Foto: Spanien-Portal

En ny hundstrand i Torrox Costa öppnade officiellt förra veckan, med cirka 200 hundar och deras ägare utnyttjar anläggningen samma dag.

Området ligger på en lång strand nära mynningen av floden Torrox och är den sjunde stranden i sitt slag längs Costa del Sol.

Borgmästare i Torrox, Óscar Medina, sade att det hade uppkommit ” för följa efterfrågan av invånare och turister”.

Stranden är nära 300 meter för hundarna att springa och ha kul på.

Liksom med liknande stränder i provinsen måste hundar kontrolleras hela tiden och potentiellt farliga hundar och de som väger över 20 kilo måste ha en munkorg

SkärmklippMARBELLA stad har en bra app. Den heter Marbella Street, och den går att laddas ner från Apple Store och Google Play kostnadsfritt

Sensorer har placeras  på 100 intressanta platser om staden och kommer förse dig med information via Bluetooth när man närmar sig platserna
Informationen finnes på spanska engelska tyska och ryska och här finns även foton samt ljud som poppar upp på mobilen för att informera användare var dom är och ge en hint om intressanta platser.

Sensorerna kommer ge besökare och lokala gratis enkel information

Nytt Museum i Malaga i Tobakshuset
Nytt Museum i Malaga i Tobakshuset

Malaga har många konstmuseer, bl.a. det berömda Picassomuseet och Carmen Thyssen museet, det är inte så konstigt då Spanien alltid haft ett stort intresse för måleri, också många naivistiska konstnärer kommer från Spanien men även skulpturer finns här. Dali har tex flera skulpturer vid Marbellas ”Marmortorg”.

Detta är den första delen av den ryska statens konstmuseum utanför sitt hemland. Och denna lott föll på Spanien varvid ett museum invigs i Málaga.   Borgmästare Francisco de la Torre ledde en grupp som besökte S: t Petersburg tidigare för att underteckna utkastet till avtal för att inrymma en permanent samling av cirka 100 utställningar i staden. Man kommer presentera ett flertal  guld ikoner och konstverk. Som mästerverk av den modernistiska konstnären Marc Chagall och den inflytelserika konstteoretikern Kandinsky.   Ytterligare 50 till 60 verk lånas ut för två tillfälliga utställningar varje år.

Den ryska kollektionen kommer installeras i  Málagas gamla tobaksfabrik, La Tabacalara, på våningen ovanför den det mycket framgångsrika museet för veteranbilar.  Ryska våningen får en totala utställningsyta blir cirka 5.500 kvadratmeter, med nästan 800 löpmeter för att hänga tavlor.

Även Frankrike har öppnat ett av världens mest besökta museer,  ­Centre Pompidou i Malaga!

Den första filialen utanför Frankrike.

 

Spanska skolsystemet

Skolagen (Ley Orgánica de Calidad de la Educación – LOCE) har bland annat dessa regler:

  • skolan är gratis och alla måste gå i skolan mellan 6 till 16 års ålder
  • systemet inkluderar även specialundervisning för studenter med extra behov
  • religion finns i systemet men är inte allmänt tvingande
  • special systems finns för artistiska grenar och för språkgrenar

Lagen bestämmer att skolan måste integrera utländska studenter och utveckla specifika program för att eleverna inte ska få för stora problem med inlärning på grund av språkproblem. Det finns klasser på hemspråk under en kortare tid för att kunna integreras i spanska klasser. Huvudsakliga undervisningen sker dock på spanska.

Statliga och privata skolor
Spanien har både privata och statliga skolor. Vissa privatskolor är subventionerade av staten (concertados). Avgiften för dessa skolor är generellt lägre än på andra privatskolor. De statliga skolorna är gratis som i sverige. Dock får man betala för böcker och material i vissa regioner.
När ett barn börjat förskolan (primaria), får man kuponger (bonos) för att kunna få hjälp med betalning för skolböcker. Nedan en tabell med svenska och spanska
spanska Guarderia Educación Infantil Educación Primaria ESO Bachillerato
svenska dagis förskola låg/mellanstadium högstadium gymnasium
ålder  0-3  3-6  6-12  12-16  16-18

hamnMARINA MARBELLA!  – MARBELLA AL THANI – – La Bajadilla

Ta en titt på videon som arkitekterna släppt inför nya hamnprojektet i Marbella stad.  Marbella stad är med och satsar som investpartner tillsammans med Nasir Bin Abdullah & Sons Consortium i detta projekt som kommer bli ett nytt historiskt märke för Marbella  se denna länk  http://vimeo.com/21603974

Port Al-Thani

Abdullah Ben Nasser Al-Thani har vunnit upphandlingen att omvandla Marbellas fiskehamn till ett ambitiöst marina, och andas nytt liv i den befintliga fiskehamnen..

Marbellas kommun har meddelat att  man godkänt att  Qatar Shejken och ägaren av Málaga Football Club, Abdullah Ben Nasser Al-Thani kommer få sanera och utvidga hamnen. Han kommer investera € 400.000.000 i den nya hamnen i La Bajadilla i Marbella, som omfattar en cirkulär vägg och exteriör fördämning och en 200 meter kaj för kryssningsfartyg. Han planerar vidare bygga ett fem-stjärnigt hotell på marinan, samt barer, restauranger, butiker och stormarknader som kommer förnya den östra delen av staden.

Projektet kallas den viktigaste stadsutvecklingen i Marbellas historia. Marbella La Bajadilla port är beläget på den nordöstra infarten till Marbella och kommer kunna klara mer än dubbelt av den nuvarande kapaciteten. Lyxbutiker ska byggas och en exklusiv brygga inne i marinan ska avsättas för 26 båtar. En 200 meter lång brygga i den yttre delen av hamnen kommer att anslutas direkt med den inre hamnen. Här kommer man docka de stora lyxfartygen som kan dockas och sätta passagerarna i land för att spendera tid – och pengar – i Marbella.

Anm RED Puerto Banus är just nu den mest ikoniska hamnen i södra Spanien och den statusen kommer naturligtvis bibehållas och antagligen fortsätta vara nummer ett, men La Bajadilla kommer troligen bli innestället nummer två vilket ju är mycket trevligt och bra för Marbella stad som haft många butiker som flyttat till Puerto Banus eller shoppingcentrumet La Cananda

tullar
Betalvägar i spanien får sänkta prisern foto: Wikipedia

Spaniens krisdrabbade avgiftsbelagda motorvägar blir billigare vid lågtrafik för att få bukt med problemen att bilister väljer gamla avgtiftsfria vägar

Vägarna transporterar färre än 16.000 bilar om dagen i genomsnitt, den lägsta siffran sedan biltullarna öppnade 1996. Förra året var sjunde året i rad för de företag som satsat på betalvägarna. Sedan starten har trafikmängderna minskat med en tredjedel.

Spanska transportinfrastruktur måste förbättras och för att få till en handlingsplan för tillväxt, konkurrenskraft och effektivitet behövs förändring för att förbättra Spaniens ekonomi. Bland åtgärderna ses förändringar av transportinfrastrukturen , varav en del skulle innehålla lågtrafik tullsänkningar på avgiftsbelagda vägar. VI har därmed sänkningar att vänta under lågtrafiktid och utanför turistsäsong

Spanska tjänstemän säger bara att det är en åtgärd som ”kommer att utvecklas inom kort” men inte när.

800px-@People_in_Paris30

En av tre spanjorer tror att de kommer att fortsätta arbeta efter 65 år, enligt en studie av försäkringsbolaget Aegon.

Endast 52 procent av dem tror att de kommer att sluta fungera efter att ha uppnått pensionsåldern.

En liten andel (8 procent) av Spaniens arbetande befolkningen hoppas att de kommer att fortsätta att leda en bekväm livsstil efter pensioneringen. Detta nummer står i kontrast till Kina 41 procent och Indien 37 procent.

Undersökningen visar också att 72 procent av spanjorerna anser att pensionerna i framtiden kommer att bli värre.

Men de flesta människor inte tror att de kommer att behöva sin familjs ekonomiska stöd när de når pensionsåldern. Endast ungdomar mellan 18 och 24 år tror att de kommer att behöva någon form av stöd.

Dessutom menar0 Aegon att 48% av Spaniens befolkning saknar pensionsplan. De flesta anser att bristen på ekonomiska resurser är det största hindret när det gäller att planera för framtiden.

Fyrtiosex procent av spanjorerna tror att högre löner skulle hjälpa dem att spara pengar till sin pension, medan 25 procent tycker att skattesänkningar är lösningen.

Kung  idagLänge leve Kungen! Idag kröns Felipe VI
Kung Juan Carlo har abdikerat efter 40 års regeringstid.  Och i dag kröns Spaniens nya kung , Felipe VI (46 år)

Kungen undertecknade dokumentet i en tv-sänd ceremoni. Efteråt omfamnade han sin son.

Den senaste tiden har den antimonarkistiska rörelsen tagit fart och på grund av detta har inrikesministeriet höjt terrorvarningsnivån från nivå 2 till nivå 3. Tiotusentals spanjorer har gått ut på gatorna för att kräva en folkomröstning, extrema vänsterpartier uppmanade till nationell folkomröstning om att avskaffa Spaniens monarki efter Juan Carlos I överraskande abdikering. Den största anti-monarkistiska rallyt hölls i Madrids Puerta del Sol square den 2 juni, med tusentals demonstranter bär Republikanska flaggor under parollen ”Monarki Nej tack”.

Ett massivt bevakningspådrag sker ca 14.000 poliser, kravallpolis  Rikspolisstyrelsen, Guardia Civil m flera är inblandande i övervakningen kring kröningen, med början i Måndags. Även marktrupper, flygunderstöd, och en kavalleriskvadron kommer finnas på plats , på vad den spanska pressen kallar ”El Día Grande”.

”Den fullständiga och omfattande utbyggnad är att garantera säkerheten för de inblandade”, sade en talesman för inrikesministeriet.

Den nye kungen ska idag paradera genom gatorna i Madrid efter proklamationen.

Prinsessan Cristina Foto : Wikimedia Commons
Prinsessan Cristina                                  Foto : Wikimedia Commons

 

En advokat från Malaga har misstänkts läckt en video illegalt Prinsessan Cristinas rättegång i rättsalen på Palma de Mallorca. Domaren  ”Judge Castro”  sade att han har sina misstankar om vem dett är och en utredning har startats

Polisen har undersökt it-företaget Wouzee, då det är därifrån som filmen laddats upp för att undersöka vem som har laddat upp filen

Företaget är grundat av en Julita Cuquerella, som är personlig sekreterare till Urdangarin ( Christinas make).

Advokaten från Malaga som tros ha filmat nekar till att han något med filmen att göra. Han meddelar att han med intresse följer utredningen så han kan få sitt namn rentvått.

Hertigen av Palma ( Urdangarin) riskerar mellan 10 till 19 års fängelse för brott som korruption, dokument förfalskning, förskingring osv.

I rättsalen har Prinsessan Cristina n ekat till all vetskap om aktiviteterna  i företaget Aizoon, det företag som sägs ha gömt undan 6 miljoner euros genom olika transkationer via Noos Institutet, trots att hon äger hälften av företaget.

 

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Rättegången kallad ”Goldfinger case” mot skådespelaren Sean Connery (80år) har tagit en ny vändning.
Skotten Sean Connery som spelade James Bond bodde i Marbella på 90 talet, den mark där paret Connery bodde har sålts. Villan Bond ägde är nu bebyggd med ett nytt lyxprojekt, Malibu. Bond drogs inför domstol i Marbella förra året för förhör om  ett eventuellt skattebrott. Tingsrätten i Marbella har friat Connery från misstanke då hans hustru intygat att hon ensam beslutat och genomfört affärna i parets företag Malibu. Misstanke om brott kvarstår därför emot hustrun om eventuell skattesvindel.  Connery bor numer på Bahamas och har meddelat skriftligen  till tingsrätten att han inte känt till något i denna affär. Han förnekar också att han skrivit på papper och att den namnteckning som finns inte är hans. Han menar att han inte talar spanska och att kontraktet är på spanska.

sabadellI tjugo kommuner har nu huspriserna ökat såväl som antalet sålda bostäder sedan årets början säger representanter för Banco Sabadell. Priserna i dessa områden har tidigare fallit så mycket som 60 procent sedan förra alltime high.

Områden där priserna visar återhämtning ligger på kustområdena och vissa större städer som tex Sevilla.

Det är nu första gången på sex år vi ser detta, enligt bankens egen statistik. Även nybyggnationer visar intresse för att återigen starta upp byggnationer i dessa områden.

Banken är inte förvånad över prisökningarna och säger vidare att i tider som dessa kan det komma  siffror i  områden där priserna ökar och andra områden kan eventuellt marknaden fortsätta falla. Man kan även förvänta sig att totalt kan Spanien visa fallande priser trots. Det kommer bli lokala skillnader  I den större marknaden ofta i mindre eftertraktade områden finns det fortfarande tusentals bankåtertagna hem. Men längs kusterna och i de mest eftersökta områdena där även större städers citykärnor är efterfrågan är stor och utbudet litet där kommer vi få en stabilare marknad framöver.

Källa: Banco Sabadell Spanien

 

Anm RED
Efter en rundringning till mäklare på Solkusten och Mallorca får vi veta följande..

På Solkusten har 3 rums lägenheter med gångavstånd till Puerto Banus under 180.000 sålts slut. Nya objekt som kommer in har oftast priser över 200.000 euros. Prisökningen på begärda priser ligger runt 12% enligt mäklarna. Man ser signaler på ytterligare ökningar på kort tid enligt de 5 mäklare vi talat med tror man på mellan 20-30% ökning per år framåt

På Mallorca har priserna ökat enligt 4 mäklare med mellan 10-15 % i år och man säljer mycket vilket kommer medföra ännu större ökningar.

På Costa Blanca sker samma sak men endast i bästa A-lägen  enligt en mäklare vi talat med, många fler försäljningar än vanligt och även byggherrar som kommer bygga nytt har dykt upp igen

GoingUpUppgifter från spanska College of Property visar att 8013 utlänningar köpte hem i Spanien mellan januari och mars2013, vilket motsvarar 8,63% av alla transaktioner som genomförts under perioden. ” College of Propertys”  ombud framhöll att detta överskrider 8,12% av 2012 och tillade att det ”ligger nära toppåret ” då det registrerades  8,97% under 2006 och ”mycket långt” från 4,24% år 2009.

Medborgare från Storbritannien, Ryssland och Frankrike var de som köpte de flesta hemmen i Spanien under det första kvartalet 2013, enligt statistiken.

Svenskarna ligger på 8:e plats , Norrmännen på 6 e plats.  Brittierna toppar fortfarande listan, de köpte 1.194 bostäder i det första kvartalet i år, vilket motsvarar 14,9% av alla utländska köp. Följande var ryssarna, med 721 bostäder köpt (9%), den franska, med 697 (8,7%), och belgarna, med 594 inköp (7,41%).  Tyskland (6,9% av det totala antalet), Norge (6%), Luxemburg (5,14%), Sverige (4,93%), Algeriet (4,19%), Italien (3,79%), Kina (3,34%), Rumänien (2,75%), Nederländerna (2,51%), Marocko (2,31%), Finland (1,54%), Ukraina (1,35%), Danmark (1,24%), Schweiz (1,11%) och Argentina (0,84%). De återstående nationaliteterna utgör 11,96%.

Dagstidningen El Mundo rapporterade att,  när bryter ner resultaten och ser på åtta års sikt har det uppkommit  några ”intressanta” slutsatser.

Tidigare köpte de flesta nationaliteter hus för att bo helår de flyttade sin hemvist till Spanien och arbetade även där. För närvarande, har nästan alla nationaliteter som toppar rankingen för fastighetsköpet köpt bostäder för semesterboende och är fortsatt skrivna i sina hemländer.

Fastighetskollegiets ombud förklarade att den ekonomiska krisen givit en konkurrensfördel till utländska bostadsköp, och noterade att, tack vare den ”intensiva” nedgången av bostadspriserna, för många nationaliteter, med relativt större köpkraft, är det inte en stor uppoffring att köpa då den eknomiska insatesen inte är så hög.

Organisationen konstaterade att en ”intensifiering” av detta scenario är ”att förutse” under de kommande kvartalen eftersom priserna är fortsatt låga.

såldTrots den ekonomiska osäkerheten i landet och den globala recessionen fortsätter utländska investerare och sätta sin tilltro till spanska fastigheter. I själva verket, enligt statistik från Spaniens centralbank, under 2012, ökade internationella fastighetsinvesteringar i Spanien med 17% till mer än 5445 miljoner euro.

Dock är denna siffra lägre än 2011, då ökningen var 23,6%. Denna lägre tillväxt berodde främst på den minskade investeringarna registrerats i den första halvan av året, när tvivel om  Spaniens solvens ledde till en nedgång av utländska investeringar i fastigheter. När dessa farhågor skingrades, återupptog investeringarna.

Spaniens centralbanks data visar att under 2011, injicerade utländska investerare 4723 miljoner euro i fastigheter, från bostäder till kontor och köpcentra (banken  ger inte en uppdelning av dessa data), vilket motsvarar en ökning med 23,6% jämfört med 2010 .

Mellan januari och juni 2012, rapporterade El Mundo ( en stor spansk dagstidning) att investerare deponerat 2,445 miljoner euro, första halvåret  nästan samma som i samma period 2011, då siffran var 2432 miljoner euro. Däremot ökade investeringarna den andra halvan av året, till över 3.000 miljoner euro, vilket är 35% mer än under andra halvåret 2011, vilket ökar det totala utländska investeringar för att förvärva fastigheter i Spanien under 2012 till mer än 5445 miljoner euro .

Skillnaden mellan första och andra halvåret 2012 var troligen så låg på grund av den upplevda risken för Spaniens eventuella utträde ur euron. Men nu när denna risk avtagog  de sista fyra månaderna 2012genomfördes  60% av årets investeringar genom främst internationella fastighetsagenter, som har utländska investerare som letar efter bra lägen.

Spanska Utvecklingsdepartementet menar att planen för infrastruktur, transport och bostadsfrågor (Pitvi) för n2012-2024 att ”efterfrågan från utländska investerare är nyckeln till sektorns reformer och återhämtning”, och noterade att det ”lager” av osålda bostäder har minskat med nästan 8.000 sedan toppnivåerna under 2009, till cirka 680.000 hushåll.

Statssekreteraren för handel, Jaime García-Legaz, meddelade  de senaste månaderna att regeringen överväger möjligheten att bevilja uppehållstillstånd till utlänningar utanför EU som köper fastigheter i Spanien för mer än 160.000 euro.


malagaUnder den kommande säsongen passagerare kunna flyga direkt mellan Costa del Sol och 22 nya destinationer, enligt uppgifter släpptes på tisdagen av Airports Authority Aena.

Denna sommar kommer fler än 50 flygbolag flyga till och från flygplatsen. Malaga är på tredje plats i  EU med flest flyg från Storbritannien, och denna position har stärkts denna säsong med en ny direktlänk till Cardiff, som drivs av Vueling, och en ny Aer Lingus flyg till Belfast.
Anslutningar med Tyskland håller på att förbättras, eftersom researrangörerna har larmat om ett akut behov av fler direktflyg på ITB turistmässan i Berlin tidigare i år. Ryanair erbjuder nu direktflyg mellan Málaga och Dortmund och passagerare har flugit till Hannover med Vueling sedan 17 mars. De första direktflygen med Jetairfly till Bryssel lämnade Malaga flygplats nyligen.  Senare på säsongen, från juni kommer Turkish Airlines börjar flyga direkt mellan Malaga och Istanbul, en länk som anses öppna porten till Asien.
Även i juni kommer Delta Airlines återuppta sina direktflyg mellan Costa del Sol och JFK-flygplatsen i New York. Denna flygning kommer att köra fyra gånger i veckan under juni och juli och frekvensen ökar till fem gånger i veckan i augusti. Denna flygväg kommer att drivas i samarbete med Delta joint venture partner Air France-KLM.

san pedroNu har vi bilder på nya Boulevarden i San Pedro- Marbella. Det blir en  parkliknande sträcka med träbroar och annat. Den kommer ligga ovanpå tunneln  i San Pedro Alcántara

Byggstarten av  ”San Pedro Boulevard” startar nästa år  i Februari 2014 och kommer slutföras under våren 2014.

Den nya boulevarden kommer fokusera på fotgängare och man bygger bland annat en stor park på 54.700 m2 kommer ligga ovanpå tunneln som leder huvudvägen A7 ner emot Gibraltar.

san pedro2
Arbetet med byggnationen har en budget på sex miljoner Euros och kommer ta 15 månader

Boulevarden finansieras genom EU-lån som kommunen sökte 2010

Silver -Estates har fått en ny sökmotor med 15000 objekt på Solkusten ( 90% av alla till salu) . Nu har vi även 5000 objekt på Mallorca och 5000 objekt på Costa Blanca!
Nu kan ni boka besök med en och samma mäklare i valfri ort välj mellan 25.000 Objekt !!!

OBS SVENSKtalande så klart!  www.SpainHomenet.com

5c072a8e99241c794c4592549aacdccd_LTaxichaufförer i Malaga-Costa del Sol flygplats kommer att slå över påsk, potentiellt lämnar tusentals strandsatta turister.

De säger att de har drivits till denna åtgärd på grund av bristande gensvar från Junta de Andalucía för sina klagomål. De har invändningar mot lagar som tillåter taxichaufförer från andra städer för att plocka upp passagerare på flygplatsen om dom har förbokat.

Strejken kommer att pågå från måndag till 06:00 följande måndag (1 april) vid 06:00.

Ordföranden i Malaga United Taxiförbundet, Jose Antonio Mate, bad om ursäkt till de resenärer som kommer påverkas av strejken.

Dock kommer de strejker och protester inte påverka taxibilar i resten av Malaga stad eller övriga delar av Solkusten

 

Foto Wikimedia Georges Biard
Foto Wikimedia Georges Biard

George Clooney, den berömda skådespelaren besökte Marbella i Julas tillsammans med sin flickvän Stacy Kiebler,  för att  leta hus, han har besökt staden tidigare under åren och nu vill han enligt sina publicister på gång att köpa ett hus eller rättare sagt en herrgård i bergen med utsikt över Marbella.
Villan har 5-6 rum och minst 4 sovrum s Det imponerande hemmet har fem badrum, ett stort vardagsrum, biljardrum, kök, veranda och källare.  Villan annonseras ut för 4 miljoner Euro och har en boyta på 400 m2 och ligger i Marbella Club resort.

Clooneys vän och kollega skådespelare, Antonio Banderas, har också en villa i regionen, nere vid vattnet i Benalmadena sedan många år.

Clooney har nu sålt sitt tidigare hem vid Comosjön i Italien. Han planerar flytta in i drömhuset i Marbella före före Maj i år
Clooney fyller 52 år den 6 maj .

Andra kändisar som brukar semestra i Marbella är Sean Connery, Sir Alan Sugar, Michelle Obama, Eva Longoria, Dolph Lundgren med flera..

 

 

 

SkärmklippMIJAS stadsfullmäktige har utarbetat en rapport som identifierar 4.200 illegalt byggda fastigheter inom kommunens gränser. ( dvs svartbyggen utan godkända bygglov/slutbesiktningar)

Dokumentet kommer revideras vid nästa rådsmöte och därefter skickas för godkännande till Junta de Andalucía. Om det godkänns, skulle det innebära att 80 procent av illegala bostäder kan legaliseras.
Mijas stadshus blir då först i Malaga provinsen att ta ett sådant steg.

Områden som kommer behandlas är Valtocado, La Atalaya, Entrerrios, Majadilla del Muerto, La Alqueria-El Hornillo, Osunillas, La Alberquilla, El Chaparral och Los Perales , det finns hela 3.500 hushåll som skulle kunna legaliseras enligt kommunalrådet för stadsplanering Manuel Navarro.

Om den regionala regeringen bifaller yrkandet måste ägarna själva kontakta stadshuset för att legalisera sina hem och andra byggnader. Denna process kommer bli  lättare att genomföra för bostadsinnehavarna då eftersom det då inte längre finns rapport om olaglig byggnation för bostäderna. Man kommer också få ändra den allmänna stadsplanen för att få samverkan detta planeras  ske under 2013.

Emellertid har någon lösning för områdena La Roza, El Rincon del Hinojal och Rancho de la Luz ännu inte kommit till stånd då planerna ej godtogs av Junta de Andalucía.

NOT RED. Det som  kan hända är att de som inte godkänns blir rivningshotade eller beläggs med böter ( gäller även nya köpare) detta får framtiden utvisa… Därför är det viktigt att man köper genom registrerad spansk mäklare ( svensktalande) som verkat i många år… Och att man alltid använder sig av advokat för att inte råka hamna i ett läge där man köper i ett ”svartbygge” Detta gäller hela kusten, oftast hamnar man i denna typ av köp när man surfar runt och inte vet vem man gör affärer med. Kontakta gärna www.Silver-Estates.com för en säker affär

 

 

SkärmklippI Mijas har rådhuset satt upp skyultar med varnig för cyklister. Detta för att det numer blivit så populärt att cykla på lokala vägar.

Rådhuset fick ansöka om tillstånd har givits hos Junta de Andalucia för att sätta upp skyltar på vägarna från Fuengirola till Mijas Pueblo och på Camino de Coin, som båda är mycket populärt bland cyklister. Det har varit många olyckor på båda vägarna där cyklister varit inblandade.

po

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanien har utsetts till det billigaste semestermålet i Europa. Grundläggande semesterinköp, till exempel en restaurang måltid, en flaska solkräm och en kopp kaffe var alla visat sig vara det bästa för värde. Sri Lanka var den enda semestermål som kunde konkurrera när det gällde priserna på semester väsentligheter för turister.

Spanien slog konkurrensen från traditionellt billiga platser som Turkiet, och visar sig ha det bästa värdet för ett antal klassiska semesterinköp, till exempel en restaurang måltid, en flaska solkräm eller en kopp kaffe.
I själva verket, om man ser på ett världsomfattande sätt kan endast Sri Lanka kan konkurrera när det kom
till överkomliga priser på semesterväsentligheter.

 

 

Källa Post Office Worldwide Holiday Costs Barometer.

Antonia Banderas med familj har en strandvilla på Solkusten stranden sedan några år. Nu förlorar han en bit av marken.

Banderas köpte villan av en ägare som inte haft giltigt bygglov. Malagas kommun tar numer i med hårdhandskarna när det gäller ogiltiga bygglov och strandlägen är rivininghotade.
Banderas har klarat sig någorlunda genom att han rivit en del av sitt hus och efterskänkt 1200 m2 av sin tomt till kommunen som kommer bygga en gångbro där för att allmänheten ska kunna passera längs stranden

Antonio Banderas foto Petr Novák, Wikipedia.

Rivningen 19 februari var av muren som vetter mot stranden. Förutom att Banderas hus legaliseras genom eftergiften har skådespelaren också fått lov att höja muren kring sitt hus med en meter. Gångbron som kommer uppföras i trä byggs av svenska företaget Martinsons, som tidigare bygg flera liknande broar längs strandpromenderna på Solkusten. Kommunen försöker förlänga strandpromenaderna längs hela kusten

Numer kan man promenera ända från San Pedro till Marbella längs strandpromenaderna

 

100509-Iberia-A321Minst 8.000 Iberiaanställda fyllde Barajas flygplats under den andra av sina fem dagars strejk och protester över bolagets planer på att låta nästan 4.000 anställda friställas. Kravallpolis fick ingripa när demonstranterna blockerade ingångar

ammanlagt 1 222 flygningar ställs in denna vecka på grund av strejken på Iberia.

De första fem strejkdagarna av sammanlagt 15 utlysta hålls 18-22 februari.
Iberia har fått ställa in 415 flygningar, 40 % sina planerade avgångar.
Både kabin- och markpersonal strejkar. Även Vueling, och Air Nostrum, har fått ställa in vissa flygningar då Iberias markpersonal också strejka.
De flesta av de passagerare som drabbats bokats om till andra flyg, medan övriga får biljettpengarna tillbaka.

Ett svenskt företag Martinsons bygger en bro på Marbellas lyxiga strandpromenad. I vinter genomförs konstruktionen och monteringen av två nya träbroar på 30 meter styck och 500 meter gångdäck.  Ett av dessa passerar filmstjärnan Antonio Banderas fastighet.

Marbella på Costa del Sol i Andalusien är med sina exklusiva sommargäster, stränder, golfbanor och jetsetkultur ingen vanlig liten småstad. Inte för inte kallas den ”Spaniens Monte Carlo”.

Här, längs den soliga stranden, fortsätter Martinsons att jobba med den lyxiga strandpromenad på vilken turister och boende motionerar och strosar dagarna i ända.

Samarbetet med Marbella kommun inleddes för tre år sedan. Det första uppdraget blev en 70 meter lång bro över Rio Verde som dittills klippt av promenaden halvvägs. De efterföljande två broarna var gångbryggor. Den ena var 200 meter lång och gick förbi en fastighet vid stranden som tidigare ägdes av Sean Connery. Han hade lagt ut stora stenbumlingar på stranden för att inte folk skulle kunna passera längs stranden. Bryggan byggdes ovanpå dessa stenar.

Ytterligare tre broar beställdes. En av dessa kommer att passera Antonio Banderas stora fastighet i Siete Revueltas. Filmstjärnan har krävt att bron inte får vara för hög, eftersom det skulle underlätta paparazzifotografernas arbete. Beräknad byggstart sker i mars, så under försommaren bör den vara färdig.

Men redan nu kan man promenera längs Nueva Andalucia på ett 200 meter långt gångdäck av västerbottniskt virke, som i dagarna färdigmonterades av Martinsons personal på plats. De har fått ett visst miljöombyte jämfört med den stränga kyla som rått på hemmaplan en tid.

– Det har inte varit ett bekymmer att få personal att åka till Marbella, säger Ove Widmark, personal- och montageledare, som snart skickar ner ett nytt arbetslag för att montera ett 300 meter långt gångdäck i Nueva Andalucia.

Mängden virke som behövs för dessa tre projekt omfattar sju fullastade trailerbilar från Martinsons till Marbella.

Stefan Sundqvist, försäljningschef broar, berättar att relationen med beställaren och arkitekten är mycket god.

– De är nöjda med leveranserna från oss och tycker att vi är duktiga på att genomföra projekten enligt tidplan. Vi får många poäng på just leveransförmåga, konstaterar han.

Stefan har fått indikationer på att fler jobb är i antågande och inte bara för Marbella kommun.

– Det blir ju ringar på vattnet. Det vi gör visas upp i media och beställarna pratar med varandra. I Marbella känner de till hela vår palett med byggsystem, simhallar, köpcenter och parkeringshus. Så det är mycket möjligt att det blir sådana uppdrag framöver.

Fackföreningarna blåste av sexdagarsstrejken som planerats hållas i December. Dom har inte kommit överens med ledningen ännu men har ändå beslutat sig för att avbryta strejken då den drabbar oskyldiga passagerare sade en talesman för  USO (Union Sindical Obrera)
Om man inte kommit överens i Januari kan strejken ändå komma då istället

Strejken hade planerats genomföras 14, 17, 18,  19, 20 och 21 December viktiga datum för julresenärer.

 

NOT RED

I Söndags 9 December var stora delar av  Malagas flygplats fylld av irriterade Iberiaanställda som skanderade i flera timmar, med talkörer och tutor.

Iberia genomför flygstrejk i December

Nu är datumen för strejken klara, de kommer genomföras följande datum,  14, 17, 18, 19, 20 och 21 december. Om inte ledningen tar tillbaka varslen.

Alla sektioner inom flygbolaget Iberia strejkar utom piloterna, som ändå säger sig sympatisera med strejken. Motivet är den varslade uppsägningen av 4 500 anställda. Man protesterar mot de kommande nedskärningarna. 4 500 personer ska sägas upp från det förlusttyngda bolaget och flera linjer läggas ner. Iberia vill även att sänka personalens löner längre fram då bolagsledningen uppger att det krävs en sanering för att rädda Iberia. Går inte facket med på detta hotar man mede fler uppsägningar. Flygstrejken kan även till viss del påverka andra flygbolag eftersom Iberias markpersonal hanterar bagage för resenärer från olika bolag.

Facket hävdar också att det finns en plan att avveckla Iberia, till förmån för partnern British Airways.

Förra året var det en större flygstrejk som regeringen avblåste pga landets säkerhet.

NOT

Övriga flygbolag som Norwegian osv fungerar som normalt, men det kan ta lite längre tid att få ut resväskorna i Spanien dessa dagar! / RED

 

 

foto; www.kremlin.ru.

Huset är en redan befintlig villa på en stor tomt. Dock kommer riva huset och bygga ett helt nytt palatsliknande hus på 4000 m2 Boyta!

La Zagaleta är känt för sina stora lyxvillor som innehas av miljonärer från hela världen och är en av de exklusivare platserna i Europa. La Zagaleta är egentligen en klubb som startades av Kashoggi för ca 20 år sedan. I området finns en golfbana som bara de boende får spela på. För att komma in i området som är välbevakat krävs att man bor där eller man föranmäler vänner som ska komma på besök. I området ligger också en naturpark med vilda hjortar och andra djur.

Huset kommer får en fantastisk utsikt över till Gibraltar och Nordafrika, och ligger faktiskt granne med Rod Stewarts gods och fd borgmästaren i Moskva.

Andra kändisar som bor i Marbella / La Zagaleta är Rod Stewart, under många år bodde artisten Ulf Ekberg. Men sålde ung när det blev slut med flickvännen som då var den berömda fotomodellen

Spanska mäklare tipsar Engelsmän att huspriserna i Marbella kan stiga under 2013. Man varnar varnar brittiska köpare inte missa de nu halva priserna. Prisnedgången är ca 40% men med det starkare pundet blir det ung halva priset enligt den internationella facktidningen OPP för mäklare.

Vissa byggherrar överväger prishöjningar framöver och har börjat sälja på ritning igen som på gamla tider. ett exempel är Los Arqueros lägenheterna som sålts slut och den sista fasen nu säljs snabbare än på många år. Det är enligt Marc Pritchard, försäljningschef för ett av de större byggföretagen i Spanien en stark signal att det är dags att bygga igen. Då främst i Marbella men även Costa Blanca och på Mallorca har liknande signaler. Dock är det mer krävande köpare idag där läget är viktigare än tidigare, det ska ligga i A-läge eller vid stranden. Byggen på bergsbyar är inte lika attraktivt  ännu.

 

De är de spanska krisdrabbade bankerna har dragit ner priserna till dagens låga nivåer. Dom har fått order om att sälja ut alla sina sk ”bankreposessions” dvs utmätta fastigheter. Dessa ligger dock ofta i ogynnsamma lägen och har egenskaper som bokstavligen ingen vill köpam, som trafikstöda lägen osv. De som är utmätta av privatpersoner är ofta demolerade av ilskna privatpersoner som blivit vräkta. Nu när bankerna inte längre får vräka privatpersoner utan måste ge längre tids uppskov med betalningar kommer det samtidigt bli färre bostäder som går till utmätning

Moms på nybyggnation har sedan mitten av 2011 till sista december 2012 en tillfällig  rabatt. Momsen är  halverad till 4% . Nuvarande premiärminister Mariano Rajoy utvidgades reduktionen till slutet av 2012. Med försäljningssiffror för nya byggen har resluterat i en ökning av nybyggnationsförsäljningar på 3% per år. Många tror att han inte vill hämma denna återhämtning genom att återinföra högre moms igen.

Regeringen är medveten om att de måste bli av med bostadsbeståndet innan byggbranschen kan öka igen. Troligen kommer det nya åtgärder från regeringshåll för att stimulera fler köp av nybyggnationer som också skulle påverka arbetslösheten som Spanien har att tampas med.

Dock kommer vi få vänta till slutet av 2012  eller kanske 1 Januari 2013 med besked om förlängning av den låga momsen. Detta för att inte förstöra de nu pågående affärer som genomförs. Köper man en bostad som är färdigbyggd och man skriver och betalar före sista december finns det ju mycket pengar att hämta, Rajoy lär inte ta udden av dessa ”panikköp” genom att förlänga redan nu. En ytterligare faktor är ju den rabatterade kommande REAvinsten på som också halveras om man köper före 2013 slipper man halva REA vinsten vid nästa försäljning.

Vissa huspriserna Marbella är fortfarande förhandlingsbara, särskilt på den billigare delen av marknaden ( low end). Men den lokala marknaden börjar vädra morgonluft och börjar återvinna förtroendet av marknaden då blir det inte längre lika enkelt att pruta.

de dom dominerar marknaden idag är Belgare, holländare, ryssar och skandinaver, de är heta på Marbella och många som känner till Marbella  inser att priserna nu är som lägst och representerar otroligt värde för pengarna – även på en global skala.

Den  trerumslägenhet som idag säljs för 250.000 € har tidigare  haft en prislapp på 500.000 €. Många fastigheter är på halva priset, och det verkar som britterna inte förstått detta helt.

Britterna brukade dominera marknaden, de utgjorde 60 till 70% av utländska inköp, men köpte bara för 19% under 2011. Ryssarna köpte för 28% från 2010 till 2011 och kinesiska köpare stod för 7%. Inte undra Spanien planerar att erbjuda uppehållstillstånd för icke EU-investerare i utbyte mot köp av ett hem.  Under 2012 verkar dock förhandssiffror visa på att Britterna köper mer igen. När Britterna vaknat upp ur sin törnrosasömn och åter kommer tillbaka till 60-70% vilket är troligt framöver kommer även priserna hamna på nya nivåer.

 

Ryanair har beslutat sänka antalet flygningar till och från Spanien på grund av skyhöga flygplatsavgifter ,det är främst en explosiv uppgång av flygplatsskatten som skett.

Detta kommer att innebära en förlust av cirka 4,5 miljoner passagerare och 4.500 arbetstillfällen, plus en minskning med 25.000.000 €.

Från Irland sänks följande antal flygningar. 35 procent mindre flyg till/från Madrids flygplats Barajas och 23 procent i Barcelona El Prat terminal den totala sammanlagda är 648 färre resor.

Ryanair sänker sin flotta från 14 till 10 flygplan och antalet passagerare under högsäsong kommer minska från 5.300.000 till 3.400.000.

Flygplatsskattehöjningarna innebär att flygbolagen måste betala ut upp till fyra gånger högre än genomsnittet för de 170 destinationer Ryanair flyger till och från.

Om de skulle fortsätta med samma antal flygningar och flygplan som de har i Spanien för närvarande kommer företaget behöva betala ut mellan 75 och 80 miljoner euro mer än de gör i år.

Flygplatsskatter utgör 40 procent av biljettkostnaderna för Ryanairs flygningar till och från Madrid och Barcelona, vilket innebär att företaget ”inte kan göra någon vinst” från dessa linjer.

”Vi kan inte driva dessa flygvägar när det innebär att våra kostnader kommer att fördubblas”, har vice ordförande Michael Cawley uttalat, det är AENA som stängt dörren genom att inte lyssna till sin största kund och försumma att besöka Ryanairs huvudkontor i Dublin medande han vidare. Han har också kritiserat AENA: s ”oproportionerliga flygplatsexpansioner”, vilket har inneburit ”byggandet nya terminaler som är helt onödigt.”

Bland de flygvägar till och från Madrid och Barcelona som kommer att annulleras nästa år är Almería, Bari, Ancona, Girona, Eindhoven, Faro, Frankfurt, Genève, London Gatwick, Poznan, Stockholm, Turin och Verona.

Antalet flygningar till och från Spaniens två största flygplatser kommer att drastiskt minska för
Alghero, Bilbao, Bolonia, Bryssel, Budapest, Cagliari, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Marseille, Milano, Niederrhein, Oslo, Asturien, Palma de Mallorca, Paris, Pisa, Oporto, Rom, Santander, Santiago de Compostela och södra Teneriffa.

Men utanför Spanien räknar Ryanair att fortsätta öka sitt antal linjer och flygningar med fyra procent 2013, till totalt 79 miljoner passagerare och tjäna en vinst på mellan 490 och 520 miljoner euro.

Europeiska kommissionen har krävt att spanska regeringen ska motivera de ökade flygplatsavgifterna genom att bevisa att detta är nödvändigt för att täcka Spaniens egna kostnader för flygresor.

Om Spanien inte kan visa det har goda skäl att tillämpa dessa höga skatter, kan EU tvinga dem att dra tillbaka ökningen.

Ryanair har sagt att om det händer, kommer det att fortsätta att fungera som vanligt från alla baser i Spanien.

Trädgårdsintresserad! Besök den nya trädgårdsmässan i Estepona 9-10 November i år. Detta blir Solkustens första trädgårdsmässa. Här får man tips om trädgårdsskötsel , man kan se bla vackra tillfälliga trädgårdar uppbyggda dessa dagar
Mässan hålls i  Palacio de Congresos, belägen intell  CN340 vägen i Estepona; Öppet från 11.00 – 20.00
Organisatör är  GM Events tillsammans med  Sol Productions. Man räknar med  3,500 visitors per dag, P platser finns och även enkel access för  barnvagnar
Denna show är ny för  Estepona, men mässan har hållits under flera år och haft bra framgångar på Costa Blanca med fler än 5,000 besökare som vill ha inspiration till sina Wspanska hem och trädgårdare.

Storbritanneins TV stjärna  Charlie Dimmock  kommer närvara och flera andra experter kommer svara på frågor.

Även en specialist på medelhavsväxter  kändisförfattarna  Dick och Clodagh Handscombe, och Lorraine Cavanagh (skrev Mediterranean Garden Plants och är ägare av  Viveros Florena) kommer finnas på plats för råd
om bla teknik en hur man får en backer trädgård och behåller den fin här i Spanien
 http://homesandgardens.es

http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Dimmock

http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_Force