800px-@People_in_Paris30

En av tre spanjorer tror att de kommer att fortsätta arbeta efter 65 år, enligt en studie av försäkringsbolaget Aegon.

Endast 52 procent av dem tror att de kommer att sluta fungera efter att ha uppnått pensionsåldern.

En liten andel (8 procent) av Spaniens arbetande befolkningen hoppas att de kommer att fortsätta att leda en bekväm livsstil efter pensioneringen. Detta nummer står i kontrast till Kina 41 procent och Indien 37 procent.

Undersökningen visar också att 72 procent av spanjorerna anser att pensionerna i framtiden kommer att bli värre.

Men de flesta människor inte tror att de kommer att behöva sin familjs ekonomiska stöd när de når pensionsåldern. Endast ungdomar mellan 18 och 24 år tror att de kommer att behöva någon form av stöd.

Dessutom menar0 Aegon att 48% av Spaniens befolkning saknar pensionsplan. De flesta anser att bristen på ekonomiska resurser är det största hindret när det gäller att planera för framtiden.

Fyrtiosex procent av spanjorerna tror att högre löner skulle hjälpa dem att spara pengar till sin pension, medan 25 procent tycker att skattesänkningar är lösningen.

sabadellI tjugo kommuner har nu huspriserna ökat såväl som antalet sålda bostäder sedan årets början säger representanter för Banco Sabadell. Priserna i dessa områden har tidigare fallit så mycket som 60 procent sedan förra alltime high.

Områden där priserna visar återhämtning ligger på kustområdena och vissa större städer som tex Sevilla.

Det är nu första gången på sex år vi ser detta, enligt bankens egen statistik. Även nybyggnationer visar intresse för att återigen starta upp byggnationer i dessa områden.

Banken är inte förvånad över prisökningarna och säger vidare att i tider som dessa kan det komma  siffror i  områden där priserna ökar och andra områden kan eventuellt marknaden fortsätta falla. Man kan även förvänta sig att totalt kan Spanien visa fallande priser trots. Det kommer bli lokala skillnader  I den större marknaden ofta i mindre eftertraktade områden finns det fortfarande tusentals bankåtertagna hem. Men längs kusterna och i de mest eftersökta områdena där även större städers citykärnor är efterfrågan är stor och utbudet litet där kommer vi få en stabilare marknad framöver.

Källa: Banco Sabadell Spanien

 

Anm RED
Efter en rundringning till mäklare på Solkusten och Mallorca får vi veta följande..

På Solkusten har 3 rums lägenheter med gångavstånd till Puerto Banus under 180.000 sålts slut. Nya objekt som kommer in har oftast priser över 200.000 euros. Prisökningen på begärda priser ligger runt 12% enligt mäklarna. Man ser signaler på ytterligare ökningar på kort tid enligt de 5 mäklare vi talat med tror man på mellan 20-30% ökning per år framåt

På Mallorca har priserna ökat enligt 4 mäklare med mellan 10-15 % i år och man säljer mycket vilket kommer medföra ännu större ökningar.

På Costa Blanca sker samma sak men endast i bästa A-lägen  enligt en mäklare vi talat med, många fler försäljningar än vanligt och även byggherrar som kommer bygga nytt har dykt upp igen

GoingUpUppgifter från spanska College of Property visar att 8013 utlänningar köpte hem i Spanien mellan januari och mars2013, vilket motsvarar 8,63% av alla transaktioner som genomförts under perioden. ” College of Propertys”  ombud framhöll att detta överskrider 8,12% av 2012 och tillade att det ”ligger nära toppåret ” då det registrerades  8,97% under 2006 och ”mycket långt” från 4,24% år 2009.

Medborgare från Storbritannien, Ryssland och Frankrike var de som köpte de flesta hemmen i Spanien under det första kvartalet 2013, enligt statistiken.

Svenskarna ligger på 8:e plats , Norrmännen på 6 e plats.  Brittierna toppar fortfarande listan, de köpte 1.194 bostäder i det första kvartalet i år, vilket motsvarar 14,9% av alla utländska köp. Följande var ryssarna, med 721 bostäder köpt (9%), den franska, med 697 (8,7%), och belgarna, med 594 inköp (7,41%).  Tyskland (6,9% av det totala antalet), Norge (6%), Luxemburg (5,14%), Sverige (4,93%), Algeriet (4,19%), Italien (3,79%), Kina (3,34%), Rumänien (2,75%), Nederländerna (2,51%), Marocko (2,31%), Finland (1,54%), Ukraina (1,35%), Danmark (1,24%), Schweiz (1,11%) och Argentina (0,84%). De återstående nationaliteterna utgör 11,96%.

Dagstidningen El Mundo rapporterade att,  när bryter ner resultaten och ser på åtta års sikt har det uppkommit  några ”intressanta” slutsatser.

Tidigare köpte de flesta nationaliteter hus för att bo helår de flyttade sin hemvist till Spanien och arbetade även där. För närvarande, har nästan alla nationaliteter som toppar rankingen för fastighetsköpet köpt bostäder för semesterboende och är fortsatt skrivna i sina hemländer.

Fastighetskollegiets ombud förklarade att den ekonomiska krisen givit en konkurrensfördel till utländska bostadsköp, och noterade att, tack vare den ”intensiva” nedgången av bostadspriserna, för många nationaliteter, med relativt större köpkraft, är det inte en stor uppoffring att köpa då den eknomiska insatesen inte är så hög.

Organisationen konstaterade att en ”intensifiering” av detta scenario är ”att förutse” under de kommande kvartalen eftersom priserna är fortsatt låga.

stads sekreterare Engracia Hidalgo visade upp glädjande siffror
stads sekreterare Engracia Hidalgo visade upp glädjande siffror

För första gången sedan 2008 har nu arbetslösheten sjunkit. Den registrerade arbetslösheten i Mars 2013 sjönk med 4979 personer, Detta är en  skarp kontrast emot Mars 2012, då arbetslösheten ökade med 38.769. Med denna nedgång står nu en totalta arbetslösheten i Spanien på 5.035.243 personer

Det är också värt att notera att arbetslösheten bland ungdomar under 25 år under de senaste 12 månaderna visar på en nedgång på 29.167 (5,73% jämfört med föregående år).

po

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanien har utsetts till det billigaste semestermålet i Europa. Grundläggande semesterinköp, till exempel en restaurang måltid, en flaska solkräm och en kopp kaffe var alla visat sig vara det bästa för värde. Sri Lanka var den enda semestermål som kunde konkurrera när det gällde priserna på semester väsentligheter för turister.

Spanien slog konkurrensen från traditionellt billiga platser som Turkiet, och visar sig ha det bästa värdet för ett antal klassiska semesterinköp, till exempel en restaurang måltid, en flaska solkräm eller en kopp kaffe.
I själva verket, om man ser på ett världsomfattande sätt kan endast Sri Lanka kan konkurrera när det kom
till överkomliga priser på semesterväsentligheter.

 

 

Källa Post Office Worldwide Holiday Costs Barometer.

Spaniens offentliga underskott har minskats med mer än 21 miljarder euro 2012 till mindre än 7 procent av BNP, enligt Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Beräkningen presenterades i ett tal av Rajoy om den krisdrabbade nationens läge, det första i sitt slag sedan han tillträdde för drygt ett år sedan.

Premiärminister Rajoy anklagas för närvarande av allvarliga korruptionsanklagelser, som härrör från uppgifter från en före detta partikassör. Han har förnekat brott.

Spanien och andra oroliga ekonomier i Euroområdet som Spanien, Portugal och Irland kan återhämta sig snabbare än väntat säger S & P.

Enligt ratinginstitutet S & P verkar de oroliga ekonomierna i periferin av euroområdet, som Spanien, Portugal och Irland, kunna återhämta sig snabbare än man ursprungligen trodde tack vare sina brutala ekonomiska justeringar, med de stora åtgärdspaketen som verkar ha effekt. Fallande kostnader och stigande konkurrenskraft och exporttillväxt har väckt en optimism för 2013.

”Det går snabbare med återhämtningen tack vare en ökad export”, säger S & P.

Spanska exporten har ökat med 19% sedan 2008, vilket är ”särskilt imponerande för en så stor ekonomi.” Som ett resultat har underskottet i bytesbalansen blivit positiv för första gången på fjorton år, och fallande arbetskostnader kommer snart att uppmuntra företag att börja anställa igen. .

Claes Måhlén  Head of Trading Strategy  Fixed Income
Claes Måhlén
Head of Trading Strategy
Fixed Income
Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad idag den ligger på 1%.
enligt Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén har konjunkturen redan vänt, han sade igår att det nu är för sent att sänka räntan eftersom det är ”påtagligt bättre än väntat”
Ekonomer säger i media att det redan är bättre fart på ekonomin i USA, Tyskland och Kina

Premiärminister Mariano Rajoys parti PP ( Partido Poular ) har sagt ja till en specialdebatt om Det spanska parlamentet ska hålla en specialdebatt om lagändringar gällande Spanska hypotekslån.
1,5 miljoner spanjorer har undertecknat en petition och regeringen har lyssnat. Bostadslånen har varit fokus för bittra protester under den ekonomiska krisen, många känner sig inlurade av bankerna som i vissa fall vräker bostadsinnehavare, bankerna har återtagit 400.000 pantsatta fastigheter i Spanien.

Notering RED
Av dessa kommer troligen ”Banco Malo” / Bad Bank Sareb köpa upp många av fastigheterna från de spanska bankerna för att om några år avyttra dom när läget eventuellt kan ha stabiliserats. Sareb är en spansk nyöppnad räddningsbank som köper upp återtagna bostäder från spanska banker.

Bostadsförsäljningen upp
Bostadsförsäljningen upp

Skandinavien har snabbt blivit en stor köpgrupp i Spanien de som löper är främst Norrmän svenska Danskar och Finländare. Finnarna köpte 90% mer 2012 än tidigare berättar finsk/spanska mäklerier.
Anledningen är att man vill ta vara på det stora prisfallet och att euron är svag gentemot de skandinaviska valutorna
Även andra utländska köpare har kommit tillbaka in i marknaden nu för att göra kap. Utlänningar totalt köpte  8,803 bostäder tredje kvartalet 2012 en höjning på 18% jämfört med tredje kvartalet 2011
Britterna är fortfarande den största köpgruppen i södra Spanien

Idag sjönk räntorna för lån i både Spanien och Italien. enligt TT ett tecken på att de båda ländernas statsfinanser har stärkts.(TT)

Spanien lånade 5,8 miljarder euro mest i 5 åriga obligationslån. Italien tog ett växellån på 8, 5milj euros
Spanien fick en ränta på 3,99 procent, emot tidigare 4,68 procent

Italien fick sitt lån på 0,86 procent som var den lägsta räntan på tre år.

Enligt den spanska tidningen el Confidencial, kommer den nyinstallerade så kallade  ”Bad Bank” Sareb riva fastigheter i Spanien för en kostnad av 500 miljoner euros. Rivningsarbetena kommer pågå under en kommande tioårsperiod. Det blir halvklara projekt eller projekt som inte längre har en finansiering som banken anser att det är billigare att riva  än att sälja.

Sareb kommer inte sälja några fastigheter alls i Castilla-La Mancha, Andalusien eller i Extremadura de närmaste 3 åren på grund av att det redan finns så mycket till salu i dessa områden. Istället kommer banken fokusera på områden som Barcelona, Madrid och Bilbao där det är mindre drabbat och finns en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan.

Vissa byggnationer som kan ligga i bra lägen där det inte finns överetablering av byggen oftast i små städer kan vissa byggen slutföras, detta för att inte låta områden som redan är överetablerade få ännu fler bostäder med sjunkande priser som följd.

 

Bland andra  Banco de España säljer sina ”dåliga bostäder” till Sareb för att undvika förluster , de har sålt bostäderna med en rabatt på 54%. SOm jämförelse säljer friska banker som är klassade i noll-gruppen sina ” bankreposessions” med en förlust på mellan 25% och 30% till privatpersoner och företag.

Bankens räddningsfond FROB (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) har utsett Belén Romana som styrelseordförande på Sareb, hon är mandaterad att köpa upp  €60 miljarder toxiska tillgångar från bankerna för att städa upp balansrapporterna och få fart på bankernas affärer i gen.VAD ÄR En ”BAD BANK?En dålig bank (på engelska : bad bank, spanska ; Banco Malo) är ett publikt eller halvoffentligt finansinstitut som hjälper till att rensa toxiska tillgångar (t.ex. övervärderade fastigheter) genom att städa bort de negativa saldona i balansräkningen genom att köpa osäkra tillgångar för ett lämpligt pris. Bad Bank kan sedan välja att avyttra de mest säljbara , riva de som inte är eller räknas bli lönsamma och man ligga kvar på de som man räknar med kan gå upp i pris framöver. Irland har tex använt ”bad bank” metoden för att lösa sina bankers finansiella problem

NOT RED

Redan nu har  bankreposessions ( bankåtertagna projekt) i tex Puerto Banus/ Marbella slutat säljas, där projekt som tidigare fanns att köpa nu övertagits av Sareb och och nu ligger nu på vänt för bättre tider om tre år eller kanske ännu längre tid.

Spaniens regering har begärt ett bankstöd på 39,5 miljarder euro från EUs krisfond. EUs finansministrar kommer troligen godkänna bankstödet idag och betala ut pengarna 12 December i år

Merparten av pengarna ska gå till fyra krisdrabbade spanska banker,   Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco och Banco de Valencia.

 

BBVA som är spaniens största privatbank säljer 2 miljarder € av sina ”dåliga” lån ur sin Camilia portfölj till USA intressen. BBVA har förhandlat med fonder som  Lone Star, Cerberus, Orion kapital och Varde och  El Confidencial. Banken ligger nu i förhandling och förväntas skriva på en uppgörelse med  Lone Star och Varde.

Lone Star kan få köpa lånen med en rabatt på mellan 35 och 40 procent, medan Varde vill betala cirka tre cent för varje euro i en portfölj av misslyckade konsumentlån.

BBVA, lider liksom hela Spanska banksektorn av fastighetskollapsen. Regeringen vill bankerna att skriva av de dåliga lånen för att få fart på ekonomin gå igen.

Banken har redan lyckats få Det har redan fått ordning på två tredjedelar av de nödvändiga kraven den har på sig för att få en  ren balansräkning.

Santander är en annan spansk bank som redan genomfört en liknande typ av affär som kallas Operation Escudería, där man sålde 1,5 miljarder € av sina  hypotek och konsument lån till Cerberus och Lone Star tidigare i år.

 

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy menar att man har problem med att nå målet  på ett budgetunderskott på 6,3% för 2012 , det mostvarar en minskning med 2,3&

EU krävde att detta mål skulle uppnås , men Rajoy har uttalat sig till tidningen La Razon att det är svårt att minska budgetunderskottet under en pågående recession. Rajoy sade vidare att man har lägre intäkter än normalt och högre finansieringskostnader. Spaniens regering hade planerad att nå målet med hjälp av den nu höjda momsen och en högre bränsleskatt samt försämrade pensionsvillkor.

 

Spanska mäklare tipsar Engelsmän att huspriserna i Marbella kan stiga under 2013. Man varnar varnar brittiska köpare inte missa de nu halva priserna. Prisnedgången är ca 40% men med det starkare pundet blir det ung halva priset enligt den internationella facktidningen OPP för mäklare.

Vissa byggherrar överväger prishöjningar framöver och har börjat sälja på ritning igen som på gamla tider. ett exempel är Los Arqueros lägenheterna som sålts slut och den sista fasen nu säljs snabbare än på många år. Det är enligt Marc Pritchard, försäljningschef för ett av de större byggföretagen i Spanien en stark signal att det är dags att bygga igen. Då främst i Marbella men även Costa Blanca och på Mallorca har liknande signaler. Dock är det mer krävande köpare idag där läget är viktigare än tidigare, det ska ligga i A-läge eller vid stranden. Byggen på bergsbyar är inte lika attraktivt  ännu.

 

De är de spanska krisdrabbade bankerna har dragit ner priserna till dagens låga nivåer. Dom har fått order om att sälja ut alla sina sk ”bankreposessions” dvs utmätta fastigheter. Dessa ligger dock ofta i ogynnsamma lägen och har egenskaper som bokstavligen ingen vill köpam, som trafikstöda lägen osv. De som är utmätta av privatpersoner är ofta demolerade av ilskna privatpersoner som blivit vräkta. Nu när bankerna inte längre får vräka privatpersoner utan måste ge längre tids uppskov med betalningar kommer det samtidigt bli färre bostäder som går till utmätning

Moms på nybyggnation har sedan mitten av 2011 till sista december 2012 en tillfällig  rabatt. Momsen är  halverad till 4% . Nuvarande premiärminister Mariano Rajoy utvidgades reduktionen till slutet av 2012. Med försäljningssiffror för nya byggen har resluterat i en ökning av nybyggnationsförsäljningar på 3% per år. Många tror att han inte vill hämma denna återhämtning genom att återinföra högre moms igen.

Regeringen är medveten om att de måste bli av med bostadsbeståndet innan byggbranschen kan öka igen. Troligen kommer det nya åtgärder från regeringshåll för att stimulera fler köp av nybyggnationer som också skulle påverka arbetslösheten som Spanien har att tampas med.

Dock kommer vi få vänta till slutet av 2012  eller kanske 1 Januari 2013 med besked om förlängning av den låga momsen. Detta för att inte förstöra de nu pågående affärer som genomförs. Köper man en bostad som är färdigbyggd och man skriver och betalar före sista december finns det ju mycket pengar att hämta, Rajoy lär inte ta udden av dessa ”panikköp” genom att förlänga redan nu. En ytterligare faktor är ju den rabatterade kommande REAvinsten på som också halveras om man köper före 2013 slipper man halva REA vinsten vid nästa försäljning.

Vissa huspriserna Marbella är fortfarande förhandlingsbara, särskilt på den billigare delen av marknaden ( low end). Men den lokala marknaden börjar vädra morgonluft och börjar återvinna förtroendet av marknaden då blir det inte längre lika enkelt att pruta.

de dom dominerar marknaden idag är Belgare, holländare, ryssar och skandinaver, de är heta på Marbella och många som känner till Marbella  inser att priserna nu är som lägst och representerar otroligt värde för pengarna – även på en global skala.

Den  trerumslägenhet som idag säljs för 250.000 € har tidigare  haft en prislapp på 500.000 €. Många fastigheter är på halva priset, och det verkar som britterna inte förstått detta helt.

Britterna brukade dominera marknaden, de utgjorde 60 till 70% av utländska inköp, men köpte bara för 19% under 2011. Ryssarna köpte för 28% från 2010 till 2011 och kinesiska köpare stod för 7%. Inte undra Spanien planerar att erbjuda uppehållstillstånd för icke EU-investerare i utbyte mot köp av ett hem.  Under 2012 verkar dock förhandssiffror visa på att Britterna köper mer igen. När Britterna vaknat upp ur sin törnrosasömn och åter kommer tillbaka till 60-70% vilket är troligt framöver kommer även priserna hamna på nya nivåer.

 

Bankia i blåsväder, räddas av EU

EU godkände idag de spanska bankplanerna där man ska rekonstruera fyra spanska banker.  De som ska rekonstureras är  Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc och Banco de Valencia.
Beslutet är en första del på räddningsaktionen för den spanska banksektorn som nu genomgår en stor kris.
I Juni i år fick Spanien löfte av EU att få hjälp ur krisen. Bara banken Bankia kommer uppvisa en förlust på 19 miljarder euro enligt Reuters. Detta är ung 163 miljarder svenska kronor

Bankia räknar med gå plus igen under 2013, när bankien också är rekonstruerad. En del i sparpaketet ligger att banken måste säga upp minst 6 000 av ca 20 000 anställda. Uppsägningarna ska vara slutförda till 2015.

Den spanska centralbanken rapporterar också att recessionen förväntas fortgå under sista kvartalet i år 2012

 

Demonstration utanför en av bankerna som vräkt bostadsinnehavare. Foto Wikimedia

Vräkningshotade familjer i Spanien kan pusta ut ett par år
Regeringen har beslutat att de familjer som uppfyller vissa krav kan få uppskov genom ett nytt dekret. Idag är det 500 vräkningar om dagen  och två självmord på grund av vräkningarna. De som får uppskov ska uppfylla följande krav

Familjens sammanlagda inkomst ska inte vara högre än 150 euro per månad. Det måste finnas barn under 3 år i familjen eller minst tre barn. För ensamstående förälder mist två barn.  Eller någon i familjen vårdas för handikapp

Regeringen beslöt redan för ett par veckor sedan att vräkta familjer ska få bo i alternativa bostäder med speciellt låg hyra. Dessa bostäder är ironiskt nog hyrda av bankerna , det är bostäder som tidigare blivit utmätta

 

 

Katalonien kommer få 3,3 miljarder euro av Spanska statens hjälpfond nu i November för att kunna betala av sina lån. Fonden har skapats av regeringen för att kunna hjälpa utsatta regioner. Fram tills idag har nio av Spaniens 17 regioner begärt hjälp, fonden riskerar nu tömmas då den idag har omkring 18 miljarder euro i sin kassa. Det är mer än vad de nio regionerna begärt som stöd. Spanien kan fortfarande be om EU stöd men premiärministern Mariano Rajoy vill undvika detta då det också medför ytterligare krav på bland annat budgetnedskärningar. Det stränga åtgärdspaket Spanien redan har infört, har också fått Spanjorerna att protestera med strejker.

Premiärministern för Spanien Mariano Rajoy sade förra veckan att ”det kommer blir ekonomisk tillväxt under 2014 i Spanien”. Detta sade han i en intervieu med Cadena Cope, Rajoy sade vidare att han tror att 2013 kommer bli bättre än 2012 och att det blir en ekonomisk tillväxt baserat på det fakta att ekonomin har fallit mindre än förväntat i år och att arbetslösheten kommer vara mindre än man tidigare beräknat för 2012.

foto Wikimedia

Madrids nya regionalpresident Ignacio González  presenterade på onsdags planer på att privatisera en stor del av regionens hälso-och sjukvård som en del i åtstramningsåtgärderna för nästa år. 6 sjukhus kommer att överlämnas till privata händer.

Gonzalez tog nyligen över ministerposten från Esperanza Aguirre, som under sina nio år i regeringsställning, hade blivit något av en fanbärare för den liberala fraktionen av den härskande Partido Popular
Enligt González förslag kommer administrationen av sex nybyggda sjukhus upphandlas ut till den privata sektorn. De planerade utgifterna för hälsa ocvh sjukvård för nästa år har minskat med sju procent till 7.108 miljarder euro, vilket utgör 45 procent av budgeten för nästa år 17.048 miljarder.

Han inför även en fast avgift på en euro per receptbelagd medicin. Även Katalonien bhar infört denna åtgärd .

 

Från wikipedia;

Jaime Ignacio González González ( Madrid , 19 oktober av 1960 ), mer känd som Ignacio Gonzalez, är en politisk spansk ledamot i Partido Popular , ordförande för regionen Madrid från September 26 av 2012 . Det är den 4: e högsta ledaren som har denna region efter mandat Esperanza Aguirre , Alberto Ruiz-Gallardón och Joaquin Leguina . Han är också  generalsekreterare i PP i Madrid.

Han är gift och har tre döttrar.

foto; el Pais

Spanska arbetslösheten har satt nya rekord

El Pais har idag en uträkning över arbetslösheten i Spanien där de senaste siffrorna är inlagda
Enligt senaste regionaldata finns den högsta  ökningen i   Andalusia (61,300), Valencia (26,500) och Murcia (20,600).
Mer finns att läsa här ( på spanska) http://economia.elpais.com/economia/2012/10/26/actualidad/1351234757_130837.html

Not RED
Andalucia och Murcia är de områden som exploaterades av nybyggnationer som mest för tre fyra år sedan. Idag har byggindustrin nästan avstannat helt och byggsektorn står utan arbete. Däremot har turismen haft bra ökning i sommar utan den hade siffrorna antagligen varit ännu sämre.
Av Annika Silver

Efter 17 månaders låg försäljningsstatistik i Spanien har nu en ökning av antalet sålda bostäder konstaterats sedan samma period i augusti förra året

Officiell statistik rapporterar 27,708 transaktioner, 3% ökning emot samma period förra året

Försäljningsökningen kan ha ett samband med de nya skattefördelarna som innebär att fastigheter köpta före Januari 2013 slipper reavinst vid en senare försäljning. Man har ju också en reducerad köpskatt från 8% till 4% på nybyggda lägenheter som köps och betalas klart före 2013

Uppgifterna  kommer från instituetet  INE , det finns stora regionella skillnader tex i  Castilla-La Mancha, La Rioja and the Balearic Islands, har försäljningen ökat med nästan 30%.
Medan Navarraoch Baskien fick en säkning av försäljningen med  30%.

Vid alla köpa av lägenheter och hus var det  tidigare 8%
För 2013 höjs nu skatten en aning enl nedanstående skala

Transfer tax (ITP – Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales)
Purchase of re-sale properties are subject to transfer tax at 8% up to EUR400,000 and at 9% between EUR400,000 and EUR700,000 and above EUR700,000 at 10%
Purchase of re-sale garages are subject to transfer tax at 8% up to EUR30,000 and at 9% on any amount exceeding EUR30,000

 

ECB-chefen Mario Draghis löfte om stödköp av obligationer har fått de spanska räntorna att falla  till sin lägsta nivåerna sedan i våras.

Riksgälden i Madrid lånar i veckan upp till 9 miljarder euro  i växlar och obligationer.

Man planerar nu ett nytt växellån med löptider på 12-18 månader för 3,5-4,5 miljarder euro, det blir det största spanska lånet sedan mars.

 

Spaniens banker har fått en ökning av sina problemlån till totalt 9,42 procent i juni, enligt statistik från Spaniens centralbank. Det blir 164,4 miljarder euros. I Maj låg siffran på 156 miljarder euro motsvarande 8,95 procent av den totala utlåningen.

 

Bofasta i Spanien får betala mediciner från Juni

Alla som tjänar under €18,000 per år kommer få betala upp till  40 % av den ordinerade medicinen med ett maxtak per månad på 8 €.
De som tjänar mer än €18,000 få betala 50% med ett maxtak på 18 €.

På sikt vill man även låta inflyttade i Spanien komma in i detta system. De som inte deklarerar inkomst i Spanien får ansöka om att komma in i detta system. Icke pensionärer med låg inkomst betalar 40% medan pensionärer endast betalar 10 % av den ordinerade medicinen.

För Spanjorer utan inkomst ska det vara avgiftsfritt.

Spanien har ett tufft åtstramningspaket och detta är en av alla åtgärder som man har tagit till för att få bukt på sin oroliga ekonomi

Normalt ökar den spanska arbetslösheten under april och juni. Men i år ökade den mer än normalt med 53.500 personer. Det blev en rekordnivå på 5.693.100 arbetslösa motsvarande 24,63 procent av den arbetande befolkningen i Spanien.
Detta medför att spanien har en fortsatt negativ trend. Antalet spanska familjer utan försörjare ökade under andra kvartalet med 9,300 till drygt 1.737.000. 53,28% av ungdomarna i åldern 18-25 är arbetslösa.
Under 2012 har 886.000 arbetstillfällen förlorats och prognosen är fortsatt dyster.

Antalet arbetslösa har ökat kritiken av den spanska regeringen. Man menar att besparningsåtgärderna medfört långsammare återhämtning och därmed en försämring av nya arbetstillfällen. Vidare kritiseras beslutet att den nya reformen inte hjälpt vända trenden.

Det förra kommunalrådet Roca sitter ännu häktad

Den stora bygglovs skandalen i Marbella kallad Malaya rättegången avslutas den 30 juli efter nästan två år. Den största rättegången någonsin i Spanien är klart för avgörande. Åklagaren hävdar att 86 av de ursprungliga 95 svarande skall fällas för brott. Kraven uppgår till sammanlagt 497 års fängelse och böter på upp till 3,8 miljarder euro.
Försvarsadvokater kräver att deras kunder ska frikännas. Prövningen omfattar korruptionsskandalen som ända från tiden då GIL-partiet regerade i Marbella, i koalition med PSOE och Partido Andalucista. Av alla anklagade är det bara en kvar i häkte, den misstänkta hjärnan bakom skandalen, den före detta chefen för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca.

I den sk Malayaskandalen har de inblandadade misstänkts delta i olagliga markförsäljningar och olagliga bygglov i Marbella, Både villor i Marbella och  lägenhetskomplex har byggts med tvivelaktiga eller inga bygglov. Det förra kommunalrådet för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca anses vara ledare och hjärnan bakom korruptionen, han ska ha tillskansat sig en mycket stor förmögenhet för egen del. Även den tidigare borgmästaren i Marbella har varit involverad. Rättstvister pågår i Malaga för sin förskingring av Marbellas kommunala pengar.
Domen meddelas senare

Slutet av rättegången i Malaga är dock inte det sista kapitlet i härvan. Några av de åtalade i Marbella Malaya rättegång,bland andra den före detta borgmästaren, Julián Muñoz, sitter ännu häktad för en parallell rättegång som inleddes i början av sommaren om misstänkt penningtvätt.

Kronan är nu rekordstark mot euron, den är nu starkast på elva år mot euron. Analytiker tror detta beror på att Riksbanken inte höjde reporäntan.

Spaniens fastighetsmarknad
2007 stod fastighetspriserna i Spanien på ett ”All Time High” läge. Idag har priserna på fastigheter  sjunkit över hela Spanien i genomsnitt med 25% med undantag för vissa marknader som tex Mallorca, där priserna endast sjunkit  ca 10-15% . Detta har resulterat i en låg omsättning av fastigheter på Mallorca, eftersom säljare och köpare är för långt ifrån varandra.

40% prisfall i Malagas kommun
Costa del Sol har haft en prissänkning på 40% från 2007 fram till i år vilket resulterat i att marknaden kommit igång och försäljningar på befintliga bostäder ökat markant från mitten 2011 fram till idag.

Branschen räknar med att priserna på Mallorca kan komma att sänkas ytterligare men också att i områden där priserna fallit kraftigt som på Costa del Sol och delar av Costa Blanca utbudet kan komma att urtunnas. De områden som kan få en brist på fastigheter är framförallt i etablerade A-lägen som tex Marbella och Puerto Banus men även i A-lägen i Alicante.

Köpare med annan hemmavaluta än euron, som svenskar, norrmän, engelsmän och numer även amerikanare är de som förutspås investera idag. De är också de som förutom spanjorerna står för majoriteten av utlandsägda fastigheter i Spanien.

 

 

finansministern
finansministern

Årets sista och  fjärde kvartal får en negativ BNP tillväxt enligt Spaniens nya finansminister Luis de Guindos

Detta meddelades vid en presskonferens i Måndags enligtfinansmiministern kommer tillväxten att minska med 0,2-0,3 procent.

För några dagar sedan blev Luis de Guindos utsedd till finansminister av den nya premiärministern som tillträdde nyligen