hamnMARINA MARBELLA!  – MARBELLA AL THANI – – La Bajadilla

Ta en titt på videon som arkitekterna släppt inför nya hamnprojektet i Marbella stad.  Marbella stad är med och satsar som investpartner tillsammans med Nasir Bin Abdullah & Sons Consortium i detta projekt som kommer bli ett nytt historiskt märke för Marbella  se denna länk  http://vimeo.com/21603974

Port Al-Thani

Abdullah Ben Nasser Al-Thani har vunnit upphandlingen att omvandla Marbellas fiskehamn till ett ambitiöst marina, och andas nytt liv i den befintliga fiskehamnen..

Marbellas kommun har meddelat att  man godkänt att  Qatar Shejken och ägaren av Málaga Football Club, Abdullah Ben Nasser Al-Thani kommer få sanera och utvidga hamnen. Han kommer investera € 400.000.000 i den nya hamnen i La Bajadilla i Marbella, som omfattar en cirkulär vägg och exteriör fördämning och en 200 meter kaj för kryssningsfartyg. Han planerar vidare bygga ett fem-stjärnigt hotell på marinan, samt barer, restauranger, butiker och stormarknader som kommer förnya den östra delen av staden.

Projektet kallas den viktigaste stadsutvecklingen i Marbellas historia. Marbella La Bajadilla port är beläget på den nordöstra infarten till Marbella och kommer kunna klara mer än dubbelt av den nuvarande kapaciteten. Lyxbutiker ska byggas och en exklusiv brygga inne i marinan ska avsättas för 26 båtar. En 200 meter lång brygga i den yttre delen av hamnen kommer att anslutas direkt med den inre hamnen. Här kommer man docka de stora lyxfartygen som kan dockas och sätta passagerarna i land för att spendera tid – och pengar – i Marbella.

Anm RED Puerto Banus är just nu den mest ikoniska hamnen i södra Spanien och den statusen kommer naturligtvis bibehållas och antagligen fortsätta vara nummer ett, men La Bajadilla kommer troligen bli innestället nummer två vilket ju är mycket trevligt och bra för Marbella stad som haft många butiker som flyttat till Puerto Banus eller shoppingcentrumet La Cananda

 

wikimedia

Semana Santa den Spanska Påsken ,

 

 

 

eller stilla veckan som är det spanska namnet för påsken går tillbaka till 16-talet då kyrkan beslutade att lägga fram berättelsen om Kristi lidande på ett sätt som folket kunde förstå. Det beslutades att det bästa sättet att göra detta skulle vara en serie processioner genom gatorna, som föreställer scener ur berättelsen om  Jesus Kristus födelse och fall.

Semana Santa är som mest firat i södra Spanien i Andalusien. Sevilla men även i Malaga är de orter där man firar som mest.

Som turist är det en upplevelse att  följa processionerna som är praktfulla härliga och festliga.

Man firar på lite olika sätt Andalusiens versision av Semana Santa är inte samma som i regionerna Castilla-Leon –  Zamora och Valladolid, andra varianter finns i Salamanca , Avila och Segovia och Toledo.

Även om stil och stämning av Semana Santa i Spanien varierar från stad till stad, de grundläggande komponenterna är desamma. Varje dag finns det ett antal processioner, en från varje brödraskap i staden, som består av flottar som transporteras från deras kyrka till domkyrkan och tillbaka igen. De flesta brödraskap bära två flottar, ett med Kristus och en med sin sorg mor, Maria Virgin.

Varje procession är olika och alla har sina egna speciella anhängare, antingen på grund av placeringen av kyrkan eller exakt vilken typ av processionen (förekomst av eller typ av musik, den tid på dagen osv.)

Själva vagnarna med helgonen på är  tunga, speciellt i Andalusien, som är den mest extravaganta regionen för Semana Santa. Starka män bär dom under många timmar, så det innebär en form av lidande. Smärtan ska då vara en tanke till Kristus lidande. Bärarna de sk ”costaleros” anser att det är en stor ära att  bära fram vagnarna på sina axlar  trots och egentligen på grund av smärtan som är  inblandad.

I Andalusien startar Semana på söndagen före påsk och varar till påskdagen. De flesta processioner sker på kvällen – tidigast vara i cirka 18:00 men de flesta vid ungefär 21:00.Fredag ​​är den stora dagen. Händelserna i torsdags kväll / fredag ​​morgon är det viktigaste.  Påskdagen, den sista dagen i Semana Santa, är också viktig.
Då avlägsnar man kåporna som suttit på bärarna en hel vecka för att beteckna sorg vid Jesu död Kristus, de tas bort för att fira uppståndelsen.
(Det bör noteras att huvor har något att göra med Ku Klux Klan, som de så ofta jämförs. Det sägs att tidigt KKK medlemmar såg Semana Santa firandet och kopierade deras kostym, så imponerade blev de av effekten just denna utformning har på åskådare.)

Om det regnar ställs Semana Santa in. Detta då det är ett utomhus event och de gamla antika vackra vagnarna är känsliga och får inte utsättas för fukt eller ens duggregn.

Flamenco – Saeta
I Andalusien och särskilt Sevilla förekommer
utbrott av flamenco sång, sjungen från en av balkongerna i de trånga gatorna i staden. Förr i tiden var de  spontana, men idag är de alltid planerade. Processionen stannar upp för att lyssna på sången tills det är över.

 

foto;Alfonso Bernal
foto;Alfonso Bernal

 

 

 

Foto, Paconi
Foto, Paconi

 

 

 

foto-José-Carlos-Díez
foto-José-Carlos-Díez

 

Villa Padierna Palace HotelDet privatägena Villa Padierna Palace Hotel kom i rampljuset sommaren 2010 när USA s presidentfrum chelle Obama, bodde där med vänner och familj

Nu höjer det Amerikabaserade företaget ”Seven Stars and Stripes” det vackra hotellet till skyarna och uppgraderar det till ett ‘Six Star’ hotell

Företaget  Seven Stars and Stripes är de mest kända hotellinspektörerna i värljden och genomför oanmälda inspektioner på lyxhotell över väljden

 

Villa Padierna Palace Hotel

Hotellet drivs av Ritz Carlton, de har under de senaste åren lagt intensiv energi på att förbättra hotellet och den har nu en en exklusive beach club, wellness spa, racquet club med åtta paddeltennisbanor , golfskola och tre olika golfbanor inkludernade en utmanande par 71 bana med 18-hål på Los Flamingos golf

En amphitheatre, är den centrala punkten på hotellet här hålls utomhus evenenmeng och även bröllopp och musikshower

Presidenten för Andalusian Federation of Residential Tourism, Ricardo Arranz, gratulerade hotellmanagern, Martin Schneck, och hans personal för deras gedigna arbete som är så viktigt för turismen i områden

Detta är inte det enda Spanska hotellet som har uppmärkasammats av ”Seven Stars and Stripes group”. Sex andra hotell inkluderande Fairplay Golf Hotel and Spa in Benalup, Grand Hotel Residencia på Gran Canaria och La Florida i Barcelona har också utmärkt sig.

Villa Padierna som alltid räknats till ett 5 stjärning hotell ligger på gärnsen till Benahavis kommun och räknas som ett hotell beläget i Marbella.

svartbygget Banana Beach
svartbygget Banana Beach

Den nya stadsplanen PGOU i Marbella är klar men lämnar beslut om att riva vissa illegalt byggda fastigheter i staden till domstolarna. Det kan därför bli rivning på vissa svartbyggen och andra kan få stå kvar. Detta kan ännu ta lång tid för oroliga fastighetsinnehavare som flyttat in och kanske blir utan både bostad och pengar.

Under ledninga av borgmästaren Jesus Gil Gil 1991 byggdes många svartbyggen med hjälp av mutpengar. Korruptionskandalen medförde att över 100 politiker och andrea fänglsades. Fler än 18.000 bostäder har byggts mot reglerna och är därmed svartbyggen.

PGOU godkändes i Fredags av COTUA Andalucías territoriella planeringskommission, och lade då grunden till en ny ordning. Enligt tidningen  El País beslöts om vad som händer med de cirka 500 bostäder som står utanför planen, byggd på mark avsedd för andra ändamål, de som byggts på kustnära mark är byggda på offentlig mark och förblir i händerna på domarna. Här ingår de 297 hem i Banana Beach, 50 i Golf Rio Real, 30 i Torrevigía och ytterligare 50 i bostadsområdena som hamnar belsutsmässigt utanför nya stadsplanens belsut.

Dessa byggnationers licenser har ogiltigförklarats av domstol, och nu domstolarna måste bestämma, eftersom de står utanför planen, om de kommer att rivas.
I teorin domstolarna kommer att överväga intressen alla inblandade. Det är oklart om gamla belsutade rivningsorder kommer kvarstå i kraft i och med den nya stadsplanen eller ej.
med godkännande av den nya planen, eller om klagomål mot tidigare olagliga fastigheter är nu helt enkelt arkiveras i det fall att fastigheten accepteras som lagliga i den nya PGOU.

Flera av de drabbade bostadsinnehavarna däribland de boende på Banana Beach, har meddelat sin avsikt att överklaga PGOU. Deras försvar kommer bygga på att åtala både  PP ( Partido Popular) och PSOEs fullmäktigeledamöter som röstade igenom planen i juli förra året, man kommer  anklaga dem för förvrängning av rättvisans gång.

Det återstår därför, trots godkännandet av den nya PGOUplanen, att domstolarna fattar beslut om vilka fastigheter som ksa rivas samt om bostadsinnehavarana kan få ersättning och isåfall av vem

 

NOT ; Dessa svartbyggen kan fortfarande säljas vidare av ägarna då detta inte är brottsligt.
Notarien kontrollerar  bara vem som äger bostaden och vem som köper samt om det finns skulder på den, inte om det är ett svartbygge eller ej.
  Köp därför alltid genom mäklare på orten som verkat i många år i Marbella och samarbetar med lokala spanska advokater. / Annika Silver

 

Foto-Dbx54.jpg
Foto; Dbx54

Flygplatsen andra landningsbana är nu klar och förväntas vara i drift från januari 2012. Man får en fördubblad kapacitet!


Arbetet påbörjades under sommaren 2007 eftersom man då trodde att Costa del Sol skulle forsätta ha ett stort intresse för turister
Under 2007 och början av 2008 hade Malagas kommun som flest turister och marknaden blomstrade, Britter köpte fastigheter och flyttade hit ellre köpte semesterbostäder.
Sedan dess har kusten sett en dip med nedåtgående siffror inom både turistsektornoch inom mäklerisektorn med nästan halverade priser inom fastigheter och lägre priser på bland annat greenfees för golfspel och priser på restaurangbesök

Nu är marknaden är på god väg att hämta sig igen, inom både turism och mäkleri. detta bekräftar  de månatliga siffrorna bekräftar en återhämtning inom turistnäringen på Costa del Sol. Även antalet sålda bostäder på Solkusten ökar markant då köparna har förmånliga priser just nu.

Det kommer alltså i en mycket bra period nu när man räknar att marknaden återhämtar sig behövs denna landningsbara och en uppdaterad infrasturktur
Flygplatsen kommer att kunna fördubbla sitt antal start-och landning (från 37 till 72) vilket innebär 9500 passagerare anländer eller avgår varje timme, det blir  30 miljoner per år.’

Malaga kommer att bli den femte spanska flygplatsen med mer än en bana, efter Madrid, Barcelona, ​​Palma de Mallorca och Gran Canaria.


Den nya landningsbanan, tillsammans med T-3 terminalen, är det viktigaste projektet inom ramen för Malagaplanen ,kostnaden blir nästan en miljard euro för flygplatsens förbättring av system och för att modernisera flygets infrastruktur i Malaga.

Öppnandet av den andra start-och landningsbanan är viktigt att klara den ökade passagerarna som förväntas under de kommande årtiondena. Systemet inkluderade även den nya tågstationen och järnvägstunnel, förbättrad tillgång till vägar och den utökade parkeringen.


Även en ny tillfartsväg till flygplatsen kommer till stånd , direkt från A-7 (nära Guadalmar) till terminalen.

Av Annika Silver

Nu när marknaden är på gång att hämta sig igen på Solkusten dyker det upp nya försäljningsorganisationer som vill tjäna pengar lätt på hugade spekulanter.

De Spanska mäklerier ( vissa svensktalande)  som funnits kvar under de svåra åren är bra ofta familjeägda företag som är bosatta här sedan 20-30 år.  Medan de som ville tjäna lätta pengar försvann för att söka andra jaktmarker med lättare inkomster. Värst var de engelska stormäklerierna som ökade från 10 personer till 300 på ett år där oseriösa mäklerier lämnade efter sig en skövlad förbrukad marknad. Det är mycket pga dessa ”skojare” som Spanien blev sönderbyggt och söndersålt. Nu håller marknaden äntligen på att hämta sig och det är mestadels seriösa köpare som vill köpa för att bo som köper nu. Dom är på väg tillbaka nu under samma eller liknande namn som förra gången.

Nu har några svenska firmor , företag och andra hittat nya grepp att tjäna pengar på.

Ett flertal svenska företag ( inte alltid mäklare) börjar marknadsföra nya prospekt om ”svenska bostadsrättsföreningar” i Spanien

Tanken kan låta god, låter tryggt för en svensk,  men….. i Spanien har man tryggare boendeformer än våra osäkra bostadsrättsföreningar som kan gå  konkurs, dessutom är dessa lägenheter omöjliga att sälja till annan än en svensk.

Varför är det svårsålt?

Naturligtvis för att denna bostadsform bara finns i Sverige och att det därför bara är en svensk som vill köpa! Det kommer bli svårt att sälja om man ångrar sig, det är ju bara till svenskar man kan sälja, en spanjor eller engelsman ( största köpgruppen) vill ha trygghet.

1 Ägandet för en spansk ägarlägenhet  är lika starkt som att äga en villa, man får en lagfart (en sk escritura)

2 Den spanska föreningens avgifter går bara till skötsel av pool osv och är inte en juridisk person som inte får låna pengar, därvid blir det inte samma hot om konkurs

3 En Spansk ”ägarlägenhet” får man hyra ut till vem man vill när man vill utan att fråga bostadsrättsföreningen

4  Går en Spansk förening i konkurs får man en smutsig pool och en ovårdad trädgård.

5  Går en svensk bostadsrättsförening i konkurs åker man ut!!!

Det är många svenska bostadsrättsföreningar i Sverige som gått i konkurs tidigare och det kommer säkerligen hända igen den dag räntorna går upp och föreningens lån till renoveringar och de boendes privata lån blir för dyra.

En svensk bostadsrättsförening startades redan 2005 i Fuengirola mitt i högkonjunkturen, men det tog ändå hela 6 år för att sälja alla bostadsrätter om jag inte har fel, det är dessutom en liten förening med få bostäder, varför jag personligen anser att det är mycket svårsålt.
Hur lanseras de nya föreningarna?
Några  företag kallar sig för investeringsföretag och andra för mäklare, men det går ut på att man vill att svenskar ska investera och sedan tjäna pengar på detta, det betyder då att det ska säljas….. För att man ska tjäna dessa pengar. Om man vill bo själv är en sak. Även om jag själv aldrig skulle köpa något så osäkert. Men som investering måste det ju säljas, till en annan svensk, hurdå? på annons på blocket? Eller genom ”inveseringsfirman som kanske är i Turkiet eller Thailand då istället?   Dock har ju de som projekterar/säljer dessa projekt redan tjänat sina pengar och behöver inte bekymra sig om detta.

Att köpa en boendeform som inte går att få en lagfart på är  en risk. Kan man tjäna stora pengar på en risk kan det vara värt, men det det blir då som att köpa en aktie men att tro att man köper tryggare för att det heter svensk bostadsrätt det är tyvärr bara ett önsketänkande. En aktie kan man alltid sälja, men det är inte så säkert att man hittar köpare till ”svenska” boendeformer här i Spanien…

Vi råder de som vill köpa en bostad på Solkusten att köpa en lägenhet på ”spanskt” sätt där man får sin lagfart av Notarien och har en advokat som ser till att man inte köper ett gammalt svartbygge, då har man ett riskfritt ägande!

Om ni funderar på köp av dessa, ta kontakt med en spansk advokat som talar svenska för råd!
Vi  kan lämna några pålitliga namn på bra advokater utan egenintresse i detta.

Jag har konsulterat 2 mäklare och en advokat inför detta inslag. De har naturligtvis samma åsikt som jag

 

FÖR ATT KÖPA EN SÄKER SPANSK BOSTAD KRÄVS
1
EN LAGFART SOM MAN FÅR HOS NOTARIEN SAMMA DAG SOM MAN BETALAR,

2
EN SPANSK ADVOKAT SKA KONTROLLERA KONTRAKTEN!

3
KÖP HELST GENOM EN SPANSK MÄKLARFIRMA MED MINST SOM HAR HAFT MÄKLERI  I SPANIEN 20 år.
Det finns några svenska agenter som är representanter i Sverige för dessa mäklerier

4

ALLA BETALNINGAR SKER TILL ADVOKATER ELLER DIREKT HOS NOTARIEN

INTE TILL MÄKLERIERNA!

 

DET ÄR TRYGGT ATT KÖPA I SPANIEN !!!

Om man följer ovanstående råd, till och med ännu tryggare än i Sverige där föreningen som tidigare nämnt kan gå i konkurs!

ANNIKA SILVER

KRÖNIKA  –  Januari

Av Annika Silver  Foto; Annika Silver

Det är inte så tokigt…
Medan större delen av Europa har temperaturer är nära 0 º C, har vi här  på Solkusten det riktigt bra! Vissa dagar når upp i 22  ° C.
Vi har spännande tider här i Marbella med ovanligt många nyetableringar, speciellt i Nueva Andalucia som är mitt personliga favoritområde. Vi har fått  flera helt nyöppnade riktigt bra krogar, restauranger och tom ett mindre Yogacenter i Nueva Andalucia.

Nya krogar:

Ett riktigt läckert nytt ”innecafe- bar-krog” Solo för alla åldrar 30-60++ beläget mellan Centro Plaza och hamnen, det är helt fullt från morgon till sen kväll. Lite av ett inneställe för vuxna, alla åldrar på  kvällen
Inte mindre än 3 nya indiska restauranger öppnade under 2010 bara i Nueva Andalucia, två vid Aloha som har blivit superhett område för mat och utelivet då främst för oss som är ”halvpermanenta”  turisterna hittar inte hit
Ett roligt ställe i Aloha är en restkurant kombinerad med Yoga som inriktar sig på ”ren” men god mat, sallader och grillat samt nyttiga smoothies”Svenskrestaurangen”  Gambasol har blivit Nellys. Gambasol har varit ett vattenhål för svenskar som åkt till, troligen är flytten en hit eftersom det är besvärligt att ta sig till San Pedro  i och med det nya vägbygget. Dessuto9m var ju Aloha ett ypperligt val som är det nu  ”hetaste” området för bofasta i Nueva Andalucia. Utsökta köttbullar serverades med kravodlade grönsaker. Mer kommer i ett ett senare inslag med ägarinnan

Övriga etableringar: Ett flertal mäklerier av varierad art och seriositet har öppnat varav några som gått i konkurs återuppstått i nya namn.  Åter andra är helt nya på marknadenI England reflekterar man över de chockerande vinsterna som Golden och Sachs gjorde, antagligen har europa det uppenbart inte så hopplöst som det först verkade.

Väl mött!
Annika Silver

Köptips!
Köparens marknad härskar ett tag till! Botten nåddes troligen i Nueva Andalucia för 6 månader sedan. Proffs investerarna har dykt upp både för egen del och både Engelska och andra fondförvaltare till de  investeringfonder dom förvaltar. Priserna nu ligger ung 30% lägre än toppnoteringarna 2007 om man ser till en normallägenhet i mellanpris i Marbellas A-lägen.

Här kommer en liten historia för er som funderar på att renovera. Jag har just själv haft erfarenheten att totalrenovera en villa.

Vilken skillnad emot svenska förhållanden, i Marbella. I Spanien är allt både bättre och sämre, priserna på att köpa in byggmaterial är skrattretande mycket lägre, en tredjedel av de svenska priserna, men när det kommer till själva arbetet och man vill anlita en engelsktalande byggherre dyker problemen upp. De engelsktalande byggherrarna  tar ut större vinstmarginaler är hemma och vill dessutom ha 50% i förskott innan dom lyfter ett finger förutom att skriva fakturan förstås, sen ska kontot fyllas på, allt material ska man betala själv löpande, vilket faktiskt innebär att man betalar 70% av byggkostnaden helt i förväg. Man har bara 5% som justeringsmarginal på slutet. Det värsta är att vissa av dessa byggföretag inte ens har utbildning eller någon länge erfarenhet, dom är oftast ”selfmade” de senaste åren, man hittar allt från vanliga f.d. säljare till f.d. fotbollspelare som påbörjat en ny karriär när dom flyttade till Spanien. Deras metod är att anlita underentrepenörer som oftast är bra lokala spanska företag, dom blandar upp dessa med dagsavlönade illegala invandrare från Marocko, Chile och andra spansktalande länder, dom är som våra vänner från Öst var i Sverige innan vi gick med i EU. Själva åker byggherrarna runt och agerar säljare och kasserar in pengar. Har man tur blir bygget klart, har man otur vilket inte är ovanligt, åker byggledaren hem till England igen för att hitta på något roligare, ja dom tar med sig de 70% så klart.


Men om man sköter eller leder bygget själv och kommer på hur melodin ska spelas är det vansinnigt roligt och förvånande billigt jämfört med svenska förhållanden. Här finns också många skickliga inredare på ”Contemporary” och ”Modern Contemporary” stilen, många inredare är inflyttade engelsmän, det finns till och med 2-3 mycket duktiga svenskor. Spanjorer och engelsmän är helt  inne på Contemporary idag, talar man inredare är det oftast i någon form av modern stil det handlar om. Butikerna har en hel del när man väl hittar dom. Här finns till och med Mooois berömda hästlampa, en staty av en häst med en lampa på huvudet att köpa, levererad samma dag ( nej det är inte en kopia) . Man finner ett mycket större urval än i Sverige ”alla” stora märken är representerade på denna lilla plats men så finns det en hel del lyxvillor här att möblera.
Allt av det bästa finns faktiskt ”Och över alltihopa lyser moder sol” som skalden och sångaren Povel Ramel sjöng.

Bli nu inte avskräckta, villan blev superfin, byggaren ( spansk ) är pålitlig och har gjort ett kanonjobb. Det var nog det roligaste vi gjort, dessutom fick vi en skräddarsydd villa till ett fantastiskt pris, vi hade nog aldrig kunnat köpa en färdig villa för det pris det blev till slut. Man kan ju verkligen fynda på villor med renoveringsbehov idag

Annika Silver

www.marbellaspecialisten.nu
www.nordicinterior.se
Bild visar före renoveringen
Foto AnnikaSilver

Nedan våra krogtips

Väl inarbetade och omtyckta krogar i Nueva Andalucia

The Ivy
Centro Comercial Aloha, No. 20,
Nueva Andalucia.
Tel: +34 659 515 055
www.ivymarbella.com
Open Monday to Saturday for dinner from 7.30pm
Internationell mat i Art Deco miljö  med dörrvakt. Bord mpste beställas alltid fullbokad, Ganska höga priser, Lyxig

Taj Mahal
Calle Jasmines 17-B, Nueva Andalucía
Tel: +34 952 814 719
Liten indisk restaurnat med bra priser

”Ny svenskägd krog”
tidigare kallad Restaurant Ogilvy & Mailer
Joakim Nerman ( tidigare krögare på Los Naranjos Gourmetrestaurang)
Los Naranjos Country Club, Nueva Andalucía

Pasta Caffe
Edificio Las Lolas, C7 Calle El Calife. Nueva Andalucia
Tel: +34 952 906 070
Open daily for lunch and dinner
An attractive airy restaurant with an outside terrace serving home made Italian pasta, pizzas and chef’s specials in the heart of Nueva Andalucía
Bra priser, bord behöver ej bokas

Restaurant Regina
C/ 12B Edificio La Ruleta, Nueva Andalucia
Tel: +34 952 814 529
Open for dinner Monday-Saturday Dinner only
Classic restaurant serving modern Italian cuisine including vegetarian options. Opposite Andalucia Plaza Hotel.

Thai Restaurant Bangkok
Plaza de las Orquideas Calle Iris 11B Edif, Excelsior No. 1, Nueva Andalucia
Tel: + 34 952 813 603
Open every day from 2.30pm to 1.00am
A friendly restaurant with authentic Thai cuisine including vegetarian options. Excellent value and service.

Egan’s Restaurant
Avda. Los Girasoles no 344, 29660, Nueva andalucia
Tel: +34 952 814 673
www.egansmarbella.com
Bar open from Monday through Saturday from 5.00pm. Food served from 7:15pm until late. Sunday lunch served from 1.00 pm until 5.00 pm.
Modern Mediterranean and traditional English/Irish cuisine

Prado 23
Avda. del Prado, s/n, Aloha Valley.
Tel: +34 952 908 049
Open Monday to Saturday for breakfast, lunch and dinner.
International cuisine with good service and large terrace for dining during the warmer months.

Terra Sana Restaurant
Calle Las Malvas
Tel: +34 952 906 205
Open daily for lunch and dinner
Trendig informell restaurang  bredvid Andalucia Plaza Hotel. Inomhus och utomhus terrass. Maten är Kravodlad och är en blandning av exotiska wraps till specialiteter.

Häsloinriktad men riktigt gott och kryddigt, Söndagsbrunch  ( Redaktörens favorit)

Restaurant Yanx
Centro Plaza, Nueva Andalucía
Tel: +34 952 818 861
Open for lunch and dinner daily. Closed Sunday evening.
Provides the true taste of America with Californian salads, New York bagels and Tex-Mex food from the Deep South. Located in the centre of Centro Plaza, the large terrace has great views across Golf Valley towards Marbella.

Restaurant El Girasol
Urb. Aloha Via 1
Nueva Andalucia
Tel: +34 952 813 859
Swedish restaurant with excellent menu, good service and delicious food. Large outdoor seating area for the summer months.

Restaurant Casino Marbella
Hotel Andalucia Plaza s/n, Marbella.
Tel: +34 952 814 000
Open every day for dinner from 8.00 pm until 4.00 am.
Excellent casino restaurant

Magna Cafe
Magna Marbella Golf Nueva Andalucía
Tel: +34 952 929 578
www.magnacafe.com
Open seven days a week
Högklassig svensk restaurant , mycket god mat serveras inomhus eller på en stor terrass med underbar utsikt ligger vid den lilla 9 hålsbanan Magna Golf
Aning högre priser. Kvällstid bordsbokning. Dagtid finns även lättare rätter till bra pris