eden

 

Bara några dagar efter att Calvias rådhus höll ett krismöte för att diskutera hotellfall, föll en 18-årig britt  igår morse på Eden Roc Apartments, fallet orsakade hans död. Det har tidigare skett två dödsfall i sommar. Tonåringens kropp upptäcktes klockan 10.30 i anläggningens trädgårdar.

Initiala undersökningar har visat att han föll från sjätte våningens balkong. Ingen dokumentation hittades på kroppen, även om han hade på sig sitt armband för Florida Apartments boende.

Tidigare samma kväll föll en annan brittisk turist från en sjunde våningen balkong i Porto Cristo. Händelsen inträffade klockan 2 och offret, som var allvarligt skadad, landade på motorhuven på en bil parkerad nedan.

Han blev fördes till intensivvård på Son Espases sjukhus. Han hade tydligen argumenterat med sin partner före hösten och enligt henne hade de blandat kokain med alkohol. Hotellets personal säger att paret hade orsakat problem hela dagen.

SkärmklippMallorca har tagit till hårdhandskarna mot turister som saknar klädvett. Det blir böter om du går i stan iförd enbart badkläder, skriver brittiska The Telegraph.

Det är hotell-, restaurang- och barägare samt befolkningen i huvudorten Palma som tröttnat på turisternas brist på folkvett. Överallt i staden dräller det av turister, ofta berusade, iförda enbart badbyxor eller bikini.

Myndigheterna har börjat bötfälla alla – de flesta är turister – som inte begriper att badkläder hör hemma på stranden och att man tar på sig något mer när man ska shoppa i stan, äta på krogen eller ta en öl i baren.

Det handlar, enligt The Telagraph, om kännbara böter på upp till motsvarande 5.000 kronor för den som bryter mot den nya klädkoden

Mallorcas befolkning uppgår till drygt 860.000 personer varav 380.000 bor i Palma. Ön besöks årligen av cirka 15 miljoner turister.

Spanska skolsystemet

Skolagen (Ley Orgánica de Calidad de la Educación – LOCE) har bland annat dessa regler:

  • skolan är gratis och alla måste gå i skolan mellan 6 till 16 års ålder
  • systemet inkluderar även specialundervisning för studenter med extra behov
  • religion finns i systemet men är inte allmänt tvingande
  • special systems finns för artistiska grenar och för språkgrenar

Lagen bestämmer att skolan måste integrera utländska studenter och utveckla specifika program för att eleverna inte ska få för stora problem med inlärning på grund av språkproblem. Det finns klasser på hemspråk under en kortare tid för att kunna integreras i spanska klasser. Huvudsakliga undervisningen sker dock på spanska.

Statliga och privata skolor
Spanien har både privata och statliga skolor. Vissa privatskolor är subventionerade av staten (concertados). Avgiften för dessa skolor är generellt lägre än på andra privatskolor. De statliga skolorna är gratis som i sverige. Dock får man betala för böcker och material i vissa regioner.
När ett barn börjat förskolan (primaria), får man kuponger (bonos) för att kunna få hjälp med betalning för skolböcker. Nedan en tabell med svenska och spanska
spanska Guarderia Educación Infantil Educación Primaria ESO Bachillerato
svenska dagis förskola låg/mellanstadium högstadium gymnasium
ålder  0-3  3-6  6-12  12-16  16-18

SkärmklippDet varade bara i en och en halv timme, men det var tillräckligt för att översvämma hela staden. Promenaden var helt översvämmad och stängdes av för trafik.  Vädrleksrapporten hade varnat för kraftiga regn men detta var lite mer än man väntat.

På Cami de sa Vileta, ett klassiskt översvämningsområde, var det mer än 8 centimeter djupt vatten och på Andreu Torrens slocknade trafikljusen av regnet

Det verkliga problemet, enligt en Miljöpartiet språkrör, var att avloppssystemet inte är tillräckligt stor för de kraftiga skyfallen som kan hända på ön och, som ett resultat, drabbas vägar, företag och privata hus.

I en och en halv timme att det varade regnet och 32 separata händelser rapporterades från mindre problem som avstängda vägar till värre saker som att företag att översvämmats.

tullar
Betalvägar i spanien får sänkta prisern foto: Wikipedia

Spaniens krisdrabbade avgiftsbelagda motorvägar blir billigare vid lågtrafik för att få bukt med problemen att bilister väljer gamla avgtiftsfria vägar

Vägarna transporterar färre än 16.000 bilar om dagen i genomsnitt, den lägsta siffran sedan biltullarna öppnade 1996. Förra året var sjunde året i rad för de företag som satsat på betalvägarna. Sedan starten har trafikmängderna minskat med en tredjedel.

Spanska transportinfrastruktur måste förbättras och för att få till en handlingsplan för tillväxt, konkurrenskraft och effektivitet behövs förändring för att förbättra Spaniens ekonomi. Bland åtgärderna ses förändringar av transportinfrastrukturen , varav en del skulle innehålla lågtrafik tullsänkningar på avgiftsbelagda vägar. VI har därmed sänkningar att vänta under lågtrafiktid och utanför turistsäsong

Spanska tjänstemän säger bara att det är en åtgärd som ”kommer att utvecklas inom kort” men inte när.

800px-@People_in_Paris30

En av tre spanjorer tror att de kommer att fortsätta arbeta efter 65 år, enligt en studie av försäkringsbolaget Aegon.

Endast 52 procent av dem tror att de kommer att sluta fungera efter att ha uppnått pensionsåldern.

En liten andel (8 procent) av Spaniens arbetande befolkningen hoppas att de kommer att fortsätta att leda en bekväm livsstil efter pensioneringen. Detta nummer står i kontrast till Kina 41 procent och Indien 37 procent.

Undersökningen visar också att 72 procent av spanjorerna anser att pensionerna i framtiden kommer att bli värre.

Men de flesta människor inte tror att de kommer att behöva sin familjs ekonomiska stöd när de når pensionsåldern. Endast ungdomar mellan 18 och 24 år tror att de kommer att behöva någon form av stöd.

Dessutom menar0 Aegon att 48% av Spaniens befolkning saknar pensionsplan. De flesta anser att bristen på ekonomiska resurser är det största hindret när det gäller att planera för framtiden.

Fyrtiosex procent av spanjorerna tror att högre löner skulle hjälpa dem att spara pengar till sin pension, medan 25 procent tycker att skattesänkningar är lösningen.

Kung  idagLänge leve Kungen! Idag kröns Felipe VI
Kung Juan Carlo har abdikerat efter 40 års regeringstid.  Och i dag kröns Spaniens nya kung , Felipe VI (46 år)

Kungen undertecknade dokumentet i en tv-sänd ceremoni. Efteråt omfamnade han sin son.

Den senaste tiden har den antimonarkistiska rörelsen tagit fart och på grund av detta har inrikesministeriet höjt terrorvarningsnivån från nivå 2 till nivå 3. Tiotusentals spanjorer har gått ut på gatorna för att kräva en folkomröstning, extrema vänsterpartier uppmanade till nationell folkomröstning om att avskaffa Spaniens monarki efter Juan Carlos I överraskande abdikering. Den största anti-monarkistiska rallyt hölls i Madrids Puerta del Sol square den 2 juni, med tusentals demonstranter bär Republikanska flaggor under parollen ”Monarki Nej tack”.

Ett massivt bevakningspådrag sker ca 14.000 poliser, kravallpolis  Rikspolisstyrelsen, Guardia Civil m flera är inblandande i övervakningen kring kröningen, med början i Måndags. Även marktrupper, flygunderstöd, och en kavalleriskvadron kommer finnas på plats , på vad den spanska pressen kallar ”El Día Grande”.

”Den fullständiga och omfattande utbyggnad är att garantera säkerheten för de inblandade”, sade en talesman för inrikesministeriet.

Den nye kungen ska idag paradera genom gatorna i Madrid efter proklamationen.

Prinsessan Cristina Foto : Wikimedia Commons
Prinsessan Cristina                                  Foto : Wikimedia Commons

 

En advokat från Malaga har misstänkts läckt en video illegalt Prinsessan Cristinas rättegång i rättsalen på Palma de Mallorca. Domaren  ”Judge Castro”  sade att han har sina misstankar om vem dett är och en utredning har startats

Polisen har undersökt it-företaget Wouzee, då det är därifrån som filmen laddats upp för att undersöka vem som har laddat upp filen

Företaget är grundat av en Julita Cuquerella, som är personlig sekreterare till Urdangarin ( Christinas make).

Advokaten från Malaga som tros ha filmat nekar till att han något med filmen att göra. Han meddelar att han med intresse följer utredningen så han kan få sitt namn rentvått.

Hertigen av Palma ( Urdangarin) riskerar mellan 10 till 19 års fängelse för brott som korruption, dokument förfalskning, förskingring osv.

I rättsalen har Prinsessan Cristina n ekat till all vetskap om aktiviteterna  i företaget Aizoon, det företag som sägs ha gömt undan 6 miljoner euros genom olika transkationer via Noos Institutet, trots att hon äger hälften av företaget.

sabadellI tjugo kommuner har nu huspriserna ökat såväl som antalet sålda bostäder sedan årets början säger representanter för Banco Sabadell. Priserna i dessa områden har tidigare fallit så mycket som 60 procent sedan förra alltime high.

Områden där priserna visar återhämtning ligger på kustområdena och vissa större städer som tex Sevilla.

Det är nu första gången på sex år vi ser detta, enligt bankens egen statistik. Även nybyggnationer visar intresse för att återigen starta upp byggnationer i dessa områden.

Banken är inte förvånad över prisökningarna och säger vidare att i tider som dessa kan det komma  siffror i  områden där priserna ökar och andra områden kan eventuellt marknaden fortsätta falla. Man kan även förvänta sig att totalt kan Spanien visa fallande priser trots. Det kommer bli lokala skillnader  I den större marknaden ofta i mindre eftertraktade områden finns det fortfarande tusentals bankåtertagna hem. Men längs kusterna och i de mest eftersökta områdena där även större städers citykärnor är efterfrågan är stor och utbudet litet där kommer vi få en stabilare marknad framöver.

Källa: Banco Sabadell Spanien

 

Anm RED
Efter en rundringning till mäklare på Solkusten och Mallorca får vi veta följande..

På Solkusten har 3 rums lägenheter med gångavstånd till Puerto Banus under 180.000 sålts slut. Nya objekt som kommer in har oftast priser över 200.000 euros. Prisökningen på begärda priser ligger runt 12% enligt mäklarna. Man ser signaler på ytterligare ökningar på kort tid enligt de 5 mäklare vi talat med tror man på mellan 20-30% ökning per år framåt

På Mallorca har priserna ökat enligt 4 mäklare med mellan 10-15 % i år och man säljer mycket vilket kommer medföra ännu större ökningar.

På Costa Blanca sker samma sak men endast i bästa A-lägen  enligt en mäklare vi talat med, många fler försäljningar än vanligt och även byggherrar som kommer bygga nytt har dykt upp igen

GoingUpUppgifter från spanska College of Property visar att 8013 utlänningar köpte hem i Spanien mellan januari och mars2013, vilket motsvarar 8,63% av alla transaktioner som genomförts under perioden. ” College of Propertys”  ombud framhöll att detta överskrider 8,12% av 2012 och tillade att det ”ligger nära toppåret ” då det registrerades  8,97% under 2006 och ”mycket långt” från 4,24% år 2009.

Medborgare från Storbritannien, Ryssland och Frankrike var de som köpte de flesta hemmen i Spanien under det första kvartalet 2013, enligt statistiken.

Svenskarna ligger på 8:e plats , Norrmännen på 6 e plats.  Brittierna toppar fortfarande listan, de köpte 1.194 bostäder i det första kvartalet i år, vilket motsvarar 14,9% av alla utländska köp. Följande var ryssarna, med 721 bostäder köpt (9%), den franska, med 697 (8,7%), och belgarna, med 594 inköp (7,41%).  Tyskland (6,9% av det totala antalet), Norge (6%), Luxemburg (5,14%), Sverige (4,93%), Algeriet (4,19%), Italien (3,79%), Kina (3,34%), Rumänien (2,75%), Nederländerna (2,51%), Marocko (2,31%), Finland (1,54%), Ukraina (1,35%), Danmark (1,24%), Schweiz (1,11%) och Argentina (0,84%). De återstående nationaliteterna utgör 11,96%.

Dagstidningen El Mundo rapporterade att,  när bryter ner resultaten och ser på åtta års sikt har det uppkommit  några ”intressanta” slutsatser.

Tidigare köpte de flesta nationaliteter hus för att bo helår de flyttade sin hemvist till Spanien och arbetade även där. För närvarande, har nästan alla nationaliteter som toppar rankingen för fastighetsköpet köpt bostäder för semesterboende och är fortsatt skrivna i sina hemländer.

Fastighetskollegiets ombud förklarade att den ekonomiska krisen givit en konkurrensfördel till utländska bostadsköp, och noterade att, tack vare den ”intensiva” nedgången av bostadspriserna, för många nationaliteter, med relativt större köpkraft, är det inte en stor uppoffring att köpa då den eknomiska insatesen inte är så hög.

Organisationen konstaterade att en ”intensifiering” av detta scenario är ”att förutse” under de kommande kvartalen eftersom priserna är fortsatt låga.

Silver -Estates har fått en ny sökmotor med 15000 objekt på Solkusten ( 90% av alla till salu) . Nu har vi även 5000 objekt på Mallorca och 5000 objekt på Costa Blanca!
Nu kan ni boka besök med en och samma mäklare i valfri ort välj mellan 25.000 Objekt !!!

OBS SVENSKtalande så klart!  www.SpainHomenet.com

Prinsessan Cristinaslutligen delgivits misstanke om inblandning i makens affärer med  Iñaki Urdangaríns Foto: Wikimedia Commons
Prinsessan Cristinaslutligen delgivits misstanke om inblandning i makens affärer med Iñaki Urdangaríns Foto: Wikimedia Commons

Prinsessan Cristina av Spanien har nu involverats i korruptionsskandalen som hennes man Iñaki Urdangarín är anklagad för. Under onsdagen kallades prinsessan till domstol för att svara på frågor om anklagelser att hennes man och hans affärspartner förskingrat  ca 5 miljoner Euros i offentliga medel till företag som de kontrollerade.

Undersökningsdomaren Domare Jose Castro sade att prinsessan var styrelseledamot i två av hennes makes företag och att det fanns indikationer på att hon var medveten om att hennes man använde hennes namn och status i sina kontakter, som båda gynnats.

Han sade att för sonden att vara fullständig och visa att rättvisan behandlar alla lika hon skulle behöva ifrågasättas.

Det är enligt uppgift första gången spanska kungligheter har kallats till förhör av polisen. Prinsessan Cristina, den yngsta dotter till kung Juan Carlos, skall kallas den  27 april till Palma de Mallorcas domstol.

Det kungliga palatset har vägrat att kommentera

Spekulationer om att prinsessan skulle vara inblandade började när Torres uppgift överlämnade kopior av e-postmeddelanden han utbyts med Urdangarín.

Källa Foxnews,com

po

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanien har utsetts till det billigaste semestermålet i Europa. Grundläggande semesterinköp, till exempel en restaurang måltid, en flaska solkräm och en kopp kaffe var alla visat sig vara det bästa för värde. Sri Lanka var den enda semestermål som kunde konkurrera när det gällde priserna på semester väsentligheter för turister.

Spanien slog konkurrensen från traditionellt billiga platser som Turkiet, och visar sig ha det bästa värdet för ett antal klassiska semesterinköp, till exempel en restaurang måltid, en flaska solkräm eller en kopp kaffe.
I själva verket, om man ser på ett världsomfattande sätt kan endast Sri Lanka kan konkurrera när det kom
till överkomliga priser på semesterväsentligheter.

 

 

Källa Post Office Worldwide Holiday Costs Barometer.

100509-Iberia-A321Minst 8.000 Iberiaanställda fyllde Barajas flygplats under den andra av sina fem dagars strejk och protester över bolagets planer på att låta nästan 4.000 anställda friställas. Kravallpolis fick ingripa när demonstranterna blockerade ingångar

ammanlagt 1 222 flygningar ställs in denna vecka på grund av strejken på Iberia.

De första fem strejkdagarna av sammanlagt 15 utlysta hålls 18-22 februari.
Iberia har fått ställa in 415 flygningar, 40 % sina planerade avgångar.
Både kabin- och markpersonal strejkar. Även Vueling, och Air Nostrum, har fått ställa in vissa flygningar då Iberias markpersonal också strejka.
De flesta av de passagerare som drabbats bokats om till andra flyg, medan övriga får biljettpengarna tillbaka.

Fackföreningarna blåste av sexdagarsstrejken som planerats hållas i December. Dom har inte kommit överens med ledningen ännu men har ändå beslutat sig för att avbryta strejken då den drabbar oskyldiga passagerare sade en talesman för  USO (Union Sindical Obrera)
Om man inte kommit överens i Januari kan strejken ändå komma då istället

Strejken hade planerats genomföras 14, 17, 18,  19, 20 och 21 December viktiga datum för julresenärer.

 

NOT RED

I Söndags 9 December var stora delar av  Malagas flygplats fylld av irriterade Iberiaanställda som skanderade i flera timmar, med talkörer och tutor.

Iberia genomför flygstrejk i December

Nu är datumen för strejken klara, de kommer genomföras följande datum,  14, 17, 18, 19, 20 och 21 december. Om inte ledningen tar tillbaka varslen.

Alla sektioner inom flygbolaget Iberia strejkar utom piloterna, som ändå säger sig sympatisera med strejken. Motivet är den varslade uppsägningen av 4 500 anställda. Man protesterar mot de kommande nedskärningarna. 4 500 personer ska sägas upp från det förlusttyngda bolaget och flera linjer läggas ner. Iberia vill även att sänka personalens löner längre fram då bolagsledningen uppger att det krävs en sanering för att rädda Iberia. Går inte facket med på detta hotar man mede fler uppsägningar. Flygstrejken kan även till viss del påverka andra flygbolag eftersom Iberias markpersonal hanterar bagage för resenärer från olika bolag.

Facket hävdar också att det finns en plan att avveckla Iberia, till förmån för partnern British Airways.

Förra året var det en större flygstrejk som regeringen avblåste pga landets säkerhet.

NOT

Övriga flygbolag som Norwegian osv fungerar som normalt, men det kan ta lite längre tid att få ut resväskorna i Spanien dessa dagar! / RED

 

 

Ryanair har beslutat sänka antalet flygningar till och från Spanien på grund av skyhöga flygplatsavgifter ,det är främst en explosiv uppgång av flygplatsskatten som skett.

Detta kommer att innebära en förlust av cirka 4,5 miljoner passagerare och 4.500 arbetstillfällen, plus en minskning med 25.000.000 €.

Från Irland sänks följande antal flygningar. 35 procent mindre flyg till/från Madrids flygplats Barajas och 23 procent i Barcelona El Prat terminal den totala sammanlagda är 648 färre resor.

Ryanair sänker sin flotta från 14 till 10 flygplan och antalet passagerare under högsäsong kommer minska från 5.300.000 till 3.400.000.

Flygplatsskattehöjningarna innebär att flygbolagen måste betala ut upp till fyra gånger högre än genomsnittet för de 170 destinationer Ryanair flyger till och från.

Om de skulle fortsätta med samma antal flygningar och flygplan som de har i Spanien för närvarande kommer företaget behöva betala ut mellan 75 och 80 miljoner euro mer än de gör i år.

Flygplatsskatter utgör 40 procent av biljettkostnaderna för Ryanairs flygningar till och från Madrid och Barcelona, vilket innebär att företaget ”inte kan göra någon vinst” från dessa linjer.

”Vi kan inte driva dessa flygvägar när det innebär att våra kostnader kommer att fördubblas”, har vice ordförande Michael Cawley uttalat, det är AENA som stängt dörren genom att inte lyssna till sin största kund och försumma att besöka Ryanairs huvudkontor i Dublin medande han vidare. Han har också kritiserat AENA: s ”oproportionerliga flygplatsexpansioner”, vilket har inneburit ”byggandet nya terminaler som är helt onödigt.”

Bland de flygvägar till och från Madrid och Barcelona som kommer att annulleras nästa år är Almería, Bari, Ancona, Girona, Eindhoven, Faro, Frankfurt, Genève, London Gatwick, Poznan, Stockholm, Turin och Verona.

Antalet flygningar till och från Spaniens två största flygplatser kommer att drastiskt minska för
Alghero, Bilbao, Bolonia, Bryssel, Budapest, Cagliari, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Marseille, Milano, Niederrhein, Oslo, Asturien, Palma de Mallorca, Paris, Pisa, Oporto, Rom, Santander, Santiago de Compostela och södra Teneriffa.

Men utanför Spanien räknar Ryanair att fortsätta öka sitt antal linjer och flygningar med fyra procent 2013, till totalt 79 miljoner passagerare och tjäna en vinst på mellan 490 och 520 miljoner euro.

Europeiska kommissionen har krävt att spanska regeringen ska motivera de ökade flygplatsavgifterna genom att bevisa att detta är nödvändigt för att täcka Spaniens egna kostnader för flygresor.

Om Spanien inte kan visa det har goda skäl att tillämpa dessa höga skatter, kan EU tvinga dem att dra tillbaka ökningen.

Ryanair har sagt att om det händer, kommer det att fortsätta att fungera som vanligt från alla baser i Spanien.

Costa del Sol  Nödnummer

SOS – Alla tjänster (hela Europa) 112

Det finns ingen garanti att den som tar emot samtal talar engelska

Alla nummer kan ringas fritt från fasta fasta, allmänt tillgängliga eller mobil mobiltelefon.

 

SOS NUMMER  112
112
Ambulans (Ambulancia/Servicios médicos) 061
Nationella Polisen (Policía Nacional) 091
Lokal Polis (Policía Municipal/Policía local) 092
Militärpolis (Guardia Civil) 062
Brandkår (Bomberos) 080 / 085
24 tim Apotek upplysning 010
Skorgsbrandkår (Incendios Forestales 900 850 500
Sjöräddning (Salvamento marítimo) 900 202 202
Hälsolinje Aktusjukvårdsfrågor (24 rimmar) 902 111 444
Socialbyrå Hjälpcenter (24 timmar) 900 703 030

Information om 112 nummer från Europeiska kommissionens webbplats
Samtal från SOS telefoner på huvudvägar och motorvägar är gratis. Övriga nödsamtal debiteras till reducerat pris.

Narkotia Hjälplinje, Málaga (Atencíon Toxicológica) Tel: 952 253 003
HIV/AIDS  hjälpline (Ayuda SIDA) Tel: 900 111 000
Kvinnomjour kvinnamisshandel (Malos Tratos a Mujeres) Tel: 900 100 009
Tel: 900 200 999
Äldremisshandel (Malos Tratos a Mayores) Tel: 900 858 381
Barnmisshandel (Malos Tratos a la Infancia) Tel: 900 202 010
Röda Korset (Cruz Roja) Tel: 902 222 292
Tel: 913 353 545
Samariter Tel: 952 261 500
Självmordsline (Teléfon de la Espenanza) Tel: 932 020 260
Förgiftning Giftcentral  (Urgencias Toxicológicas, Servicio Permanente) Tel: 915 620 420
Anorexia och Bulimia hjälpline, Málaga Tel: 952 330 988
Alkolhollproblem missbruk hjälplinje, Málaga (Alcohólicos) Tel: 952 218 211
Jourläkare Emergency Doctor Tel: 061
TANDLÄKARE
Fuengirola:
Marbella:
Tel: 952 363 177
Tel: 952 858 450
AKUTVÅRD DJUR VETERINÄR , Málaga:
Fuengirola:
Torremolinos:
Marbella:
Tel: 952 608 364
Tel: 952 665 736
Tel: 952 381 266
Tel: 952 780 743
APOTEK jour, Málaga:
Marbella:
Fuengirola:
Torremolinos:
Estepona:
Tel: 952 211 835
Tel: 952 775 773
Tel: 952 472 243
Tel: 952 381 894
Tel: 952 800 647
AKUTSJUKHUS, Marbella Tel: 952 862 748

Efter 17 månaders låg försäljningsstatistik i Spanien har nu en ökning av antalet sålda bostäder konstaterats sedan samma period i augusti förra året

Officiell statistik rapporterar 27,708 transaktioner, 3% ökning emot samma period förra året

Försäljningsökningen kan ha ett samband med de nya skattefördelarna som innebär att fastigheter köpta före Januari 2013 slipper reavinst vid en senare försäljning. Man har ju också en reducerad köpskatt från 8% till 4% på nybyggda lägenheter som köps och betalas klart före 2013

Uppgifterna  kommer från instituetet  INE , det finns stora regionella skillnader tex i  Castilla-La Mancha, La Rioja and the Balearic Islands, har försäljningen ökat med nästan 30%.
Medan Navarraoch Baskien fick en säkning av försäljningen med  30%.

Vid alla köpa av lägenheter och hus var det  tidigare 8%
För 2013 höjs nu skatten en aning enl nedanstående skala

Transfer tax (ITP – Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales)
Purchase of re-sale properties are subject to transfer tax at 8% up to EUR400,000 and at 9% between EUR400,000 and EUR700,000 and above EUR700,000 at 10%
Purchase of re-sale garages are subject to transfer tax at 8% up to EUR30,000 and at 9% on any amount exceeding EUR30,000

 


foto; Iker Parriza
foto; Iker Parriza

Två spanska fackföreningar UGT och CC.OO blåser till generalstrejk Torsdagen 29 Mars uppger spanska medier. Beslutet har fattats då facken anser att regeringen inte samarbetat med facken utan genomfört en arbetsmarknadsreform de är helt emot. Att anställda får förenklade uppsägningsvillkor.  Fackförbunden godkände enhälligt beslutet om generalstrejk. Ledarna för förbunden väntade förgäves in i det sista på samtal från premiärminister Mariano Rajoy för att kunna undvika strejk.

Det blir nu den sjätte generalstrejken i det  Spaniens historia.

Facken beteckar de nya reformerna som brutala och anser att en generalstrejk är berättigad och nödvändig. Reformen anses omintetgöra de historiska rättigheter för vilka spanjorerna kämpat för och haft under lång tid.

Ryanair expanderar på Mallorca och skär tillbaka på Costa Blanca

Flygbolaget har aviserat en ny bas i Palma de Mallorca och 50% neddragningar till Alicante
Den fortsatta konflikten om passagerare  på Alicantes flygplats El Altet har lett till att Ryanairs Michael O’Leary meddelade på tisdagen att flygbolaget kommer skära ner till hälften av sina rutter till och från El Altet nästa sommar.

Det är förstått att fyra linjer kommer gå och ytterligare 14 som avbröts ni inför vintern inte kommer att återinföras.

Den internationella berörda linjerna inkluderar London Gatwick och Doncaster och, nationellt, Madrid och Zaragoza. Europa Press rapporterar att frekvensen på 19 andra internationella också kommer skäras ned, främst förbindelser med Storbritannien, Tyskland, Belgien och Skandinavien. Flygbolagets Alicantebas kommer att skära ner till fem flygplan, och för Ryanairs förväntas trafiken sjunka till 2 miljoner passagerare, från tidigare 3,5 miljoner med förlusten av 1500 arbetstillfällen.
Företaget har under tiden aviserat en ny bas på Mallorca, sin 49: e europeiska bas som öppnas i Palma i mars nästa år med fyra baserade flygplan som 47 rutter, varav 17 är nya.
Lågprisflygbolaget kommer leverera 2800 tusen passagerare per år och bibehålla upp till 2800 jobb.

Hundratals svenskar beviljas rotavdrag  för renoveringar utomlands.  Skatteverkets rotavdrag har blivit en succé..
Många svenskar använder rotavdragen till att renovera kök och badrum men även andra arbetetn på sina hus.  Enligt skatteverkets får man in  1000  ansökningar om rotavdrag på renoveringsarbeten i utlandet.
Rotavdragen hamnar på mångmiljonbelopp varje år. Det enda kravet är att semesterhuset ligger inom EU, och att man betalar inkomstskatt i Sverige.

De flesta ansökningarna skatteverket får in är på semesterhem i  Frankrike och Spanien men även andra Eu-länder finns förekommer.
De flesta ansökningarna handlar om renovering av kök, badrum samt fasad- och tak-arbeten.