1Barn måste åka i baksätet Detta enligt en ny trafiklag i Spanien. Barn och ungdomar som är kortare än 1.36 får inte färdas i framsätet längre. Dom ska färdas i baksätet i en för åldern avsedd bilstol

Man implementerar både EUs direktiv för passagerarsäkerhet som det nu spanska kravet attt man inte får färdas i framsätet. Barnstolar  reducerar dödligheten med  75% för barn och föhindrar större skador med 90%.

Spaiens trafikenhet rekommenderar till och med att man ska använda speciella säkerhetsbälten och sitta i baksätet för alla som är kortare än 1,50 m. Trots att det finns många vuxna som är kortare än detta.

Spanska skolsystemet

Skolagen (Ley Orgánica de Calidad de la Educación – LOCE) har bland annat dessa regler:

  • skolan är gratis och alla måste gå i skolan mellan 6 till 16 års ålder
  • systemet inkluderar även specialundervisning för studenter med extra behov
  • religion finns i systemet men är inte allmänt tvingande
  • special systems finns för artistiska grenar och för språkgrenar

Lagen bestämmer att skolan måste integrera utländska studenter och utveckla specifika program för att eleverna inte ska få för stora problem med inlärning på grund av språkproblem. Det finns klasser på hemspråk under en kortare tid för att kunna integreras i spanska klasser. Huvudsakliga undervisningen sker dock på spanska.

Statliga och privata skolor
Spanien har både privata och statliga skolor. Vissa privatskolor är subventionerade av staten (concertados). Avgiften för dessa skolor är generellt lägre än på andra privatskolor. De statliga skolorna är gratis som i sverige. Dock får man betala för böcker och material i vissa regioner.
När ett barn börjat förskolan (primaria), får man kuponger (bonos) för att kunna få hjälp med betalning för skolböcker. Nedan en tabell med svenska och spanska
spanska Guarderia Educación Infantil Educación Primaria ESO Bachillerato
svenska dagis förskola låg/mellanstadium högstadium gymnasium
ålder  0-3  3-6  6-12  12-16  16-18

tullar
Betalvägar i spanien får sänkta prisern foto: Wikipedia

Spaniens krisdrabbade avgiftsbelagda motorvägar blir billigare vid lågtrafik för att få bukt med problemen att bilister väljer gamla avgtiftsfria vägar

Vägarna transporterar färre än 16.000 bilar om dagen i genomsnitt, den lägsta siffran sedan biltullarna öppnade 1996. Förra året var sjunde året i rad för de företag som satsat på betalvägarna. Sedan starten har trafikmängderna minskat med en tredjedel.

Spanska transportinfrastruktur måste förbättras och för att få till en handlingsplan för tillväxt, konkurrenskraft och effektivitet behövs förändring för att förbättra Spaniens ekonomi. Bland åtgärderna ses förändringar av transportinfrastrukturen , varav en del skulle innehålla lågtrafik tullsänkningar på avgiftsbelagda vägar. VI har därmed sänkningar att vänta under lågtrafiktid och utanför turistsäsong

Spanska tjänstemän säger bara att det är en åtgärd som ”kommer att utvecklas inom kort” men inte när.

Kung  idagLänge leve Kungen! Idag kröns Felipe VI
Kung Juan Carlo har abdikerat efter 40 års regeringstid.  Och i dag kröns Spaniens nya kung , Felipe VI (46 år)

Kungen undertecknade dokumentet i en tv-sänd ceremoni. Efteråt omfamnade han sin son.

Den senaste tiden har den antimonarkistiska rörelsen tagit fart och på grund av detta har inrikesministeriet höjt terrorvarningsnivån från nivå 2 till nivå 3. Tiotusentals spanjorer har gått ut på gatorna för att kräva en folkomröstning, extrema vänsterpartier uppmanade till nationell folkomröstning om att avskaffa Spaniens monarki efter Juan Carlos I överraskande abdikering. Den största anti-monarkistiska rallyt hölls i Madrids Puerta del Sol square den 2 juni, med tusentals demonstranter bär Republikanska flaggor under parollen ”Monarki Nej tack”.

Ett massivt bevakningspådrag sker ca 14.000 poliser, kravallpolis  Rikspolisstyrelsen, Guardia Civil m flera är inblandande i övervakningen kring kröningen, med början i Måndags. Även marktrupper, flygunderstöd, och en kavalleriskvadron kommer finnas på plats , på vad den spanska pressen kallar ”El Día Grande”.

”Den fullständiga och omfattande utbyggnad är att garantera säkerheten för de inblandade”, sade en talesman för inrikesministeriet.

Den nye kungen ska idag paradera genom gatorna i Madrid efter proklamationen.

san pedroNu har vi bilder på nya Boulevarden i San Pedro- Marbella. Det blir en  parkliknande sträcka med träbroar och annat. Den kommer ligga ovanpå tunneln  i San Pedro Alcántara

Byggstarten av  ”San Pedro Boulevard” startar nästa år  i Februari 2014 och kommer slutföras under våren 2014.

Den nya boulevarden kommer fokusera på fotgängare och man bygger bland annat en stor park på 54.700 m2 kommer ligga ovanpå tunneln som leder huvudvägen A7 ner emot Gibraltar.

san pedro2
Arbetet med byggnationen har en budget på sex miljoner Euros och kommer ta 15 månader

Boulevarden finansieras genom EU-lån som kommunen sökte 2010

Prinsessan Cristinaslutligen delgivits misstanke om inblandning i makens affärer med  Iñaki Urdangaríns Foto: Wikimedia Commons
Prinsessan Cristinaslutligen delgivits misstanke om inblandning i makens affärer med Iñaki Urdangaríns Foto: Wikimedia Commons

Prinsessan Cristina av Spanien har nu involverats i korruptionsskandalen som hennes man Iñaki Urdangarín är anklagad för. Under onsdagen kallades prinsessan till domstol för att svara på frågor om anklagelser att hennes man och hans affärspartner förskingrat  ca 5 miljoner Euros i offentliga medel till företag som de kontrollerade.

Undersökningsdomaren Domare Jose Castro sade att prinsessan var styrelseledamot i två av hennes makes företag och att det fanns indikationer på att hon var medveten om att hennes man använde hennes namn och status i sina kontakter, som båda gynnats.

Han sade att för sonden att vara fullständig och visa att rättvisan behandlar alla lika hon skulle behöva ifrågasättas.

Det är enligt uppgift första gången spanska kungligheter har kallats till förhör av polisen. Prinsessan Cristina, den yngsta dotter till kung Juan Carlos, skall kallas den  27 april till Palma de Mallorcas domstol.

Det kungliga palatset har vägrat att kommentera

Spekulationer om att prinsessan skulle vara inblandade började när Torres uppgift överlämnade kopior av e-postmeddelanden han utbyts med Urdangarín.

Källa Foxnews,com

stads sekreterare Engracia Hidalgo visade upp glädjande siffror
stads sekreterare Engracia Hidalgo visade upp glädjande siffror

För första gången sedan 2008 har nu arbetslösheten sjunkit. Den registrerade arbetslösheten i Mars 2013 sjönk med 4979 personer, Detta är en  skarp kontrast emot Mars 2012, då arbetslösheten ökade med 38.769. Med denna nedgång står nu en totalta arbetslösheten i Spanien på 5.035.243 personer

Det är också värt att notera att arbetslösheten bland ungdomar under 25 år under de senaste 12 månaderna visar på en nedgång på 29.167 (5,73% jämfört med föregående år).

Spaniens offentliga underskott har minskats med mer än 21 miljarder euro 2012 till mindre än 7 procent av BNP, enligt Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Beräkningen presenterades i ett tal av Rajoy om den krisdrabbade nationens läge, det första i sitt slag sedan han tillträdde för drygt ett år sedan.

Premiärminister Rajoy anklagas för närvarande av allvarliga korruptionsanklagelser, som härrör från uppgifter från en före detta partikassör. Han har förnekat brott.

Spanien och andra oroliga ekonomier i Euroområdet som Spanien, Portugal och Irland kan återhämta sig snabbare än väntat säger S & P.

Enligt ratinginstitutet S & P verkar de oroliga ekonomierna i periferin av euroområdet, som Spanien, Portugal och Irland, kunna återhämta sig snabbare än man ursprungligen trodde tack vare sina brutala ekonomiska justeringar, med de stora åtgärdspaketen som verkar ha effekt. Fallande kostnader och stigande konkurrenskraft och exporttillväxt har väckt en optimism för 2013.

”Det går snabbare med återhämtningen tack vare en ökad export”, säger S & P.

Spanska exporten har ökat med 19% sedan 2008, vilket är ”särskilt imponerande för en så stor ekonomi.” Som ett resultat har underskottet i bytesbalansen blivit positiv för första gången på fjorton år, och fallande arbetskostnader kommer snart att uppmuntra företag att börja anställa igen. .

Premiärminister Mariano Rajoys parti PP ( Partido Poular ) har sagt ja till en specialdebatt om Det spanska parlamentet ska hålla en specialdebatt om lagändringar gällande Spanska hypotekslån.
1,5 miljoner spanjorer har undertecknat en petition och regeringen har lyssnat. Bostadslånen har varit fokus för bittra protester under den ekonomiska krisen, många känner sig inlurade av bankerna som i vissa fall vräker bostadsinnehavare, bankerna har återtagit 400.000 pantsatta fastigheter i Spanien.

Notering RED
Av dessa kommer troligen ”Banco Malo” / Bad Bank Sareb köpa upp många av fastigheterna från de spanska bankerna för att om några år avyttra dom när läget eventuellt kan ha stabiliserats. Sareb är en spansk nyöppnad räddningsbank som köper upp återtagna bostäder från spanska banker.

Idag sjönk räntorna för lån i både Spanien och Italien. enligt TT ett tecken på att de båda ländernas statsfinanser har stärkts.(TT)

Spanien lånade 5,8 miljarder euro mest i 5 åriga obligationslån. Italien tog ett växellån på 8, 5milj euros
Spanien fick en ränta på 3,99 procent, emot tidigare 4,68 procent

Italien fick sitt lån på 0,86 procent som var den lägsta räntan på tre år.

Enligt den spanska tidningen el Confidencial, kommer den nyinstallerade så kallade  ”Bad Bank” Sareb riva fastigheter i Spanien för en kostnad av 500 miljoner euros. Rivningsarbetena kommer pågå under en kommande tioårsperiod. Det blir halvklara projekt eller projekt som inte längre har en finansiering som banken anser att det är billigare att riva  än att sälja.

Sareb kommer inte sälja några fastigheter alls i Castilla-La Mancha, Andalusien eller i Extremadura de närmaste 3 åren på grund av att det redan finns så mycket till salu i dessa områden. Istället kommer banken fokusera på områden som Barcelona, Madrid och Bilbao där det är mindre drabbat och finns en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan.

Vissa byggnationer som kan ligga i bra lägen där det inte finns överetablering av byggen oftast i små städer kan vissa byggen slutföras, detta för att inte låta områden som redan är överetablerade få ännu fler bostäder med sjunkande priser som följd.

 

Bland andra  Banco de España säljer sina ”dåliga bostäder” till Sareb för att undvika förluster , de har sålt bostäderna med en rabatt på 54%. SOm jämförelse säljer friska banker som är klassade i noll-gruppen sina ” bankreposessions” med en förlust på mellan 25% och 30% till privatpersoner och företag.

Bankens räddningsfond FROB (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) har utsett Belén Romana som styrelseordförande på Sareb, hon är mandaterad att köpa upp  €60 miljarder toxiska tillgångar från bankerna för att städa upp balansrapporterna och få fart på bankernas affärer i gen.VAD ÄR En ”BAD BANK?En dålig bank (på engelska : bad bank, spanska ; Banco Malo) är ett publikt eller halvoffentligt finansinstitut som hjälper till att rensa toxiska tillgångar (t.ex. övervärderade fastigheter) genom att städa bort de negativa saldona i balansräkningen genom att köpa osäkra tillgångar för ett lämpligt pris. Bad Bank kan sedan välja att avyttra de mest säljbara , riva de som inte är eller räknas bli lönsamma och man ligga kvar på de som man räknar med kan gå upp i pris framöver. Irland har tex använt ”bad bank” metoden för att lösa sina bankers finansiella problem

NOT RED

Redan nu har  bankreposessions ( bankåtertagna projekt) i tex Puerto Banus/ Marbella slutat säljas, där projekt som tidigare fanns att köpa nu övertagits av Sareb och och nu ligger nu på vänt för bättre tider om tre år eller kanske ännu längre tid.

Spaniens regering har begärt ett bankstöd på 39,5 miljarder euro från EUs krisfond. EUs finansministrar kommer troligen godkänna bankstödet idag och betala ut pengarna 12 December i år

Merparten av pengarna ska gå till fyra krisdrabbade spanska banker,   Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco och Banco de Valencia.

 

Bankia i blåsväder, räddas av EU

EU godkände idag de spanska bankplanerna där man ska rekonstruera fyra spanska banker.  De som ska rekonstureras är  Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc och Banco de Valencia.
Beslutet är en första del på räddningsaktionen för den spanska banksektorn som nu genomgår en stor kris.
I Juni i år fick Spanien löfte av EU att få hjälp ur krisen. Bara banken Bankia kommer uppvisa en förlust på 19 miljarder euro enligt Reuters. Detta är ung 163 miljarder svenska kronor

Bankia räknar med gå plus igen under 2013, när bankien också är rekonstruerad. En del i sparpaketet ligger att banken måste säga upp minst 6 000 av ca 20 000 anställda. Uppsägningarna ska vara slutförda till 2015.

Den spanska centralbanken rapporterar också att recessionen förväntas fortgå under sista kvartalet i år 2012

 

Demonstration utanför en av bankerna som vräkt bostadsinnehavare. Foto Wikimedia

Vräkningshotade familjer i Spanien kan pusta ut ett par år
Regeringen har beslutat att de familjer som uppfyller vissa krav kan få uppskov genom ett nytt dekret. Idag är det 500 vräkningar om dagen  och två självmord på grund av vräkningarna. De som får uppskov ska uppfylla följande krav

Familjens sammanlagda inkomst ska inte vara högre än 150 euro per månad. Det måste finnas barn under 3 år i familjen eller minst tre barn. För ensamstående förälder mist två barn.  Eller någon i familjen vårdas för handikapp

Regeringen beslöt redan för ett par veckor sedan att vräkta familjer ska få bo i alternativa bostäder med speciellt låg hyra. Dessa bostäder är ironiskt nog hyrda av bankerna , det är bostäder som tidigare blivit utmätta

 

 

Numer får man fler p-böter i Marbella då de nya parkeringsautomaterna är i bruk. Men om någon tar lappen eller den kommer bort får man inte påminnelse på posten som i Sverige. Men det finns en hemsida där man skriver in regnumret så kommer alla böter upp. Det gäller bara spanskregistrerade bilar

Böter på spanska = Multas

http://www.buscamultas.com/

 

 

 

I Juli förra året anlade  Marbella 1300 parkeringsplatser i innerstaden Avgiften är 80 cent per timme men 70 cent för första timmen. Långtidsparkeringsrutorna kostar 1 euro i timmen

Katalonien kommer få 3,3 miljarder euro av Spanska statens hjälpfond nu i November för att kunna betala av sina lån. Fonden har skapats av regeringen för att kunna hjälpa utsatta regioner. Fram tills idag har nio av Spaniens 17 regioner begärt hjälp, fonden riskerar nu tömmas då den idag har omkring 18 miljarder euro i sin kassa. Det är mer än vad de nio regionerna begärt som stöd. Spanien kan fortfarande be om EU stöd men premiärministern Mariano Rajoy vill undvika detta då det också medför ytterligare krav på bland annat budgetnedskärningar. Det stränga åtgärdspaket Spanien redan har infört, har också fått Spanjorerna att protestera med strejker.

Premiärministern för Spanien Mariano Rajoy sade förra veckan att ”det kommer blir ekonomisk tillväxt under 2014 i Spanien”. Detta sade han i en intervieu med Cadena Cope, Rajoy sade vidare att han tror att 2013 kommer bli bättre än 2012 och att det blir en ekonomisk tillväxt baserat på det fakta att ekonomin har fallit mindre än förväntat i år och att arbetslösheten kommer vara mindre än man tidigare beräknat för 2012.

foto Wikimedia

Madrids nya regionalpresident Ignacio González  presenterade på onsdags planer på att privatisera en stor del av regionens hälso-och sjukvård som en del i åtstramningsåtgärderna för nästa år. 6 sjukhus kommer att överlämnas till privata händer.

Gonzalez tog nyligen över ministerposten från Esperanza Aguirre, som under sina nio år i regeringsställning, hade blivit något av en fanbärare för den liberala fraktionen av den härskande Partido Popular
Enligt González förslag kommer administrationen av sex nybyggda sjukhus upphandlas ut till den privata sektorn. De planerade utgifterna för hälsa ocvh sjukvård för nästa år har minskat med sju procent till 7.108 miljarder euro, vilket utgör 45 procent av budgeten för nästa år 17.048 miljarder.

Han inför även en fast avgift på en euro per receptbelagd medicin. Även Katalonien bhar infört denna åtgärd .

 

Från wikipedia;

Jaime Ignacio González González ( Madrid , 19 oktober av 1960 ), mer känd som Ignacio Gonzalez, är en politisk spansk ledamot i Partido Popular , ordförande för regionen Madrid från September 26 av 2012 . Det är den 4: e högsta ledaren som har denna region efter mandat Esperanza Aguirre , Alberto Ruiz-Gallardón och Joaquin Leguina . Han är också  generalsekreterare i PP i Madrid.

Han är gift och har tre döttrar.

I ett ärende hos EU-domstolen beslutades nyligen vid en olycka att man nekades ersättning från försäkringsbolag vid en olycka pga utebliven användning av bilbälte.
I ett fall som började i Portugal i juni 2004, gjordes en fordran av en olycksdrabbad. Han ville ha ersättning av försäkringsbolaget där bilen var försäkrad och av föraren av den andra bilen. Två bilar kolliderade. Den olycksdrabbade var passagerare, och fick huvudskador och skadade ansiktet efter kastas ut från bilen.  Han bar inte bilbälte vid tidpunkten. Han gjorde anspråk på 65 000 euro i ersättning för de skador han lidit samt för att täcka kostnaderna för framtida kirurgiska ingrepp som han skulle få genomgå. Hans krav avvisades av domstol i Portugal, som menade  att ”han var delvis ansvarig för sina skador eftersom han inte använde sitt säkerhetsbälte som därmed stred mot portugisiskt trafik lag”.
Offret beslutade att vädja till EU domstolen, då han trodde att den portugisiska domstolens beslut stred mot EU. EUdomstolen biföll emellertid den Portugisiska domstolens beslut.  Mario Arnaldo, ordföranden för den spansk ”automobile association”, AEA, säger ”Samma sak skulle kunna hända i Spanien, eftersom spansk trafiklag om personskador frikänner ansvar när det kan bevisas att skadorna var enbart ett resultat av beteende eller försumlighet av offret”.

 

I spanien är det även lag att hundar ska använda ett godkänt för rasen hund-bilbälte eller vara i en godkänd fastsatt bur. Vid trafikkontroll medför det böter om man inte följt reglerna.

foto; el Pais

Spanska arbetslösheten har satt nya rekord

El Pais har idag en uträkning över arbetslösheten i Spanien där de senaste siffrorna är inlagda
Enligt senaste regionaldata finns den högsta  ökningen i   Andalusia (61,300), Valencia (26,500) och Murcia (20,600).
Mer finns att läsa här ( på spanska) http://economia.elpais.com/economia/2012/10/26/actualidad/1351234757_130837.html

Not RED
Andalucia och Murcia är de områden som exploaterades av nybyggnationer som mest för tre fyra år sedan. Idag har byggindustrin nästan avstannat helt och byggsektorn står utan arbete. Däremot har turismen haft bra ökning i sommar utan den hade siffrorna antagligen varit ännu sämre.
Av Annika Silver

De två ledande fackföreningarna i Spanien UGT och Comisiones Obreras kommer troligen utlysa generalstrejk den 14 November, den blir då den andra mot Rajoy-regeringen i år. Strejken pågår en dag.
Facken ska  rösta den 20 oktober om strejken, vilken idag verkar komma att gå igenom
 Strejken hänvisas dels till det nya åtstramningspaketet som presenterades 13 juli och dels budgetpropositionen för nästa år. Man kritiserar samtidigt EU-kommissionen som man tycker underkastar sig Tysklands vilja för mycket.

Den nya tunneln i San Pedro Alcántara i Marbellas kommun blev klar i somras, nu flyter trafiken snabbt genom staden, pengarna räckte då inte till att bygga boulevarden ovanför tunneln men nu är det klart

Byggstarten av  ”San Pedro Boulevard” startar i Februari 2014 och kommer slutföras under våren 2014. Pengarna som fattades kom genom lån från EU som kommunen ansökt om redan 2010

Den nya boulevarden kommer fokusera på fotgängare och man bygger bland annat en stor park på 54.700 m2 kommer ligga ovanpå tunneln som leder huvudvägen A7 ner emot Gibraltar.
Elva byggföretag har lämnat in anbud om att få bygga projektet. Det är endast aktuellt för lokala byggföretag att ansöka, den sista anbudsdagen var 13 Oktober. Arbetet med byggnationen har en budget på sex miljoner Euros och kommer ta 15 månader
 

ECB-chefen Mario Draghis löfte om stödköp av obligationer har fått de spanska räntorna att falla  till sin lägsta nivåerna sedan i våras.

Riksgälden i Madrid lånar i veckan upp till 9 miljarder euro  i växlar och obligationer.

Man planerar nu ett nytt växellån med löptider på 12-18 månader för 3,5-4,5 miljarder euro, det blir det största spanska lånet sedan mars.

 

Bofasta i Spanien får betala mediciner från Juni

Alla som tjänar under €18,000 per år kommer få betala upp till  40 % av den ordinerade medicinen med ett maxtak per månad på 8 €.
De som tjänar mer än €18,000 få betala 50% med ett maxtak på 18 €.

På sikt vill man även låta inflyttade i Spanien komma in i detta system. De som inte deklarerar inkomst i Spanien får ansöka om att komma in i detta system. Icke pensionärer med låg inkomst betalar 40% medan pensionärer endast betalar 10 % av den ordinerade medicinen.

För Spanjorer utan inkomst ska det vara avgiftsfritt.

Spanien har ett tufft åtstramningspaket och detta är en av alla åtgärder som man har tagit till för att få bukt på sin oroliga ekonomi

Normalt ökar den spanska arbetslösheten under april och juni. Men i år ökade den mer än normalt med 53.500 personer. Det blev en rekordnivå på 5.693.100 arbetslösa motsvarande 24,63 procent av den arbetande befolkningen i Spanien.
Detta medför att spanien har en fortsatt negativ trend. Antalet spanska familjer utan försörjare ökade under andra kvartalet med 9,300 till drygt 1.737.000. 53,28% av ungdomarna i åldern 18-25 är arbetslösa.
Under 2012 har 886.000 arbetstillfällen förlorats och prognosen är fortsatt dyster.

Antalet arbetslösa har ökat kritiken av den spanska regeringen. Man menar att besparningsåtgärderna medfört långsammare återhämtning och därmed en försämring av nya arbetstillfällen. Vidare kritiseras beslutet att den nya reformen inte hjälpt vända trenden.

Det förra kommunalrådet Roca sitter ännu häktad

Den stora bygglovs skandalen i Marbella kallad Malaya rättegången avslutas den 30 juli efter nästan två år. Den största rättegången någonsin i Spanien är klart för avgörande. Åklagaren hävdar att 86 av de ursprungliga 95 svarande skall fällas för brott. Kraven uppgår till sammanlagt 497 års fängelse och böter på upp till 3,8 miljarder euro.
Försvarsadvokater kräver att deras kunder ska frikännas. Prövningen omfattar korruptionsskandalen som ända från tiden då GIL-partiet regerade i Marbella, i koalition med PSOE och Partido Andalucista. Av alla anklagade är det bara en kvar i häkte, den misstänkta hjärnan bakom skandalen, den före detta chefen för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca.

I den sk Malayaskandalen har de inblandadade misstänkts delta i olagliga markförsäljningar och olagliga bygglov i Marbella, Både villor i Marbella och  lägenhetskomplex har byggts med tvivelaktiga eller inga bygglov. Det förra kommunalrådet för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca anses vara ledare och hjärnan bakom korruptionen, han ska ha tillskansat sig en mycket stor förmögenhet för egen del. Även den tidigare borgmästaren i Marbella har varit involverad. Rättstvister pågår i Malaga för sin förskingring av Marbellas kommunala pengar.
Domen meddelas senare

Slutet av rättegången i Malaga är dock inte det sista kapitlet i härvan. Några av de åtalade i Marbella Malaya rättegång,bland andra den före detta borgmästaren, Julián Muñoz, sitter ännu häktad för en parallell rättegång som inleddes i början av sommaren om misstänkt penningtvätt.

Den spanska regeringen har genomfört en ny lag som medger 50% undantag för kapitalvinst på fastigheter köpta innan årets slut

 

Det medför att alla fastigheter köpta mellan 12 maj 2012 och 31 December 2012 får 50% rabatt på vinsten vid senare försäljning.  Det finns ingen gräns för dagen till försäljning. Dvs man kan sälja den efter 2 år, 5 år, 20 år eller närhelst. Det enda villkoret är ditt köp måste slutföras innan årets slut.  Detta kommer vara en stor fördel då skattesatsen nu är 21% nu och skulle kunna öka i framtiden.
Detta har staten tagit fram i avseende att stimulera till köp, man har tidigare även en rabatt för nyproduktioner med halva notariekostnaderna för att få fart på marknaden.

 

Fastighetspriserna i Marbella och de omgivande områdena ligger nu på lägsta nivå på 7 år. Det anses rätt tillfälle att köpa nu enligt experter från branschen vilket också sker!
Försäljningen av hus till utlänningar har ökat avsevärt under 2012, då priserna är låga och vi skandinaver har även en mycket fördelaktig valuta.

finansministern
finansministern

Årets sista och  fjärde kvartal får en negativ BNP tillväxt enligt Spaniens nya finansminister Luis de Guindos

Detta meddelades vid en presskonferens i Måndags enligtfinansmiministern kommer tillväxten att minska med 0,2-0,3 procent.

För några dagar sedan blev Luis de Guindos utsedd till finansminister av den nya premiärministern som tillträdde nyligen

 

spaniens centralbank

Nu sänker värderingsinstitutet Moody’s Spaniens kretibetyd

Det sänktes med två steg, från As2 till A1. Moodys anledning är att Spanien har blivit sårbart nu då ett flertal företag och Spanska banker har stora skulder.

Moodys har även ögonen på Frankrike meddelar man…

http://money.cnn.com/2011/10/18/news/international/france_credit_rating/index.htm

 

Förra veckan fick Spanien sänkt betyg redan av  både Fitch och  Standard & Poor

Artikel om detta finns nedan..

http://money.cnn.com/2011/10/14/news/international/sp_spain_downgrade/index.htm