpar för att dra inflationstrycket under kontroll. Indien (21,9%) och Taiwan (14,3%)

– Ryssland  minskade 13,7% under de första tre månaderna och kom  under Irland i världsranking. Trots det genomsnittliga priset växer husbyggandet i Moskva och Sankt Petersburg

– Frankrike ökade, och kom på  6: e plats i rankingen, emot från 30: e ett år tidigare. Huspriserna i Frankrike speglade landets förbättrade ekonomiska scenario, BNP ökade med 1,0% första kvartalet 2011, kvartalsbästa  sedan andra kvartalet 2006.     Högre produktivitet påverkar lönerna, konsumtionen gick upp och efterfrågan.

– Sverige och Tyskland föll tillbaka i första kvartalet 2011. I de flesta av dessa fall, med undantag av Tyskland.

-Europa, Portugal, Irland, Grekland och Spanien visade en blandad bild. Spanien kämpar ännu  en minskning på 2,5% under det sista kvartalet,  Irlands hade 4,5% nedgång under samma period.  Grekland och Portugal visar tecken på förbättring med stigande priser under det sista kvartalet, vilket är förvånande med tanke på deras ekonomiska bakgrund.

-Mellanöstern: I Dubai har man sett en ökning de senaste sex månaderna och marknaden stabiliserade sig efter mycket ojämna siffror 2008-2010.

-Israel har legat på 5-10 plats på topplistan de senaste två åren. 2010 varnade IMF att huspriser i Israel steg på  ett ohållbart sätt, ekonomiska risker som följd. Man höjde då räntan varför tillväxten mildrades till vara + 1,1% under det sista kvartalet, jämfört med 12,1% årligen.

Källa: Knight Frank Residential Research

 

Spanska regeringen beslutade i Fredags att godkänna ett nytt förslag till lagstiftning för att kontrollera Timeshare fastighetsbranschen i Spanien.

Lagstiftningen kommer anpassa den spanska lagstiftningen till övriga europeiska normer, och ta hänsyn till att bättre skydda konsumenten.

Det påverkar kontrakt för turismen tillgångar, förvärv av långfristiga semesterprodukter samt återförsäljning och byte av tidsdelat boende och andra varianter.

Lagstiftningen kommer reglera tiden för att utöva en ångerrätt, och förbjuda förskottsbetalning eller betalningsplan för långfristiga kontrakt.

Den nya lagstiftningen kommer också kräva mer information till konsumenten innan ett avtal undertecknas samt att ångerrätten höjs från tio till fjorton dagar. Förbudet för eventuell förskottsbetalning av köparen före utgången av ångerfristen omfattar tillhandahållande av garantier och andra objekt. Den nya lagstiftningen är fortfarande på planeringsstadiet och ligger nu inför övervägande av bla Finanspolitiska rådet.

Skattemyndigheten i Malaga har gjort en undersökning som visar att 75% av de bostäder som hyrs ut på Costa del Sol fuskar med skatten på inkomsten!
Det är ca 65.000 hus och lägenheter som hyrs ut varje år i Malaga provinsen varvid staten saknar ca   104.8 m i obetalda skatterenligt officiella beräkningar visar. På Costa del Sol, finns det cirka 35.000 platser i officiellt registrerade lokaler, enligt nationella statistikbyrån. Costa del Sols hotellägare uppskattar att 90 procent av semesterthyrning av sk ”pirat lägenheter” – genomförs utan ett riktigt kontrakt utfärdas.

 

 

 

 

OBS ; ANLITA ALLTID EN JURIST/ADVOKAT I DESSA FRÅGOR
Texten ska ses som generell nöjesläsning och inte som råd av juridisk eller skattemässig art. Skatter och lagar är föränderliga och de individuella förutsättningarna varierar.
Riviera-news frånsäger sig allt ansvar för eventuella fel och utelämnanden i texten liksom för eventuella skador eller förluster som uppstått på grund av den allmänna informationen på dessa sidor.

Då den finansiella krisen i storbrittanien slagit hårt på marknaden i Spanien visar nu , tyskar, skandinaver och ryssar återigen ett stort nyvaknat intresse för framförallt Costa del Sol, och då  främst Marbella: hugade spekulanter lockas av prisrekuktioner på upptill 30 procent i vissa fall) sedna högko9njunkturen 2007. Detta framgick nu tydligt på den senaste fastighesmässan i London ” En plats i solen”. Byggare och fastighesmäklare är nu optimistiska för framtiden även om det kan ta viss tid innan det slår igenom ordentligt
Under 2010 såg man redan en liten ökning av fastighetsförsäljningar tack till köpare från utlandet, i år 2011 har enligt utländska undersökningar fastighetsköpen på Costa del sol ökat med hela 43 procent redan i år

Statistiken bekräftar denna trend har även noteras av industrin. Enligt den senaste fastighetsförsäljningar rapport från spanska bostadsministeriet gjordes det  6.457 transaktioner i Malagaprovinsen ( Costa del Sol) under sista kvartalen 2010 av dessa var 905 (14 procent) köpare bosatta utanför Spanien. Detta var en ökning på 31 procent jämfört med föregående kvartal ( 2009).

Ignacio Osle, som är försäljningschef på Taylor Wimpey España, en av de största utländska byggföretagen som verkat 60 år i Spanien, deras specialitet  är andraboende för utländska köpare. Ignascio Osle är övertygad om att den kommer en ”långsam men varaktig återhämtning. Vidare menar han att 2011 har börjat bra. I denna första kvartalet förfrågningar av utlänningar 43 procent på solkusten.

Genomsnittspriserna som köptes av utländska köpare i Marbella förra året 290.000 €. Och de flesta som såldes var befintliga bostäder dvs inte nybyggnationer.

 

Bostadsministern
Bostadsministern

Den spanska bostadsministern José Blanco kommer 4 Maj till London för att göra en ”Roadshow” i Europa där han avser uppvakta utländska  investerare. Först ut är London för att övertyga Engelska fastighetsköpare och investerare att Spanien är ett framtidsland ekonomiskt och att det nu är rätt tillfälle att köpa bostäder i Spanien pga de nu låga priserna. Blanco avser att stimulera efterfrågan på fritidshus i Spanien. Storbritannien, som den största potentiella marknaden stod 2009 för 31.5 % av försäljningen därför han han valt detta som första anhalt.  Därefter kommer Frankrike, Tyskland, Holland och Sverige, och Ryssland.
Roadshowen har 2 faser, den första fasen är att attrahera institutionella investerare, den andra som blir en senare fas kommer rikta sig till att stimulera allmänheten till köp. Man kommer presentera ett urval av nyproduktioner som uppfyller rättsliga och kvalitativa kriterier.
I en intervju berättade bostadsministern att han självfallet inte kommer agera fastighetsmäklare om någon trodde det. Han berättade vidare att:

-”Det handlar om att stimulera försäljningen på målmarknader detta är vad den spanska regeringen avser göra”, sade Blanco. ”Det är bra för den spanska ekonomin, det kan hjälpa återhämtningen av ekonomin och som en följd bidra till att nya arbetstillfällen inom byggsektorn skapas.” De spanska bankerna och byggföretagen har uttryckt sitt stöd. 

Han sa också hans mål är att vinna tillbaka investerarnas förtroende ”efter de motkampanjer som förts mot den spanska fastighetssektorn.”

Han är inte den första spanska politiker som vill mena att det är fientliga (utländska) intressen som satt den spanska fastighetssektorn i denna sits. Denna konspirationsteori är särskilt populär i Valencia, där den regionala regeringen fått mycket internationell kritik för sina kontroversiella stadsplaneringslagar.

I Andalusien då särskilt Costa del sol har Blancos lokala kommunpolitiker och lokala tjänsteman som ansvarar för bostäder Josefina Cruz, vidtagit åtgärder för att skylla brittiska ägarna för mycket av den olagliga byggnad i området, som hennes kritiker säger vänder sanningen på huvudet .

Spanska regeringen att öka skattelättnader för House reformer

Den spanska regeringen har tagit ett steg framåt och intensifierat arbetet med att erbjuda incitament för dem som vill renovera sina hem.

Regeringen meddelade att  skattelättnaderna för restaureringar skall fördubblas, från 10% till 20% av kostnaden för arbetet. Ytterligare åtgärder som syftar till att bygga ut eller renovera sitt hem även hyrda hem eller ägda ligger i focus. Man vill uppmuntra detta för att skapa arbetstillfällen och hjälpa byggsektorn i Spanien.

Spaniens finansminister Elena Salgado, har uppskattat att denna insats skulle kunna skapa upp till 350.000 arbetstillfällen. Ansökan om tillstånd för renovering eller restaurering av spanska bofasta hem  gick upp till 32.613 stycken under 2010, vilket motsvarar en ökning med 2% jämfört med 2009, enligt uppgifter som samlats in av ministeriet för utveckling.

Nya skatteincitament

Rabatterna ökade från maximalt 10% nu till 20% och inkluderar fritidshus,  dock gäller det inte lokaler eller fastigheter som är avsedda för kommersiella eller ekonomiska verksamheter.

För de skattebelare som tjänar upptill  53,007.20 euro får man dra av maxbeloppet (tidigare låg maxtöskeln på 33.007 €). De med högre inkomster, upp till 71,007.20 (det nya taket), har rätt att minska successivt rabatten. De högre inkomsterna rör endast 2,7% av skattebetalarna.

Den översta årliga avdraget bas är utökas från 4.000 euro till 6.750 €, med den högsta lättnad för den skattskyldige att nå 1.350 € (20% av 6.750 €). Tidsfristen är fortfarande vid 12 december 2012.

Regeringen väntas tillkännage denna skattelättnad  i regeringen den 29 april, förklarade Alfredo Perez Rubalcaba, vice ordförande för regeringens verkställande, eftersom de ingår i en ny anställning dekret som skall antas av regeringen.

USA flagga  bild/foto; OrdoonAnalyser från Standard & Poor från Barclays Capital rapporterar att den senaste månadens siffror i USA visar att försäljningen kan vara på uppgång även framöver. Man har antalet osålda hem som indikator för framtida förutsägelser om marknaden. De säger att Februari gick upp och S&P tror därför att antalet sålda hem i April kommer på grundval av detta öka

Barclays Bank rapporterar att  Mars försäljningen ökade med 3,7% på de existerande hemmen de s.k. ”resales” .  Barclays tror att huspriserna nådde sin botten i slutet av 2010

Enligt flera bankkällor och Marbella kommun, håller fastighetsmarknaden på att återhämta sig. Delvis då bankerna säljer bostäder de blev tilldelats på grund av obetalda lån.

Samtidigt har man nu också en ökning av skandinaviska köpare på Costa del Sol och skandinaviska och svenska banker har igen börjat bevilja fastighetskrediter för bostadsköp på Costa del Sol.

Advokat Arvid Ernesto Franco Carlander är sedan många år verksam advokat i Marbella och har som specialitet fastighetsrätt.

Dagens industris förstasida i helgen. Läs mer på DI, s hemsida om hur dom uppfattar köp utomlands just nu…

DI-se skriver att anledningen är att de svenska bostadsköparna har en ekonomisk medvind och den svenska kronan är stark, och att Stockholmsbörsens uppgång på 23 procent 2010 gör inte saken sämre.

http://di.se/Artiklar/2011/2/18/228022/Hett-lage-att-kopa-bostad-utomlands/

Bernard bill5 at nl.wikipediStadshuset i Marbella har nu gett OK till att projektera ett underjordiskt garage på Avenida Severo Ochoa. I tillståndet ingår även en total renovering av allén.
Hittills är allt som har godkänt en studie för att avgöra om projektet är genomförbart, och förslaget för uppförande och driften av parkeringsplatsen, som beräknas kosta € 6,8 och ger mer än 500 parkeringsplatser för att mildra de enorma parkeringsproblemen
Det beräknas arbetet kommer att ta 24 månader, och kunde börja i september i år.
Det kommer att ha tre våningar, en av dem är avsedda för boende i området.

Foto; Bernard bill5 at nl.wikipedi

RichTea
RichTea

Av Annika Silver

Vissa nybyggnationer har blivit försenade på grund av fastighetskrisen  En av de drabbade byggnationerna är Alcazaba Hills i Estepona som nu blivit  kraftigt försenat. Denna storsatsning skulle normalt fungera bra för den Engelska marknaden. Men då engelsmännen haft egna ekonomiska problem uteblev köparna. Området är särskilt svårt att marknadsföra till andra än engelsmän på grund av att det inte ligger centralt,  nordeuropéerna och de reguljära köparna som spanjorer vill bo mer centralt och är inte på samma sätt attraherade av boende i turistkomplex.

Många företag runt Estepona och ner emot La Duquesa och vidare ner till Sotogrande egentligen allt från Estepona och västerut har fortsatt problem med marknadsföring och haft svåra tider då de köpare som finns idag är investerare som söker A-lägen. Även de som köper för långtidsboende vill helst köpa i redan etablerade områden. De etablerade områdena i A-läge ser däremot en renässans och  vi ser många fler köp än tidigare i framförallt Nueva Andalucia med omnejd.